2017 yılının sonlarına yaklaÅtıÄımÄ ;±z günlerde Akademik TeÅvik ÃdeneÄi baÅvuruları geliyor. İlgili yönetmelikte bazı sorunlar çözüm bekliyor ! AKADEMİK TEÅVİÄİ ELEÅTİREN DE VAR MEMNUN OLAN DA !
BilindiÄi üzere, 14 Kasım 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6564 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile 2914 sayılı YükseköÄretim Personel Kanunu'nun ek 4 üncü maddesi gereÄince, yıl içerisinde yapılan bilimsel faaliyetler üzerinden hesaplanan puana karÅılık "Akademik TeÅvik ÃdeneÄi" öÄretim elemanlarına 12 ay boyunca ödenmektedir.
"Bazı kesimlerce" ahbap çavuÅ (danıÅman-asistan/öÄrenci) iliÅkisiyle yapıldıÄı iddia edilen makale sayılarını arttırdıÄın ı ve "turistik-niteliksiz" kongreleri çoÄalttıÄÄ& #177;ndan akademik teÅvik ödeneÄinin kaldırılması istenirken, bilimsel üretkenlik anlamında öÄretim elemanlarında motivasyon kaynaÄı olduÄundan devam etmesi yönünde görüŠbildiren bir kesim de bulunmaktadır.
Yani verilen bu ödenekten memnun olan da var yanlıŠbir uygulama diyerek kaldırılsın diyen de !
YÃK GÃRÃÅLERİ TEMMUZ AYINDA TOPLADI
YükseköÄretim Kurulu BaÅkanlıÄı bu yılın Temmuz ayı içerisinde, yaklaÅık iki yıldır uygulanmakta olan akademik teÅvik ödeneÄi hakkında yükseköÄretim kurumlarının görüŠve önerilerini istemiÅtir.
Ãniversiteler tarafından gelen raporlar üzerinden nasıl bir deÄerlendirme yapıldı veya yönetmelikte nasıl bir düzenleme yapılacaÄını ; yada yapılacak mı bilmiyoruz. Ancak, uygulama gördüÄüm 95;¼z sorunları/önerileri kısaca maddeler halinde aÅaÄıda sıralayarak ilgililerinin dikkatine sunalım :
1- Akademik TeÅvik ÃdeneÄi YönetmeliÄinin ekinde yer alan Faaliyet ve Puan Tablosunun (8) numaralı TebliÄler baÅlıÄında yer alan özet bildiriler ile tam metin bildiriler arasında puanlama açısından bir farklılaÅmaya gidilebilir. Mevcut uygulamada her ikisinin de puan olarak deÄeri aynıdır. Konuyu geçen yıl 04 Ocak 2017 tarihli haberimizde gündeme getirmiÅtik.
2- YükseköÄretim kurumları uygulama birlikteliÄi olması amacıyla akademik teÅvik baÅvurusu için hazırlanacak dosyada bulunması zorunlu evrakları detaylı bir Åekilde açıklayan bir kılavuz hazırlanabilir.
3- YükseköÄretimde bilimsel etkinliklerin niteliÄini yerlere düÅüren ve sadece akademik teÅvikte tebliÄ puanını 30 yapmak için gidilen turistik ve ticari kaygılı kongrelerin önünü kesecek düzenlemeler mutlaka yapılmalıdır.
4- Proje faaliyet türü alt faaliyetler detay bölümünde yer alan "Ar-Ge niteliÄindeki projeler" ifadesinin anlaÅabilmesini saÄlamak için yönetmelikte Ar-Ge tanımlanmalıdır. Ãzellikle üniversiteler tarafından desteklenmiÅ Bilimsel AraÅtırma Projelerinin (BAP) Ar-Ge niteliÄi taÅıma/taÅımama durumları farklı uygulamalara yol açmaktadır.
5- Sosyal Bilimler temel alanının çalıÅma alanı ve konuları düÅünüld 95;¼Äünde; patent, atıf alma ve proje yapabilme olanakları göz önünde bulundurularak, bu alana özgü olarak yayın faaliyet türü maksimum puanı 30 ile sınırlı tutulmamalı 50'ye çıkarılmalÄ& #177;dır.
6- Ãniversitelerde öÄretim yardımcıları statüsünde görev yapmakta olan "Uzmanlar" için akademik teÅvik puanı hesaplanırken çarpan katsayısının aynı sınıfta yer aldıÄı araÅtırma görevlileri ile eÅitlenmelidir.
Yavuz Selim KAPLAN