Yuksekoğretim Kurulu, oğretim uyelerinin 75 yaşına kadar sozleşmeli olarak calışabilmesine imkan sağlayan kanuni duzenlemenin detaylarına dair usul ve esasları acıkladı.
1 Temmuz 2017 tarih ve 30111 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7033 sayılı Sanayinin Geliştirilmesi ve Uretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hukmunde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununda oğretim uyelerinin emeklilik yaş hadleri ile ilgili duzenleme yapıldı.
Kanuni duzenleme neticesinde; 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu'nun 30 uncu maddesi; "Gecici 55 inci maddenin ikinci fıkrası hukmu saklı kalmak kaydıyla, yaş haddini dolduracakları tarihten once başvurmuş olup sozleşme tarihi itibarıyla oğretim uyesi kadrolarında bulunanlardan yuksekoğretim kurumlarınca belirlenen bolum ve programlarda gorevlerinde kalmalarında fayda gorulenler, yuksekoğretim kurumunun teklifi ve Yuksekoğretim Kurulunun onayı ile emeklilik yaş hadlerini doldurdukları tarihten itibaren, yetmiş beş yaşını gecmemek uzere emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanıncaya kadar birer yıllık surelerle sozleşmeli olarak calıştırılabilirler. Bunlarla, net tutarı, en son bulundukları kadroları icin ongorulmuş olan gosterge, ek gosterge, taban ve kıdem aylıkları, universite odeneği, yuksekoğretim tazminatı, eğitim oğretim odeneği, geliştirme odeneği, makam ve gorev tazminatları ve 375 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin ek 9 uncu maddesinde belirlenmiş olan ek odemenin toplamından ilgili mevzuatı uyarınca vergi ve diğer kesintiler yapıldıktan sonra kalan net tutarı gecmemek uzere belirlenecek ucret uzerinden sozleşme yapılır. Bunların sigortalılık veya iştirakcilik ilişkisi onceki kadro unvanları esas alınmak suretiyle devam ettirilir. Oğretim uyelerinin tabi olduğu yasak, odev ve sorumluluklar ile disipline ilişkin hukumler bu şekilde calıştırılanlar hakkında da uygulanır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığının uygun goruşu uzerine Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenir." şeklinde değiştirildi.
Bunun uzerine; 24 Ağustos 2017 tarihli haberimizde; yasal duzenlemede ifade edildiği gibi oğretim uyelerinin bu hukum ışığında 75 yaşına kadar calışabilmeleri icin Yuksekoğretim Kurulunca bazı oncelikli alanların (bolum ve programların) belirlenmesi ve universitelerle paylaşılması gerektiğini ifade etmiş, oğretim uyelerine odenecek ucret tutarları ile ilgili usul ve esasların Yuksekoğretim Kurulunca belirlenerek uygulamanın yakın zamanda hayata gecmesinin beklendiği gundeme taşımıştık.
Haberimizin uzerinden uc aydan fazla bir sure gectikten sonra "Yuksekoğretim Kurumlarında Emeklilik Yaş Haddini Doldurmuş Oğretim Uyelerinin Sozleşmeli Olarak Calıştırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar"ı Yuksekoğretim Kurulu 07 Aralık 2017 tarihi itibarıyla hayata gecirdi.
Usul ve esaslara ulaşmak icin TIKLAYINIZ.
Bu kapsamda;
1- Universite senatoları tarafından emeklilik yaş hadlerini doldurmuş oğretim uyelerinin sozleşmeli olarak calışabilmelerine yonelik nesnel ve objektif kriterler belirlenecek ve oğretim uyelerine duyurulacaktır.
2- Yuksekoğretim kurumlarında gorev yapan oğretim uyeleri, sozleşmeli olarak calıştırılmak icin muracaatlarını, yaş haddini doldurmadan en az uc ay once kadrosunun bulunduğu bolum başkanlığına, dekanlığa veya enstitu/yuksekokul/konservatuvar mudurluğune yapacak.
3- Universite Senatoları tarafından belirlenecek kriterleri sağlayan oğretim uyelerinin sozleşmeli olarak calıştırılma teklifleri ilgili universite kurullarının olumlu goruşune bağlı olarak Yuksekoğretim Kuruluna gonderilecek. Yuksekoğretim Kurulu tarafından yapılacak değerlendirme sonrasında uygun gorulenler sozleşmeli olarak calışabilecek.
4- Oğretim uyeleri ile universiteler arasında, net tutarı, en son bulundukları kadroları icin ongorulmuş olan gosterge, ek gosterge, taban ve kıdem aylıkları, universite odeneği, yuksekoğretim tazminatı, eğitim-oğretim odeneği, geliştirme odeneği, makam ve gorev tazminatları ve 375 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin Ek 9 uncu maddesinde belirlenmiş olan ek odemenin toplamından ilgili mevzuatı uyarınca vergi ve diğer kesintiler yapıldıktan sonra kalan net tutarı gecmemek uzere belirlenecek ucret uzerinden sozleşme yapılacak.
5- Sozleşmeli olarak calışacak oğretim uyelerinin herhangi bir idari gorevi olamayacak.
6- Sozleşmeli oğretim uyeleri hakkında kadrolu oğretim uyelerinin tabi olduğu izin hakları, yasak, odev ve sorumluluklar ile disipline ilişkin hukumler aynen uygulanacak.
7- Sozleşmeli oğretim uyeleri duzenlemesi 2006 yılından sonra kurulan universitelerde zaten emeklilik yaş haddi 75 olduğu icin gecici duzenlemenin sona erdiği 31 Aralık 2020 tarihine kadar uygulanamayacak.
KAPAT [X]
8- 01/07/2017 tarihi ile bu Usul ve Esasların yururluğe girdiği tarih arasında yaş haddinden dolayı emekli olan oğretim uyeleri, bu Usul ve Esasların yururluğe girdiği tarihten itibaren uc ay icinde emekli oldukları yuksekoğretim kurumlarında sozleşmeli olarak calıştırılmak icin muracaat edebilecek.