
6 Mart 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7100 sayılı Kanununla yardımcı docentlik, docentlik, uzman, okutman, eğitim oğretim planlamacısı ve araştırma gorevlisi unvanlarında değişiklik yapıldı. 6 Mart 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7100 sayılı Kanununla yardımcı docentlik, docentlik, uzman, okutman, eğitim oğretim planlamacısı ve araştırma gorevlisi unvanlarında değişiklik yapıldı.
İŞTE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
1- Yardımcı Docentlik unvanı "Doktor oğretim uyesi" olarak değiştirilmiştir.
2- 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununa yer alan Okutman ve Oğretim yardıcısı tanımları kaldırılmıştır. "Okutman", "uzman" ve "eğitim oğretim planlamacısı" kadro unvanları "Oğretim Gorevlisi" olarak değiştirilmiştir.
3- Docent unvanı "Universitelerarası Kurul tarafından verilen docentlik akademik unvanına sahip kişidir." şeklinde tanımlanmıştır.Tanımda daha once yer alan "Docentlik sınavını başarmış" olmak ibaresi kaldırılmıştır. UAK, Docentlik başvurularında ilgili bilim veya sanat alanında juriler oluşturup, adayların yayın ve calışmalarını YYOK tarafından belirlenen esas ve usuller kapsamında değerlendirip, yeterli yayın ve calışmaya sahip olan adaylara docentlik unvanı verecektir.
4- Universitelerarası Kurul bunyesinde 11 kişilik bir yonetim kurulu oluşturuldu. Yonetim Kurulu, UAK Başkanının yanı sıra fen-muhendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanlarından ucer uye ve guzel sanatlar alanından bir uyeden oluşacak.
5- Yardımcı docentliğe atama başlıklı 23. madde "Doktor Oğretim Uyesi" olarak değiştirilmiştir. Maddede sadece daha once yer alan, kendi bilim alanında Turkce'den yabancı dile, yabancı dilden Turkce'ye 150200 kelimelik bir ceviriyi kapsayan yabancı dil sınavını başarmak şartı kaldırılmıştır.
Yine yardımcı docentler 2 veya 3 yıllık surelerle en cok 12 yılığına atanabilirken, doktor oğretim uyeleri 4 yıllığına atanabilecek ve 12 yıl sınırlaması olmayacaktır.
ESKİ MADDE YENİ MADDE Madde 23a. Bir universite biriminde acık bulunan yardımcı docentlik, isteklilerin başvurması icin rektorlukce ilan edilir. Fakultelerde ve fakultelere bağlı kuruluşlarda dekan, rektorluğe bağlı enstitu ve yuksekokullarda mudurler; biri o birimin yoneticisi, biri de o universite dışından olmak uzere uc profesor veya docent tespit ederek bunlardan adayların her biri hakkında yazılı mutalaa isterler. Dekan veya ilgili mudur kendi yonetim kurullarının goruşunu de aldıktan sonra onerilerini rektore sunar. Atama, rektor tarafından yapılır. Yardımcı docentler bir universitede her seferinde ikişer veya ucer yıllık sureler icin en cok 12 yıla kadar atanabilirler. Her atama suresi sonunda gorev kendiliğinden sona erer.
b. Yardımcı docentliğe atanmada aranacak şartlar:
(1) Doktora veya tıpta uzmanlık unvanını veya Universitelerarası Kurulun onerisi uzerine Yuksekoğretim Kurulunca tespit edilecek belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak,
(2) Fakulte, enstitu veya yuksekokul yonetim kurullarınca, biri o dilin oğretim uyesi olmak uzere secilecek uc kişilik bir juri tarafından; sınava girenin kendi bilim alanında Turkce'den yabancı dile, yabancı dilden Turkce'ye 150200 kelimelik bir ceviriyi kapsayan yabancı dil sınavını başarmak.
c. Universiteler, yardımcı docentlik kadrosuna atama icin bu maddede aranan asgari koşulların yanında, Yuksekoğretim Kurulunun onayını almak suretiyle, munhasıran bilimsel kaliteyi artırmak amacına yonelik olarak, bilim disiplinleri arasındaki farklılıkları da goz onunde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilirler.
MADDE 4- 2547 sayılı Kanunun 23 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. "Doktor Oğretim Uyesi
MADDE 23-a) Yuksekoğretim kurumlarında acık bulunan doktor oğretim uyesi kadroları rektorlukce ilan edilir. İlan edilen bu kadrolara fakultelerde dekan; diğer birimlerde mudurler, biri o birimin yoneticisi biri de o yuksekoğretim kurumunun dışından olmak uzere uc profesor veya docent tespit ederek bunlardan adayların her biri hakkında yazılı mutalaa isterler. Dekan veya ilgili mudur yonetim kurullarının goruşunu aldıktan sonra onerilerini rektore sunar. Atama rektor tarafından en cok dort yıl sure ile yapılır. Her atama suresinin sonunda gorev kendiliğinden sona erer. Gorev suresi sona erenler yeniden atanabilirler.
b) Doktor oğretim uyeliğine atanabilmek icin, doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Universitelerarası Kurulun onerisi uzerine Yuksekoğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak gerekir.
c) Yuksekoğretim kurumları, doktor oğretim uyesi kadrosuna atama icin Yuksekoğretim Kurulunun onayını almak suretiyle, munhasıran bilimsel kaliteyi artırmak amacına yonelik olarak, bilim disiplinleri arasındaki farklılıkları da goz onunde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilirler."
6- Docentlik unvanını duzenleyen maddede duzenleme yapılmıştır. Doecntlik unvanını almak icin yapılacak başvuracaklarda, YOK tarafından yapılan merkezi bir yabancı dil sınavından veya uluslararası gecerliliği YOK tarafından kabul edilen bir sınavdan en az 55 puan alma şartı devam edecektir.
Docentlik unvanı icin juri tarafından yapılacak eser incelemesi uygulaması devam edecek. Buna ek olarak objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirlenebilecek. Eğer bu sozlu sınav şeklinde olacaksa, bu sozlu sınavı UAK yapacak. Daha once sozlu sınavı juri yapıyordu.
Docentlik uvanını alanların Docentlik kadrolarına atanmada eski uygulamaya devam edilecektir.
7- Doktora calışmalarını tamamlamış araştırma gorevlilrine ders gorevi verilebilecvektir. 12 saati aşan ders gorevinde haftada en fazla 10 saate kadar ek ders ucreti verilecektir.
Diğer taraftan, yuksekoğretim kurumlarının uygulamalı birimlerinde gorev yapacak olan oğretim gorevlileri icin ders yuku aranmayacak ve bunlara ders ucreti odenmeyecek.
8- Uzman, cevirici, eğitim oğretim planlamacısı kadrolarında gorev yapmakta iken bu Kanunla oğretim gorevlisi kadrolarına atanmış sayılanlara ders gorevi verilmemesi uygulaması devam edecektir.
9- Doktor oğretim gorevlilerinin maaşlarına 100 TL civarında zam yapılacak.
KAPAT [X]
10- Jandarma ve Sahil Guvenlik Akademisi, Harp Okulları, Astsubay Meslek Yuksek Okulları, Polis Akademisi, Milli Savunma Universitesi, TODAİE'de de benzer duzenlemeler yapılmıştır.
7100 sayılı Kanunun tam metni icin tıklayınız.