Ãniversitelerin öÄretim üyesi dıÅındaki öÄretim elemanı kadrolarına baÅvurularda hangi belgeler isteniyor ? Dikkat edilmesi gereken incelikler nedir ? BildiÄiniz gibi, Ãniversitelerin öÄretim üyesi harici öÄretim elemanı kadroları (ÃÄretim Görevlisi, AraÅtırma Görevlisi, Okutman, Uzman, EÄitim-ÃÄretim Planlamacısı

Yukarıda görsel olarak gösterilen ekran üzerinden üniversitelerin akademik personel ilanlarını tek tek inceleyebileceÄiniz gibi ayrıca arama seçeneklerinden "Ãniversite Birimine Göre, Adres/BaÅvuru Åartına Göre, Ãzel Åartlara Göre ve İlan Belgelerine Göre" arama yapabilirsiniz.
ÃNİVERSİTELERE NASIL BAÅVURURUM ?
Yukarıda belirtilen Akademik Kadro İlanları menüsünde üniversiteler ihtiyaç duyduÄu alanlarda öÄretim elemanı almak için ilan verdiklerinde mutlaka ama mutlaka Åu bilgilere yer vermek zorundadırlar :
1-İlan edilen kadronun çıktıÄÄ ;± birim, bölüm ve anabilim dalı,
2-Kadro Unvanı,
3-Kadro Sayısı,
4-Kadro Derecesi,
5-İlanın Yayım Tarihi,
6-Ãn DeÄerlendirme Tarihi,
7-Son BaÅvuru Tarihi,
8-Yazılı ve/veya Sözlü GiriŠSınavı Tarihi,
9-Sonuç Açıklama Tarihi,
10- İlan Edilen Kadroda Aranan Ãzel Åartlar,
11- İlan Edilen Kadroda Aranan ALES Puanı,
KAPAT [X]
12-İlan Edilen Kadroda Aranan Yabancı Dil Puanı
13- BaÅvuru Tipi (Åahsen, Elektronik, Posta)
Yukarıda sıraladıÄım ız bilgileri inceledikten sonra ilanda yer alan "ALES ve Yabancı Dil" Åartı haricinde, "ÃZEL ÅARTLAR" baÅlıÄı altında yer alan kriterleri mutlaka saÄlıyor olmanız gerekmektedir. Bu Åartlara göre üniversiteler baÅvurunuzu deÄerlendirdikten sonra karar vereceÄinden, Åartları titizlikte inceleyip ona göre baÅvuru yapmanız sizin faydanıza olacaktır.
İlanda yer alan özel Åartlar ile ALES ve Yabancı Dil Åartlarını saÄladıÄınÄ ±z kadro bulunması halinde baÅvurabilmek için bazı belgeleri ilgili üniversiteye Åahsen veya posta yolu ile göndermeniz gerekmektedir. Bazı üniversiteler baÅvuruları elektronik ortamda alabilmektedir. Bu da yine ilgili ilan metninde üniversiteler tarafından belirtilmektedir.
DiÄer taraftan, baÅvuruda istenilen belgeler ise ilan metninin alt tarafında üniversiteler tarafından gösterilmektedir. AÅaÄıdaki görselde örnek olarak bir üniversitenin baÅvuruda istediÄi belgeler sıralanmıÅtı ;r.
Burada adayların dikkat etmesi gereken üniversitelere eksik veya hatalı belge göndermemek ve onaylı olarak ilgili ilan metninde belirtilen transkript tipi belgeleri de bir kamu kurumunda veya noterde "ASLI GİBİDİR-ASLININ AYNISIDIR" Åeklinde onaylatarak baÅvuru yapılmasıdır. Noter masrafları çok fazla olduÄundan bulunduÄunuz Åehirdeki herhangi bir kamu kurumundan aslını yanınızda götürdÃ¼Ä 95;¼nüzde takdirde belge onaylatmak konusunda destek isteyebilirsiniz.
Ayrıca, geçtiÄimiz yıl YÃK tarafından alınan kararla e-Devlet kapısı üzerinden alınan karekodlu mezun belgesi ve öÄrenci belgeleriyle öÄretim elemanı kadrolarına baÅvuru yapılabileceÄi, ön deÄerlendirme ve deÄerlendirme aÅamasında bu belgelerin kullanılabileceÄi, ancak atanmaya hak kazanılması halinde öÄrenime iliÅkin belgelerin aslı veya onaylı suretinin istenilmesigerektiÄi ifade edilmiÅtir.
Bu doÄrultuda, üniversitelerin akademik kadro ilanlarına baÅvurularda mezun belgesi ve öÄrenci belgelerini e-devlet üzerinden kolayca alınabildiÄinden müracaatlarda noter ve aslı gibidir kırtasiyeciliÄinden kurtulabilirsiniz.
İlan edilen kadro için istenilen belgeleri tamamladıktan sonra belgeyi isterseniz Åahsen götürüp üniversiteye teslim edebilirsiniz veya ilgili üniversitenin baÅvuru adresine posta yoluyla da ulaÅtırabilirsiniz. Burada adaylara tavsiyemiz belgenizi özel kargoyla takip edebileceÄiniz Åekilde göndermek sizin yararınıza olacaktır.
BaÅvuru belgelerinizi ilan metninde yer alan baÅvuru adresine kargoladıktan sonra yine ilan metninde yer alan ön deÄerlendirme tarihinde baÅvurduÄunuz üniversitenin kurumsal web sayfasında ön deÄerlendirme sonuçlarının ilan edilmesini takip etmelisiniz. EÄer ki baÅvurunuz uygun görülür ve ön deÄerlendirmede yapılan puan sıralamasında sınava girecek adaylara iliÅkin listeye girerseniz yazılı sınava davet edilmeye hak kazandınız demektir.
Ãniversiteler öÄretim üyesi harici öÄretim elemanı ilanlarında kimseye yazılı tebligat yapmaz ve tüm sınav takibi ilgili üniversitenin web sayfasından takip edilmelidir.
Ãzellikle ilk defa öÄretim elemanı kadrolarına baÅvuran adayların çok yüksek ALES ve dil puanları bile olsa acemilikle bir fotoÄraf dahi eksik gönderse üniversiteler tarafından elenebilmektedir. Yılın sonlarına doÄru ilanlar gittikçe arttıÄından akademisyen adaylarının bu konuda dikkatini çekmek istedik !
Bilginiz olsun...
Yavuz Selim KAPLAN