Bu yazımızda, Yuksekoğretim Kurulunun yakın zamanda almış olduğu ALES kararı sonrasında oğretim elemanı kadrolarına başvurularda dikkat edilmesi gereken incelikleri acıkladık. Bilindiği uzere, Yuksekoğretim Kurulunun araştırma gorevlisi, oğretim gorevlisi, uzman, okutman, cevirici ve eğitim oğretim planlamacısı kadrolarına başvurularda kullanılacak ALES puan turleriyle ilgili onemli onemli karar aldığını 19 Eylul 2017 tarihli haberimizde sizlerle paylaşmıştık.
Bu kapsamda, YOK'un aldığı karar sonrası nelerin değiştiğini, nelerin aynı kaldığını ve bu cercevede oğretim elemanı kadrolarına başvuran adayların kafalarında oluşan soru işaretlerini gidermek adına bazı acıklamaların yapılması ihtiyacı gorulmuştur.
Aşağıda hazırladığımız tablo uzerinden oğretim elemanı kadrolarında aranan ALES puan turlerini ve konu ile ilgili ornekler ile diğer acıklamaları gorebilirsiniz.
UNVANLAR
YOK KARARI
ORNEKLE ACIKLAMA
ARAŞTIRMA GOREVLİSİ
Kadronun ilan edildiği bolum/program hangi alanda oğrenci alıyorsa o alandaki ALES puan turu.
-Makine Muhendisliği Bolumune alınacak Araştırma Gorevlisi kadrosu icin "SAYISAL ALES" puan turu kullanılacaktır.
-Ekonometri Bolumune alınacak Araştırma Gorevlisi ilanında hem Ekonometri hem de İstatistik bolumu mezunları başvurabiliyorsa, Ekonometriye "TM" ile oğrenci alındığından yalnızca "EŞİT AĞIRLIK ALES" puanı dikkate alınacaktır. İstatistik bolumu mezunlarının Sayısal ALES puanları dikkate alınmamaktadır.
OĞRETİM GOREVLİSİ, OKUTMAN, UZMAN, CEVİRİCİ, EĞİTİM-OĞRETİM PLANLAMACISI
Adayın lisans mezuniyet alanı hangi alanda ise o alandaki ALES puan turunu yada kadronun ilan edildiği bolum/program hangi alandan oğrenci alıyorsa o alandaki ALES puan turunu tercihlerine gore kullanabilmeleri.
-İşletme Bolumune alınacak Oğretim Gorevlisi kadrosu icin eğer ilanda sadece "İşletme" bolumu mezunlarının başvurması istenilmişse adaylar Eşit Ağırlık ALES puanını kullanacaklardır.

-Yonetim Bilişim Sistemleri Bolumune alınacak Oğretim Gorevlisi kadrosu icin ilanda "Bilgisayar Muhendisliği" mezunlarının başvurması istendiği takdirde, her ne kadar Yonetim Bilişim Sistemleri Bolumune Eşit Ağırlık ile oğrenci alınsa da, adaylar tercihen ALES sayısal puanı daha yuksekse onu kullanabilecektir.
Ozel yetenekle oğrenci alınan Resim, Muzik ile Beden Eğitimi gibi bolumlere alınacak Oğretim Gorevlisi, Araştırma Gorevlisi, Okutman gibi kadrolarda adaylar hangi ALES puanı yuksekse puan turu farkı aranmadan onu kullanabilecektir.
Eğitim Bilimleri Bolumune bağlı Eğitim Programları ve Oğretim, Eğitim Yonetimi, Eğitimde Olcme ve Değerlendirme gibi Anabilim Dallarına alınacak Araştırma Gorevlisi kadrolarına başvurularda adayların lisans mezuniyet alanına gore ALES puanları dikkate alınacaktır.
Orneğin, Eğitimde Olcme ve Değerlendirme Anabilim Dalına alınacak kadroya başvuran bir Matematik Oğretmeninin Sayısal ALES puanı dikkate alınırken, Turkce Oğretmeninin Sozel ALES puanı kullanılacaktır.
Oğretim uyesi dışındaki oğretim elemanı kadrolara başvurularda alan turu değişen programlardan mezun olanların, lisans oğrenimine girdikleri ALES puan turu yada mezun oldukları programın ilan edildiği tarihte oğrenci aldığı alandaki ALES puan turunu tercihlerine gore kullanabilecektir.
Yavuz Selim KAPLAN