YOK Başkanlığı, 7100 sayılı Kanunun uygulanmasına yonelik acıklamalarda bulundu. YOK Başkanlığı, 7100 sayılı Kanunun uygulanmasına yonelik acıklamalarda bulundu. İşte YOK'ten yapılan acıklama
T.C.
YUKSEKOĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI
Personel Dairesi Başkanlığı

Sayı : 82444403-299-E.20450 15.03.2018
Konu : 7100 sayılı Kanunun Uygulaması
TUM UNİVERSİTELERE
7100 sayılı Yuksekoğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hukmunde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla yuksekoğretim mevzuatında bircok duzenleme yapılmıştır. Bu kanun hukumlerinin uygulanmasına yonelik olarak aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
1- 7100 sayılı Kanunun 29 uncu maddesiyle 78 sayılı Kanun Hukmunde Kararnameye eklenen Ek 24 uncu madde hukmu uyarınca; "yardımcı docent" kadroları "doktor oğretim uyesi" kadrolarına, "okutman, uzman, cevirici, eğitim-oğretim planlamacısı" kadroları "oğretim gorevlisi" kadrolarına başka bir işleme gerek kalmaksızın donuşturulmuş sayılmıştır.
a) Kurulumuzdan "yardımcı docent" olarak kullanma izni alınan kadroların atama sureci, 06/03/2018 tarihi itibarıyla 2547 sayılı Kanunun 23 uncu maddesi hukumlerine gore "doktor oğretim uyesi" olarak devam ettirilecektir. Bu tarih itibarıyla yabancı dil ceviri sınavı yapılmayacaktır. Atamalar ise en cok 4 yıllık sure ile yapılacaktır.

b) Kurulumuzdan "uzman, cevirici, eğitim-oğretim planlamacısı" olarak kullanma izni alınan kadroların atama sureci 06/03/2018 tarihi itibarıyla uygulamalı birimlerde gorev yapacak "oğretim gorevlisi" olarak devam ettirilecektir. Bu kapsamda atanan oğretim gorevlilerine 2547 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi uyarınca ders yuku şartı getirilmeyecektir.
c) Kurulumuzdan "okutman" olarak kullanma izni alınan kadroların atama sureci 06/03/2018 tarihi itibarıyla "oğretim gorevlisi" olarak devam ettirilecektir. c) Oğretim gorevlisi kadro kullanma izni taleplerinde "ders verecek" oğretim gorevlisi mi yoksa "uygulamalı birim" oğretim gorevlisi icin mi kadro kullanma izni talep edildiği belirtilerek, Yuksekoğretim Bilgi Sistemi (YOKSİS) uzerinden veri girişleri buna gore yapılacaktır.
2- a) 7100 sayılı Kanunun 30 uncu maddesiyle 78 sayılı Kanun Hukmunde Kararnameye eklenen Gecici 4 uncu madde hukmu uyarınca; 06/03/2018 tarihi itibarıyla "yardımcı docent" kadrolarında bulunanlar "doktor oğretim uyesi" kadrolarına, "okutman, uzman, cevirici, eğitim-oğretim planlamacısı" kadrolarında bulunanlar "oğretim gorevlisi" kadrolarına başka bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayıldığından, yuksekoğretim kurumlarının bu kapsamda ayrıca bir atama işlemi yapmasına gerek kalmamıştır.

b) "Doktor oğretim uyesi" veya "oğretim gorevlisi" kadrosuna atanmış sayılanların onceki kadro unvanındaki atanma suresi sona erdiğinde, yeniden atanacakların "doktor oğretim uyesi" veya "oğretim gorevlisi" olarak atama işlemleri yapılacaktır.

c) Daha onceki kadro unvanında surekli olarak atananlar da surekli oğretim gorevlisi olarak atanmış sayılacağından bu kapsamdakilere 06/03/2018 itibarıyla oğretim gorevlisi kadrosuna surekli olarak atandığı tebliğ edilerek başka bir atama işlemi yapılmayacaktır.

KAPAT [X]
c) Yabancı uyruklu oğretim elemanları da "doktor oğretim uyesi" veya "oğretim gorevlisi" olarak sozleşmeli olarak calıştırılmış sayılacağından bunlar hakkında ayrıca bir işlem yapılmayacaktır. Bu kapsamdakilerin sozleşme suresinin uzatılması tekliflerinde yeni unvanlarına gore işlem yapılacaktır.

3- 7100 sayılı Kanunun 34 uncu maddesinin birinci fıkrasında "Mevzuatta "yardımcı docent"e yapılmış olan atıflar "doktor oğretim uyesi"ne, "okutman", "uzman", "cevirici", "eğitim oğretim planlamacısı"na yapılmış olan atıflar "oğretim gorevlisi" ne yapılmış sayılır." hukmu bulunduğundan "Oğretim Uyeliğine Yukseltilme ve Atanma Yonetmeliği", "Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Yonetmelik" ile yuksekoğretim kurumlarının oğretim uyesi kadrolarına atama ve yukseltme icin belirleyip Kurulumuz tarafından onaylanan ek koşulların yanısıra ilgi diğer yonetmelikler ve Kurul Kararlarımızın kanuna aykırı olmayan hukumlerinin uygulaması devam edecektir.

4- 7100 sayılı Kanun uyarınca "doktor oğretim uyesi" ile "oğretim gorevlisi" kadrosuna atanmış ve donuşturulmuş sayılma işlemleri Yuksekoğretim Bilgi Sistemi (YOKSİS) uzerinde Başkanlığımız tarafından re'sen yapılmıştır.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Prof. Dr. Rahmi ER
Başkan Vekili