Universitelerde sozleşmeli araştırmacı donemi başlıyor. İşte tum detaylar... Bilindiği uzere, "Uretim Reformu Paketi" olarak adlandırılan ve 01 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 7033 sayılı Kanun ile 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu'na eklenen ek 34 uncu maddesiyle; "Devlet yuksekoğretim kurumlarının uygulama ve araştırma merkezlerinde, araştırma enstitulerinde sadece Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmak veya oğretim uyelerinin yuruttukleri Ar-Ge kapsamındaki projelere yardımcı olmak uzere, doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık veya sanatta yeterlik eğitimi sonrasındaki yedi yıl icerisinde kalmak kaydıyla en fazla uc yıl sure ile giderleri doner sermaye gelirlerinden bilimsel araştırma projeleri icin ayrılan kaynaktan karşılanmak uzere sozleşmeli olarak doktora sonrası araştırmacı istihdam edilebilir. Bu kapsamda istihdam edilecek personel sayısı ilgili yuksekoğretim kurumunun dolu oğretim elemanı kadrosu sayısının %5'i ile sınırlıdır. Bu madde uyarınca istihdam edilmiş olmak, memurluk veya diğer personel istihdam şekillerinden birine geciş hakkı vermez.
Bunların yuksekoğretim kurumları itibarıyla dağılımı, sozleşme orneği, sozleşme suresinin uzatılması ve sona erdirilmesine ilişkin hususlar ile 40.000 gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutarı gecmemek uzere ucretleri Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenir. Bunlara, diğer mevzuatta aksine hukum bulunsa dahi, bu maddede ongorulen ucret dışında herhangi bir ad altında odeme yapılamaz ve sozleşmelere bu hususta hukum konulamaz.
Mali ve sosyal haklar dışında kalan istihdama ilişkin diğer hususlarda 657 sayılı Kanunun 4 uncu maddesinin (B) fıkrası kapsamında Ar-Ge proje hizmetlerine ilişkin pozisyonlarda istihdam edilen personelin tabi olduğu hukumler uygulanır." hukumleri getirilmiştir.
Getirilen bu duzenlemenin detayları ile ilgili Yuksekoğretim Kurulu tarafından universitelere yazı ve calıştırılacak kişilerle imzalanacak hizmet sozleşmesinin orneği gonderilmiştir. Buna gore;
1- Universiteler dolu oğretim elemanı kadro sayısının yuzde %5'ni aşmamak kaydıyla doktora sonrası araştırmacı personel calıştıracaktır. Orneğin; kadrosunda 1000 akademisyen bulunan bir universite 50 kişiyi doktoralı sozleşmeli araştırmacı olarak istihdam edebilecektir.
2- Doktora sonrası sozleşmeli statude gorev yapacak araştırmacılar universitelerin uygulama ve araştırma merkezleri ile araştırma enstitulerinde calışabilecektir.
3- Bu kişiler sadece Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmak veya oğretim uyelerinin yurutucu oldukları Ar-Ge projelerinde yardımcı eleman olarak gorev alabileceklerdir.
4- Doktora sonrası araştırmacıların doktora eğitimlerinin bittiği tarihten itibaren 7 (yedi) yıl icerisinde olmak şartıyla en fazla 3 (uc) yıl sure ile bu gorevde bulunabileceklerdir.
5- Bu statude calıştırılacak kişilere 40.000 gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucunda bulunan tutar uzerinden aylık odeme yapılacaktır.)
(2017 yılı icin; 40.000*0,102706= 4.108,24)
6- Doktora sonrası araştırmacıların aylık sozleşme ucretleri ise doner sermaye gelirlerinden Bilimsel Araştırma Projeleri icin ayrılan kaynaktan odenecektir.
7- Doktora sonrası araştırmacıların izin, sosyal guvenlik, yasakları ve calışma kuralları ile ilgili diğer hususlar ise kendisi ile yapılacak hizmet sozleşmesinde belirtilmiştir. Ornek hizmet sozleşmesi aşağıda yer almaktadır.