
Anayasa Mahkemesi, jandarma personeline 3600 ek gösterge verilirken, neredeyse aynı görevleri yapan polislere 3000 ek gösterge verilmesini Anayasa'ya aykırı bulmadı. AYM, buna gerekçe olarak, salt statü hukukunu gösterdi. Anayasa Mahkemesi, jandarma personeline 3600 ek gösterge verilirken, neredeyse aynı görevleri yapan polislere 3000 ek gösterge verilmesini Anayasa'ya aykırı bulmadı. AYM, buna gerekçe olarak, salt statü hukukunu gösterdi.
BilindiÄi üzere, polisler 3000 ek gösterge alırken, birinci dereceye gelen jandarma personeli 3600 ek gösterge almaktadır.
3600 ek gösterge ise emekli maaÅ ve ikramiyelerinde önemli bir fark oluÅturmaktadır.
Neredeyse aynı görevleri yapan polis ve jandarmalar için farklı ek göstergeler belirlenmiÅ olmasının Anayasa'ya aykırı olduÄu istemiyle açılan davada, Anayasa Mahkemesi, polislerin statü hukukuna tabi olmasını gerekçes göstererek, iptal istemini reddetti.
İÅTE AYM'NIN İPTAL İSTEMİNİ REDDETMESİNİN GEREKÃELERİ
4. 6216 sayılı Kanun'un 43. maddesi uyarınca ilgisi nedeniyle kural Anayasa'nın 10. maddesi yönünden de incelenmiÅtir.
5. Dava konusu kuralla, 657 sayılı Kanun'un eki (I) sayılı Cetvel'in "VII. EMNİYET HİZMETLERİ SINIFI" bölümünà 8;n (a), (b), (c) ve (d) bentlerinde sayılan unvanlar dıÅında kalan emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda bulunanlar hakkında uygulanacak ek gösterge rakamlarının belirlendiÄi (e) bendinin yükseköÄrenimliler için geçerli olan (aa) alt bendinde
1. dereceli kadroda bulunanlara 3.000,
2. dereceli kadroda bulunanlara 2.200,
3. dereceli kadroda bulunanlara 1.600,
4. dereceli kadroda bulunanlara 1.100,
5. dereceli kadroda bulunanlara 900,
6. dereceli kadroda bulunanlara 800,
7. dereceli kadroda bulunanlara 500,
8. dereceli kadroda bulunanlara 450,
ek gösterge rakamı öngörülmektedi r.
6. Anayasa'nın 2. maddesinde Türkiye Cumhuriyetinin nitelikleri arasında belirtilen sosyal hukuk devleti, insan haklarına saygılı, kiÅi hak ve özgürlükleriyl e kamu yararı arasında adil bir denge kurabilen, çalıÅma hayatının kararlılık içinde geliÅmesi için sosyal ve ekonomik önlemler alarak çalıÅanları nı koruyan, onların insan onuruna uygun hayat sürdürmelerini saÄlayan, sosyal güvenlik hakkını yaÅama geçirebilen, güçsüzleri güçlüler karÅısında koruyarak sosyal adaleti ve toplumsal dengeleri gözeten devlettir.
7. Anayasa'nın 55. maddesinin ikinci fıkrasında "Devlet, çalıÅanları n yaptıkları iÅe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diÄer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır." denilmektedir.
8. Anayasa'nın 10. maddesinde öngörülen "kanun önünde eÅitlik" ilkesi, hukuksal durumları aynı olanlar için söz konusudur. Bu ilke ile eylemli deÄil hukuksal eÅitlik öngörülmà 88;Åtür. EÅitlik ilkesinin amacı, aynı durumda bulunan kiÅilerin kanunlar karÅısında aynı iÅleme baÄlı tutulmalarını saÄlamak, ayrım yapılmasını ve ayrıcalık tanınmasını önlemektir. Bu ilkeyle, aynı durumda bulunan kimi kiÅi ve topluluklara ayrı kurallar uygulanarak kanun karÅısında eÅitliÄin çiÄnenmesi yasaklanmıÅtır. Kanun önünde eÅitlik, herkesin her yönden aynı kurallara baÄlı tutulacaÄı anlamına gelmez. Durumlarındaki özellikler, kimi kiÅiler ya da topluluklar için deÄiÅik kuralları ve uygulamaları gerektirebilir. Aynı hukuksal durumlar aynı, ayrı hukuksal durumlar farklı kurallara baÄlı tutulursa Anayasa'da öngörülen eÅitlik ilkesi zedelenmez.
9. 3201 sayılı Emniyet TeÅkilat Kanunu'nun 3. maddesine göre genel kolluk personeli, "polis" ve "jandarma" olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. 3201 sayılı Kanun'un 4. maddesi uyarınca polis, silahlı icra ve inzibat kuvvetidir. 2803 sayılı Jandarma TeÅkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'nun 3. maddesinde jandarma "emniyet ve asayiÅ ile kamu düzeninin korunmasını saÄlayan ve diÄer kanunların verdiÄi görevleri yerine getiren silahlı genel kolluk kuvveti" olarak tanımlanmıÅtÄ 7;r. 2692 sayılı Sahil Güvenlik KomutanlıÄı Kanunu'nun 2. maddesinde de Sahil Güvenlik KomutanlıÄınÄ 7;n silahlı bir genel kolluk kuvveti olduÄu belirtilmiÅtir.
10. Buna karÅılık anılan meslek grupları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesinde farklı hizmet sınıflarında belirtilmiÅtir. Anılan maddeye göre emniyet mensupları "Emniyet Hizmetleri SınıfE'nda, Jandarma Genel KomutanlıÄı kadrolarındaki subay, astsubay ve uzman jandarmalar "Jandarma Hizmetleri Sınıfı"nda, Sahil Güvenlik KomutanlıÄı kadrolarında bulunan subay ve astsubaylar ise "Sahil Güvenlik Hizmetleri Sınıfı "nda yer almaktadır.
11. 3201 sayılı Kanun'un 1., 2803 sayılı Kanun'un 4. ve 2692 sayılı Kanun'un 2. maddelerine göre emniyet teÅkilatı ile jandarma ve sahil güvenlik teÅkilatı İçiÅleri BakanlıÄına baÄlı iken emniyet teÅkilatı bir genel müdürlük, jandarma ve sahil güvenlik teÅkilatı ise komutanlık Åeklinde örgütlenmiÅtir. 2803 sayılı Kanun'un 8. maddesine göre jandarma birlikleri seferberlik ve savaÅ hallerinde belirlenecek bölümleriyle Kuvvet Komutanlıkları, 2692 sayılı Kanun'un 2. maddesi uyarınca da sahil güvenlik birliklerinin belirlenecek bölümleri Deniz Kuvvetleri KomutanlıÄı emrine girer.
12. Polis, jandarma ve sahil güvenlik personelinin görev alanları da birbirinden farklıdır. 2803 sayılı Kanun'un 10. maddesine göre "Jandarmanın genel olarak görev ve sorumluluk alanı; Polis görev sahası dıÅı olup, bu alanlar il ve ilçe belediye hudutları haricinde kalan veya polis teÅkilatı bulunmayan yerlerdir. Ancak, belediye sınırları içinde olmakla birlikte hizmet gerekleri bakımından uygun görülen yerler, jandarmanın görev ve sorumluluk alanı olarak tespit edilebilir. İçiÅleri Bakanının kararıyla bir il veya ilçenin tamamı polis ya da jandarma görev ve sorumluluk alanı olarak belirlenebilir. " Bu hüküm çerçevesinde kural olarak il ve ilçe belediye hudutları içinde polis, bunların dıÅında kalan yerlerde ise jandarma görevlidir. Bununla birlikte polis teÅkilatı kurulmamıŠher yer jandarmanın görev sahası içindedir. 2692 sayılı Kanun'un 4. maddesine göre Sahil Güvenlik KomutanlıÄı ise Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün sahillerinde, iç suları olan Marmara Denizi, İstanbul ve Ãanakkale BoÄazlarında, liman ve körfezlerinde, kara sularında, münhasır ekonomik bölgesi ile ulusal ve uluslararası hukuk kuralları uyarınca egemenlik ve denetimi altında bulunan deniz alanlarında görevlidir.
KAPAT [X]
13. Ãte yandan polis, jandarma ve sahil güvenlik personelinin idari kolluk faaliyetleri çerçevesinde emniyet ve asayiÅ ile kamu düzenini saÄlama, suç iÅlenmesini önleme görevlerinin yanı sıra adli kolluk faaliyetleri çerçevesinde, iÅlenmiÅ suçlarla ilgili olarak kanunlarda belirtilen iÅlemleri yapma ve bunlara iliÅkin adli hizmetleri yerine getirme görevleri bulunmakla birlikte jandarma ve sahil güvenlik personelinin ayrıca askeri görevleri bulunmaktadır. Bu kapsamda jandarma, kanunlarla verilen askeri görevleri; Sahil Güvenlik KomutanlıÄı ise belirlenen bölümleri itibarıyla, seferberlik ve savaÅ hallerinde Deniz Kuvvetleri KomutanlıÄı tarafından verilen görevleri de yerine getirmekle yükümlüdà 88;r. Deniz Kuvvetleri KomutanlıÄınca planlanan eÄitim ve tatbikatlara İçiÅleri Bakanının izniyle katılma görevi de Sahil Güvenlik KomutanlıÄınÄ 7;n bu kapsamdaki görevlerindendir.
14. Polis, jandarma ve sahil güvenlik personelinin özlük haklarına iliÅkin düzenlemeler de farklı kanunlarda yer almaktadır. Emniyet Hizmetleri Sınıfı personelinin özlük hakları 3201 sayılı Kanun'da, Jandarma Hizmetleri Sınıfı personelinin özlük hakları 2803 sayılı Kanun'da, Sahil Güvenlik Hizmetleri Sınıfı personelinin özlük hakları ise 2692 sayılı Kanun'da düzenlenmekte ve bu kanunlarda hüküm bulunmayan hallerde her üç kolluk personeli bakımından 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra Jandarma Hizmetleri Sınıfı personeli ile Sahil Güvenlik Hizmetleri personelinin nasıp ve terfi, aylık ve diÄer mali ve sosyal hakları bakımından statü ve rütbelerine göre 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu'na, 3269 sayılı Uzman ErbaÅ Kanunu'na veya 6191 sayılı SözleÅmeli ErbaÅ ve Er Kanunu'na tabi personel hakkındaki hükümler geçerli olmaktadır.
15. Polis ve astsubayların mesleÄe giriÅ usulleri ve bu baÄlamda baÅarıyla bitirilmesi gereken eÄitim de farklılık göstermektedir. Astsubaylık için Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi bünyesinde bulunan astsubay meslek yüksek okullarından mezun olunması, Milli Savunma BakanlıÄı nam ve hesabına eÄitim görülmesi ya da Milli Savunma BakanlıÄı tarafından tespit edilecek fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarını ;n kendi nam ve hesabına bitirilip uygulanacak sınavlar ile temel askerlik eÄitiminde baÅarılı olunması gerekli iken polis olabilmek için polis meslek yüksek okulunun veya polis meslek eÄitim merkezinin bitirilmesi gerekmektedir.
16. Polis, jandarma ve sahil güvenlik personeli; statülerinde, görev alanlarında, görevlerinin kapsamında, tabi oldukları hukuki rejim ve sorumluluklarında, çalıÅma koÅullarında, teÅkilatlanma Åekillerinde, mesleÄe alınma yöntemlerinde farklılıklar bulunması nedeniyle farklı hukuki konumdadır. Farklı hukuki konumda bulunmaları nedeniyle emniyet teÅkilatı mensupları hakkında uygulanacak ek gösterge ile jandarma ve sahil güvenlik personeli için öngörülen ek göstergenin eÅit olma zorunluluÄundan söz edilemez.
17. DiÄer yandan emniyet teÅkilatı mensuplarının kamu görevlisi olduÄu Åüphesizdir. Kamu görevlileri ile kamu yönetimleri arasındaki iliÅkiler kural tasarruflarla düzenlenmektedir. Kamu personeli, belirli bir statüde ve nesnel kurallara göre hizmet yürütmekte; o statünün saÄladıÄı ücret, atanma, yükselme gibi kimi haklara sahip olmaktadır. Kamu hizmetine giriÅ, hizmet içinde yükselme ve bulunulan statünün saÄladıÄı haklar statü hukukunun gereÄi olarak kanunlarla belirlenmektedir. Kanun koyucu; statü hukuku çerçevesinde yürütülen memuriyet hizmetine girmeye, memuriyette yükselmeye, özlük haklarına ve bunun gibi diÄer hususlara iliÅkin koÅulları anayasal ilkelere uygun olarak belirleme yetkisine sahiptir. Statü hukukunun gereÄi olarak, kamu görevine baÅlayan emniyet teÅkilatı mensubu, statüsünden ve kanundan kaynaklanan görev ve durumunu bilerek kamu görevine baÅlamaktadır.
18. Anılan takdir yetkisi kapsamında yerine getirdikleri hizmetin niteliÄinin gözetilerek farklı statüler için farklı ücret rejimleri öngörülmesinin ve bu kapsamda emniyet teÅkilatı mensupları için jandarma ve sahil güvenlik personelinkinden farklı ek gösterge rakamlarının belirlenmesinin, sosyal hukuk devleti ve hakkaniyet ilkeleriyle baÄdaÅmadıÄÄ 7; ve emeÄin karÅılıksız bırakılmamasın 96;± amaçlayan Anayasa'nın 55. maddesiyle devlete verilen, çalıÅanları n yaptıkları iÅe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri için gerekli tedbirleri alma yükümlülà 88;Äüne aykırılık taÅıdıÄÄ 77; söylenemez. Nitekim Anayasa'nın 55. maddesine göre "emeÄin karÅılıÄÄ&# 177; " olan ücretin kıdem, liyakat, kariyer gibi unsurların yanı sıra görev, yetki ve sorumluluklara, bir baÅka deyiÅle statülere baÄlı olarak farklılık göstermesi mümkündür.
19. Açıklanan nedenlerle kural, Anayasa'nın 2., 10. ve 55. maddelerine aykırı deÄildir. İptal talebinin reddi gerekir.
20. Serdar ÃZGÃLDÃR, Osman Alifeyyaz PAKSÃT, Recep KÃMÃRCà ile Celal Mümtaz AKINCI bu görüÅe katılmamıÅlardÄ&# 177;r.
KARARA MUHALİF KALAN 4 ÃYENİN ÅERHİ
1. 29.1.2016 tarihli ve 6663 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeÄiÅiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 9. maddesiyle deÄiÅtiren 14.7.1965 tarihli Devlet memurları Kanunu'nun eki (1) sayılı Ek Gösterge Cetveli'nin "VII. EMNİYET HİZMETLERİ SINIFI" bölümünà 8;n (e) bendinin (aa) alt bendinin Anayasa'nın 2. ve 55. maddelerine aykırılıÄ&# 196;± iddia edilerek iptali istenmiÅ; Anayasa Mahkemesince bahse konu kural, Anayasa'nın 10. maddesi yönünden de incelenmiÅtir.
2. Anayasa'nın 2. maddesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin "... toplumun huzuru, milli dayanıÅma ve adalet anlayıÅı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliÄine baÄlı, baÅlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devleti... " olduÄu belirtilmiÅtir.
3. Anayasa'nın "Ãcrette adalet saÄlanması" kenar baÅlıklı 55. maddesinin birinci ve ikinci fıkraları Åöyledir:
"Ãcret emeÄin karÅılıÄÄ&# 177;dır.
Devlet, çalıÅanları n yaptıkları iÅe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diÄer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır "
4. 2010 yılında, Anayasa deÄiÅikliÄine iliÅkin 5986 sayılı Kanun'un 6. maddesiyle, Anayasa'nın "Toplu iÅ sözleÅmesi ve toplu sözleÅme hakkı" kenar baÅlıklı 53. maddesine eklenen Ek fıkra ile "Memurlar ve diÄer kamu görevlileri, toplu sözleÅme yapma hakkına sahiptirler" hükmü getirilmiÅtir. Yine 2010 yılında yapılan Anayasa deÄiÅikliÄine iliÅkin 5982 sayılı Kanun'un 12. maddesiyle, Anayasa'nın 128. maddesinin, memurların ve diÄer kamu görevlilerinin niteliklerinin, atanmalarının, görev ve yetkilerinin, hakları ve yükümlülà 88;klerinin, aylık ve ödeneklerinin ve diÄer özlük iÅlerinin kanunla düzenleneceÄini öngören ikinci fıkrasının sonuna "Ancak, mali ve sosyal haklara iliÅkin toplu sözleÅme hükümleri saklıdır" cümlesi eklenmiÅtir.
5. Anayasa hükümlerinin birlikte deÄerlendirilmesinden, çalıÅma hayatına iliÅkin uluslararası sözleÅmelerdeki yükümlülà 88;kler ve geliÅen evrensel anlayıŠkarÅısında Anayasa koyucu tali kurucu iradenin de memurlar ve diÄer kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarının salt statü hukuk çerçevesinde yasa koyucu tarafından kendi takdirine göre belirlenmesi anlayıÅını terk ederek, çalıÅma hayatına iliÅkin genel ilkelerin de uygulanabileceÄi, hakkaniyete daha uygun ve emeÄi esas alan bir sisteme yöneldiÄi anlaÅılmaktadır.
6. Kuralın iptali istemi, aynı veya çok benzer görevleri yapan emniyet mensupları ile askeri personel arasında, çalıÅıla n teÅkilat ve görev yerleri dıÅında bir fark bulunmadıÄı, emniyet teÅkilatı personeline daha düÅük ek gösterge rakamı öngörülmesinin hakkaniyete ve yapılan iÅe uygun, adil ücret ilkesine aykırı olduÄu gerekçesine dayanmaktadır. Polis ile jandarma ve sahil güvenlik personeli arasında yapılan iÅin, farklı yan ödemeyi haklı kılacak özellikleri olup olmadıÄı deÄerlendirilmeksizin ve farkı haklı kılacak somut nedenler ortaya konmaksızın, iptal isteminin salt statü hukuku yönünden deÄerlendirilip reddedilmesinin, Anayasa tarafından koruma altına alman, ücretin emeÄe göre belirlenmesi ve ücrette adalet ilkeleri karÅısında, hakkaniyete uygun düÅmediÄi, bu nedenlerle kuralın Anayasa'ya aykırı olduÄu kanaatindeyiz.
7. Kanun'un Anayasa'nın 10. maddesi çerçevesinde yapılan deÄerlendirmede de aynı sonuca varılması gerektiÄinde kuÅku yoktur. Bunun somut olguları Åunlardır:
a) 668 sayılı KHK ile Jandarma Genel KomutanlıÄı ve Sahil Güvenlik KomutanlıÄı İçiÅleri BakanlıÄına baÄlanmıÅtır. Nitekim 2803 sayılı Kanun'un 4. ncü, 2692 sayılı Kanun'un 2 nci maddelerinde bu husus açıkça ifade edilmektedir.
b) Aynı KHK ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36 ncı maddesinde düzenlenen "hizmet sınıflarına" 8 nci madde olarak "Jandarma Hizmetleri Sınıfı: Bu sınıf Jandarma Genel KomutanlıÄı kadrolarında bulunan subay, astsubay ve uzman jandarmaları" kapsar." ve 9 uncu madde olarak "Sahil Güvenlik Hizmetleri Sınıfı: Bu sınıf Sahil Güvenlik KomutanlıÄı kadrolarında bulunan subay ve astsubayları kapsar." Åeklinde ekleme yapılmıÅtır . Böylelikle, Jandarma ve Sahil Güvenlik KomutanlıÄı mensubu subay ve astsubaylar, statü hukuku bakımından 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi tutulmuÅtur.
c) 682 sayılı KHK ile Emniyet Genel MüdürlÃ¼Ä 95;¼, Jandarma Genel KomutanlıÄı ve Sahil Güvenlik KomutanlıÄı personeline iliÅkin disiplin mevzuatı birleÅtirilmiÅtir.
d) 680 sayılı KHK ile evvelce Emniyet Genel MüdürlÃ¼Ä 95;¼ personeli yönünden geçerli olan ödüllendirme sistemi, Jandarma Genel KomutanlıÄı personeli yönünden de geçerli hale getirilmiÅtir.
e) 668 sayılı KHK ile İçiÅleri Bakanına, Emniyet Genel MüdürlÃ¼Ä 95;¼, Jandarma Genel KomutanlıÄı ve Sahil Güvenlik KomutanlıÄınÄ 7;n her kademedeki personeli yönünden geçici görevlendirme yetkisi verilmiÅtir.
f) İÅaret edilen bu yasal düzenlemelerle birlikte her üç teÅkilat personeli arasında görev ve hizmet yönünden bir birliktelik saÄlanmıŠve sadece sorumluluk alanları, rütbe isimleri ve farklı teÅkilat yapıları dıÅında bir fark kalmamıÅtır.
g) BarıŠÅartlarında artık askeri bir görev üstlenmesi mümkün olmayan Jandarma Genel KomutanlıÄı ve Sahil Güvenlik KomutanlıÄına mensup subay ve astsubayların aylık ve özlük haklarının "rütbe" esasına göre ödenmeye devam edilmesi, buna karÅın Emniyet Genel MüdürlÃ¼Ä 95;¼ mensubu "Emniyet Hizmetleri Sımfı"na dahil personele, kendi aralarındaki hiyerarÅi dahi dikkate alınmaksızın farklı (çok daha düÅük) aylık ve özlük haklarının ödenmesini haklı kılacak hiçbir hukuki neden bulunmamaktadır.
h) 657 Sayılı Kanun'un eki (I) Sayılı Ek Gösterge Cetveli'nin "VII. EMNİYET HİZMETLERİ SINIFI" bölümünà 8;n (e) bendinin "Yüksek öÄrenimliler" baÅlıklı (aa) alt bendinde, çarÅı ve mahalle bekçileri, polis memurları, komiser yardımcısı komiser, baÅkomiser ve emniyet amiri statüsünde bulunanlardan 1 nci dereceye gelmiÅ ve "yüksek öÄrenimli" bulunanların "3000" ek gösterge alacakları hüküm altına alınmıÅtır .
926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunun EK-VIII, EK-VIII/A ve EK-V11I/B sayılı Ek Gösterge cetvellerinde, I nci dereceye gelmiÅ astsubaylar için ek göstergenin "3600" olduÄu belirtilmektedir. 2803 sayılı Kanun'un 13. Ve 2692 sayılı kanunun 6 ncı maddeleri uyarınca, Jandarma Genel KomutanlıÄı ve Sahil Güvenlik KomutanlıÄı mensubu astsubaylar 1 nci dereceye gelmeleri halinde "3600" ek gösterge almaktadırlar.
ı

Kararın tam metn için tıklayınız.