Acıkoğretim işletme mezuniyeti Hemşireler icin ust oğrenim olarak kabul edilemez. Hemşire olarak gorev yapan davacı tarafından, mezun olduğu dort yıllık Anadolu Universitesi Acıkoğretim Fakultesi İşletme Bolumu'nun ust oğrenim sayılarak intibakının yapılması icin yaptığı başvurunun reddi işlemine ve bu red işleminin dayanağı olan Yuksek Oğretim Kurulunun Acıkoğretim Fakultesi ve diğer universitelerin İşletme Bolumunun 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri" sınıfında yer almadığı icin.... hemşire..... gibi sağlık calışanları icin ust oğrenin sayılamayacağına" ilişkin ilgili işlemine karşı iptal davası acılmıştır.
Danıştay, universitelerin işletme fakultesi işletme bolumunden mezun olanların, salt anılan bolumden mezun olmaları nedeniyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfında istihdam edilmeleri mumkun olmadığından; işletme bolumunu bitiren sağlık gorevlilerinin bitirmiş oldukları bu bolumun sağlık calışanlarının mesleğiyle ilgili bir ust oğrenim olarak kabul edilmesinin mumkun olmadığına ve Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfında gorev yapan davacının, bitirmiş olduğu Anadolu Universitesi İşletme Fakultesi İşletme Bolumunun mesleğiyle ilgili bir ust oğrenim olmadığının acık olduğuna karar vermiştir.
DANIŞTAY
SEKİZİNCİ DAİRE

Esas No : 2014/4397
Karar No : 2017/6987
Karar Tarihi: 10.10.2017
İstemin Ozeti : İdare Mahkemesinin 05/12/2013 gun ve E:2012/1837, K:2013/1835 sayılı kararının hukuka aykırı olduğu one surulerek, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Ozeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi : Emine Ferdane PANDIR KIM
Duşuncesi : Gerekce değiştirilerek sonucu itibarıyla hukuka uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği duşunulmektedir.
TURK MİLLETİ ADINA
Hukum veren Danıştay Sekizinci ve Onbirinci Dairelerince 2575 sayılı Yasaya 3619 sayılı Yasayla eklenen Ek 1 maddesi hukmu uyarınca birlikte yapılan toplantıda işin gereği goruşuldu:
Dava, ........İl Sağlık Mudurluğu .......... Ana Cocuk Sağlığı ve Aile Planlama Merkezinde Hemşire olarak gorev yapan davacı tarafından, mezun olduğu dort yılllık Anadolu Universitesi Acıkoğretim Fakultesi İşletme Bolumu'nun, ust oğrenim sayılarak intibakının yapılması icin yapılan başvurunun reddine ilişkin 30.01.2012 tarih ve 21581 sayılı Sağlık Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu işlemi ile bu işlemin dayanağı 25.11.2009 tarih ve 38646 sayılı Yuksek Oğretim Kurulu Başkanlığı işleminin "04/11/2009 tarihli Yuksekoğretim Yurutme Kurulu kararı ile Universitelerarası Kurulu Başkanlığı'nın bu konudaki goruşu dikkate alınarak, Acıkoğretim Fakultesi ve diğer universitelerin İşletme Bolumunun 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri" sınıfında yer almadığı icin.... hemşire..... gibi sağlık calışanları icin ust oğrenin sayılamayacağına" ilişkin kısmının iptali ile bu işlem nedeniyle yoksun kalınan ozluk ve parasal hakların yasal faiziyle birlikte odenmesine karar verilmesi istemiyle acılmıştır.

KAPAT [X]
İdare Mahkemesince, işletme lisans programı mezunlarının, "Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri" sınıfında yer almadıkları, bu konuda yetkili Yuksekoğretim Yurutme Kurulunca alınan kararlarda işletme bolumunun hemşireler icin ustoğrenim olarak kabul edilmediği dikkate alındığında, mezun olduğu işletme bolumunun, hemşire olan davacı acısından ust oğrenim sayılmamasına ilişkin dava konusu işlemlerde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekcesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Dava konusu 25.11.2009 tarih ve 38646 sayılı Yuksek Oğretim Kurulu Başkanlığı işleminin "04/11/2009 tarihli Yuksekoğretim Yurutme Kurulu kararı ile Universitelerarası Kurulu Başkanlığı'nın bu konudaki goruşu dikkate alınarak, Acıkoğretim Fakultesi ve diğer universitelerin İşletme Bolumunun 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri" sınıfında yer almadığı icin.... hemşire..... gibi sağlık calışanları icin ust oğrenin sayılamayacağına" ilişkin kısmı hakkında;
2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu'nun 43. maddesinin (b) bendinde, aynı meslek ve bilim dallarında, eğitim-oğretim yapan universitelerde, eğitim-oğretim, metod, kapsam, oğretim suresi ve yıl icindeki değerlendirme esasları bakımından eşdeğer olması ve oğrenimden sonra kazanılan unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususunun, Universitelerarası Kurulun onerisi uzerine; oğretmen yetiştiren birimler icin esasların tespiti Milli Eğitim Bakanlığı ile de işbirliği yapılarak Yuksekoğretim Kurulunca duzenleneceği kuralına yer verilmiş; '"Tanımlar" başlığını taşıyan 3. maddesinin (a) bendinde, Yuksekoğretimin, milli eğitim sistemi icinde, ortaoğretime dayalı, en az dort yarı yılı kapsayan her kademedeki eğitimoğretimin tumu olduğu belirtilmiş; aynı maddenin (r) bendinde, on lisansın, ortaoğretime dayalı, en az dort yarı yıllık bir programı kapsayan ara insan gucu yetiştirmeyi amaclayan veya lisans oğretiminin ilk kademesini teşkil eden; (s) bendinde, lisansın, ortaoğretime dayalı, en az sekiz yarı yıllık bir programı kapsayan; t(1) bendinde ise, yuksek lisansın bir lisans oğretimine dayalı, eğitimoğretim ve araştırmanın sonuclarını ortaya koymayı amaclayan bir yuksekoğretim olduğu belirtilmiş; 44. maddesinin son fıkrasında, lisans oğrenimini tamamlamayanların veya tamamlayamayanların on lisans diploması almaları veya meslek yuksekokullarına intibak ettirilmelerinin, Yuksekoğretim Kurulu tarafından hazırlanacak yonetmelik esaslarına gore duzenleneceği hukmu yer almıştır.
Yukarıda yer verilen mevzuatta, onlisans eğitimi ve lisans eğitimi birer yuksekoğretim olarak sayılmış ve gerek lise uzerine 4 yıllık mustakil bir onlisans programından mezun olarak, gerekse 8 yarı yıllık lisans oğreniminin ilk 4 yarı yılını bitirerek onlisans diploması alan kişilerin de bir yuksekoğrenimi bitirmiş oldukları kabul edilmiş bulunmaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesinin A.12-d paragrafında; "Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87. maddeye tabi kurumlarda calışanlar dahil) ust oğrenimi bitirenler, aynı ust oğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal suresi icinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri ust oğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette gecirdikleri başarılı hizmet surelerinin tamamı her yıl bir kademe her uc yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yukseltilirler." hukmu yer almakta olup, aynı Kanunun 631 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 4. maddesi ile "Zam ve Tazminatlar" başlığı altında yeniden duzenlenen 152. maddesinin "II. Tazminatlar" başlıklı fıkrasında; gorevin onem, sorumluluk ve niteliği, gorev yerinin ozelliği, hizmet suresi, kadro unvan ve derecesi ve eğitim seviyesi gibi hususlar gozonune alınarak bu Kanun'da belirtilen en yuksek Devlet Memuru aylığının brut tutarının Bakanlar Kurulunca belirlenecek esas, olcu ve nispetler dahilinde tazminat olarak odeneceği, aynı fıkranın "A.Ozel Hizmet Tazminatı" Bolumu icinde yer alan (b) bendinde ise, sağlık hizmetleri sınıfına dahil olup da, bu gorevleri ile ilgili olmayan bir ust oğrenimi bitirenler icin, onceki oğrenim durumlarına ait tazminat oranlarının esas alınacağı belirtilmiştir.

Ayrıca, 05/05/2006 tarihli ve 26159 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile hangi gorevler icin ne oranda ozel hizmet tazminatı odeneceği duzenlenmiş ve 4 uncu maddesinin (e) bendinde yer alan "Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir ust oğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar haric olmak uzere, kariyerleri (mesleki ust oğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat odenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir ust oğrenimi bitirenlerde ise bitirdikleri ust oğrenimden dolayı zam ve tazminat odenmez." hukmu ile, sağlık hizmetlerinde gorev yapanların ozel hizmet tazminatlarının belirlenmesinde mesleki yuksek oğrenimi bitirmenin kriter alınacağı belirtilmiştir.
Dava dosyasının incelenmesinden, ....... Anadolu Sağlık Meslek Lisesinin Hemşirelik bolumunden mezun olup, Anadolu Universitesi Acıkoğretim Fakultesi Hemşirelik bolumunde onlisans eğitimini tamamlayan ve .....İl Sağlık Mudurluğu ......... Ana Cocuk Sağlığı ve Aile Planlama Merkezinde hemşire olarak gorev yapan davacının, 30.06.1997 tarihinde Acıkoğretim Fakultesi İşletme bolumununden mezun olması uzerine, bitirdiği bolumun mesleki ust oğrenim sayılarak intibakının yapılması icin yaptığı başvurusunun reddedilmesi uzerine, yaptığı başvurunun reddine ilişkin 30.01.2012 tarih ve 21581 sayılı Sağlık Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu işlemi ile bu işlemin dayanağı 25.11.2009 tarih ve 38646 sayılı Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı işleminin "04/11/2009 tarihli Yuksekoğretim Yurutme Kurulu kararı ile Universitelerarası Kurulu Başkanlığı'nın bu konudaki goruşu dikkate alınarak, Acıkoğretim Fakultesi ve diğer universitelerin İşletme Bolumunun 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri" sınıfında yer almadığı icin.... hemşire..... gibi sağlık calışanları icin ust oğrenin sayılamayacağına" ilişkin kısmının iptali ile bu işlem nedeniyle yoksun kalınan ozluk ve parasal hakların yasal faiziyle birlikte odenmesine karar verilmesi istemiyle bakılmakta olan işbu davanın acıldığı anlaşılmaktadır.
Yukarıda yer alan mevzuat hukumlerinin birlikte değerlendirilmesinden, ozel hizmet tazminatı ve yan odeme zammı odenecek sağlık personelinin, hizmet sınıfı ve mesleği ile ilgili yuksekoğrenim gormuş olması gerekmektedir.
Buna gore, universitelerin işletme fakultesi işletme bolumunden mezun olanların, salt anılan bolumden mezun olmaları nedeniyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfında istihdam edilmeleri mumkun olmadığından; işletme bolumunu bitiren sağlık gorevlilerinin bitirmiş oldukları bu bolumun sağlık calışanlarının mesleğiyle ilgili bir ust oğrenim olarak kabul edilmesine olanak yoktur.
Dava konusu edilen 25.11.2009 tarih ve 38646 sayılı Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı işleminin "04/11/2009 tarihli Yuksekoğretim Yurutme Kurulu kararı ile Universitelerarası Kurulu Başkanlığı'nın bu konudaki goruşu dikkate alınarak, Acıkoğretim Fakultesi ve diğer universitelerin İşletme Bolumunun 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri" sınıfında yer almadığı icin.... hemşire..... gibi sağlık calışanları icin ust oğrenin sayılamayacağına" ilişkin kısmı, yukarıda bahsi gecen mevzuat değerlendirmesine uygun olarak tesis edilmiş olup, salt işletme bolumu mezunu olmanın Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfında istihdam edilebilmek icin yeterli olmaması nedeniyle, işletme bolumunu bitiren sağlık gorevlilerinin bitirmiş oldukları bu bolumun sağlık calışanlarının mesleğiyle ilgili bir ust oğrenim olarak kabul edilmemesinde ve buna ilişkin olarak Sağlık Bakanlığına verilen cevabi yazı mahiyetindeki dava konusu kararda hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Nitekim, Yuksekoğretim Yurutme Kurulunun 22.07.2009 tarihli kararında, Anadolu Universitesi İşletme Fakultesinde gorulen oğrenimin sağlık calışanları icin ust oğrenim olmadığına ve yine 18.8.2010 kararında ise, universiteler bunyesinde yer alan İşletme, İktisat, Kamu Yonetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Calışma Ekonomisi ve Endustri İlişkileri lisans programlarının Ebe, Hemşire, Sağlık Teknisyeni, Sağlık Memuru, Laboratuar, Laboratuar Teknisyeni, Anestezi, Anestezi Teknisyeni, Sağlık Teknikeri, Rontgen Teknisyeni, Diş Teknisyeni, Cevre, Cevre Kirlenmesi ve Kontrolu, Sağlık Memuru (toplum sağlığı), Anestezi Teknikeri, Rontgen Teknisyeni veya Teknikerliğinin ust oğrenimi olmadığına karar verilmiştir.
Dava konusu 30.01.2012 tarih ve 21581 sayılı Sağlık Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu işlemi hakkında ise;
Yukaridaki mevzuatın değerlendirilmesi neticesinde ve hukuka uygun bulunan 25.11.2009 tarih ve 38646 sayılı Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı işleminin "04/11/2009 tarihli Yuksekoğretim Yurutme Kurulu kararı ile Universitelerarası Kurulu Başkanlığı'nın bu konudaki goruşu dikkate alınarak, Acıkoğretim Fakultesi ve diğer universitelerin İşletme Bolumunun 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri" sınıfında yer almadığı icin.... hemşire..... gibi sağlık calışanları icin ust oğrenin sayılamayacağına" ilişkin kısmı uyarınca, hemşire olan ve hemşirelik onlisans mezunu olarak intibakı yapılmış olan davacının, sonradan bitirdiği lisans oğreniminin eğitim duzeyi bakımından hemşirelik onlisansın ust oğrenimi olarak kabul edilip intibakında değerlendirilmesi mumkun olmadığı icin, davacı hakkında tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Bu durumda, Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfında gorev yapan davacının, bitirmiş olduğu Anadolu Universitesi İşletme Fakultesi İşletme Bolumunun mesleğiyle ilgili bir ust oğrenim olmadığı acık olduğundan, dava konusu işlemlerde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmış olup, temyize konu İdare Mahkemesi kararı sonucu itibarıyla hukuka uygundur.
Acıklanan nedenlerle, temyize konu İdare Mahkemesince verilen karar kanuna uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekce ile onanmasına ve temyiz giderlerinin istemde bulunan uzerinde bırakılmasına, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gun icerisinde kararın duzeltilmesi yolu acık olmak uzere, 10.10.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.