2018 ve 2019 yılına toplu sozleşmede yer alan hukum gereğince, sozleşmeli personelin başka kurumlarda aynı unvanda gecen hizmet sureleri, sozleşme ucretinin tespitine esas hizmet suresinde dikkate alınacak SORU: Son yapılan toplu sozleşmede yer alan hukum gereğince, Sozleşmeli personelin sozleşme ucretleri calıştıkları yıla gore değişmektedir. (Orn: 0-5 yıl, 6-10 yıl gibi) Ben Genclikte calışırken başka bir bakanlığa gectim. Benim yeni sozleşme ucretim belirlenirken iki kurumdaki hizmet surem birleştirilecek mi?
CEVAP :657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. Maddesinin B bendinin birinci fıkrası aşağıdaki şekildedir
"B) Sozleşmeli personel: (1) Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan onemli projelerin hazırlanması, gercekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği icin şart olan, zaruri ve istisnai hallere munhasır olmak uzere ozel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyac gosteren gecici işlerde, Bakanlar Kurulunca belirlenen esas ve usuller cercevesinde kurumun teklifi ve Devlet Personel Başkanlığının goruşu uzerine Maliye Bakanlığınca vizelenen pozisyonlarda, mali yılla sınırlı olarak sozleşme ile calıştırılmasına karar verilen ve işci sayılmayan kamu hizmeti gorevlileridir."
Sozleşmeli Personel Calıştırılmasına İlişkin Esasları duzenleyen Bakanlar Kurulu kararının 3. maddesi ise şu şekildedir.
"Sozleşmeli personelin ucreti; pozisyon unvanı, bu unvana ilişkin eğitim duzeyi, kurumunda aynı pozisyon unvanında gecen hizmet suresi dikkate alınarak tespit edilir."
Diğer taraftan, 2018 ve 2019 yılına yonelik toplu sozleşmede şu karar alınmıştır.
"Madde 47- 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Sozleşmeli Personel Calıştırılmasına İlişkin Esasların 3 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan "kurumunda aynı pozisyon unvanında gecen hizmet suresi" ibaresi "kamu kurum ve kuruluşlarında aynı kadro veya pozisyon unvanında gecen hizmet Suresi" şeklinde uygulanır."
Sonuc olarak, farklı kamu kurum ve kuruluşlarda hizmeti olan sozleşmeli personelin, 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Donem Toplu Sozleşme hukumleri gereği ucretleri belirlenirken, hizmetlerinin bir butun olarak değerlendirilmesi mumkun olacaktır.
Ancak yapılan duzenleme gereğince;
1- Sadece aynı unvandaki hizmet sureleri birleştirilebilecektir.
2- Farklı unvanlardaki hizmetler birleşemeyecektir.
3- Daha once 657'e tabi memur statusunde gecen aynı unvandaki hizmetler de birleşebilecektir. Zira yeni duzenlemede hem pozisyon hem kadro ifadesi kullanılmıştır. Kadro ifadesi 657'e tabi memurlar icin kullanılmaktadır. Pozisyon ifadesi ise sozleşmeli istihdamda kullanılmaktadır. Buna gore orneğin daha kadrolu hemşire olan bir kişi eğer sozleşmeli hemşire olursa, ucrete esas hizmet sureleri birleşebilecektir. Burada dikkat edilmesi gereken yine aynı unvanda gecen hizmetlerin olması gerektiğidir.