Hem 375 sayılı KHK'da yer alan hukme gore hem de Sozleşmeli Personel Calıştırılmasına İlişkin Esaslarda yer alan duzenlemeye gore, sozleşmeli personel yabancı dil tazminatı alamaz. Yabancı dil tazminatı sadece 657, 926, 3269, 3466, 2802 ve 2914 sayılı Kanuna tabi olarak calışanlara verilmektedir Hem 375 sayılı KHK'da yer alan hukme gore hem de Sozleşmeli Personel Calıştırılmasına İlişkin Esaslarda yer alan duzenlemeye gore, sozleşmeli personel yabancı dil tazminatı alamaz. Yabancı dil tazminatı sadece 657, 926, 3269, 3466, 2802 ve 2914 sayılı Kanuna tabi olarak calışanlara verilmektedir.
SORU: Kolay gelsin. Ben 2016 ekimde atanan ilk sozlesmeli ogretmenlerdenim. YDS'den 90 puan aldim ancak ilce milli eğitim mudurluğu sozlesmeliye dil tazminati verilmez diyerek bana para odemiyor. Bununla alakali haber yapilabilir mi ?
CEVAP: 375 sayılı KHK 'nın 2. Maddesi aşağıdaki şekildedir.
"Madde 2Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanunu hukumlerine gore almakta olan personelden, (kadro karşılık gosterilmek suretiyle sozleşmeli olarak calışan personel dahil), Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca muştereken belirlenen dillerden yine bu iki kurum tarafından tespit olunan esas ve usuller cercevesinde yapılan yabancı dil seviye tespiti sonunda her bir dil icin (A) duzeyinde başarılı olanlara 1500, (B) duzeyinde başarılı olanlara 600, (C) duzeyinde başarılı olanlara 300 gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunan tutarı gecmemek uzere Maliye Bakanlığının teklifi ve Başbakan onayı ile belirlenecek miktarlarda aylık yabancı dil tazminatı odenebilir.............."

Soz konusu maddeye dayanarak cıkarılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yonetmeliğin 1. ve 2. maddeleri aşağıdaki gibidir.
"Amac
MADDE 1(1) Bu Yonetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen kapsama dahil personele, tazminat odenecek yabancı dillerin tespiti ve yabancı dil sınavlarının duzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususları duzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2(1) Bu Yonetmelik, kadro karşılık gosterilmek suretiyle sozleşmeli olarak calışan personel dahil olmak uzere, aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanunu hukumlerine gore almakta olan personelden yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavına girecekleri kapsar."

Sozleşmeli Personel Calıştırılmasına İlişkin Usul ve Esasları belirleyen Bakanlar Kurulu kararının 3. maddesinin 4. bendi aşağıdaki şekildedir.
"Sozleşme ile calıştırılacak personele sozleşme ucreti dışında herhangi bir ad altında odeme yapılamaz ve sozleşmelere bu yolda hukum konulamaz."
03.08.2017 tarih ve 29790 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Sozleşmeli Oğretmen İstihdamına İlişkin Yonetmeliğin 1., 2.. ve 3. maddeleri aşağıdaki şekildedir.
"MADDE 1(1) Bu Yonetmeliğin amacı, oncelikle kalkınmada birinci derecede oncelikli yorelerde olmak uzere Milli Eğitim Bakanlığının boş oğretmen norm kadrosu bulunan orgun ve yaygın eğitim kurumlarında 14/7/1965tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 uncu maddesinin (B) fıkrası kapsamında sozleşmeli oğretmen istihdamına ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.
Kapsam

KAPAT [X]
MADDE 2(1) Bu Yonetmelik, oncelikle kalkınmada birinci derecede oncelikli yorelerde olmak uzere Milli Eğitim Bakanlığının boş oğretmen norm kadrosu bulunan orgun ve yaygın eğitim kurumlarında 657 sayılı Kanunun 4 uncu maddesinin (B) fıkrası kapsamında istihdam edilen sozleşmeli oğretmenleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3(1) Bu Yonetmelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararname ile 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Sozleşmeli Personel Calıştırılmasına İlişkin Esaslar hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır."
DEĞERLENDİRME
Hangi personel rejimine tabi olanların yabancı dil tazminatı alabileceği ilgili mevzuatında tek tek sayılmış olup, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/b hukumlerine gore calıştırılan personel soz konusu hukumlerde yer almamaktadır.

Ayrıca Sozleşmeli Personel Calıştırılmasına İlişkin Usul ve Esaslarda da Sozleşme ile calıştırılacak personele sozleşme ucreti dışında herhangi bir ad altında odeme yapılamayacağı ve sozleşmelere bu yolda hukum konulamayacağı duzenlenmiştir.
Mevzuat hukumlerine gore yabancı dil tazminatı almanız mumkun değildir.