1416 sayılı Kanun uyarınca yurtdışında eğitim gorenlerin lisansustu eğitimde gecirdikleri surelerin yıllık izne esas olarak dikkate alınıp alınmayacağı ile ilgili farklı uygulamalar devam ediyor 1416 sayılı Kanun uyarınca yurtdışında eğitim gorenlerin lisansustu eğitimde gecirdikleri surelerin yıllık izne esas olarak dikkate alınıp alınmayacağı ile ilgili farklı uygulamalar devam ediyor...
Bilindiği uzere, 20 Şubat 2017 tarihli haberimizde; 1416 sayılı Kanunun 21 inci maddesi uyarınca yuksek lisans ve doktora yapmak uzere gidenlerin, yurtdışında gecirdikleri bu surelerin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi gerektiğini, ancak eğitimde gecen surelerin 154 nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde gecen "HİZMET SURESİ" olarak kabul edilmesi mumkun olmadığından, yıllık izin suresinin hesabında değerlendirilmemesi gerektiğine yonelik Maliye Bakanlığı goruş vermişti.
Bu defa, Devlet Personel Başkanlığı ise Maliye Bakanlığı tersi yonde bir goruş vermiştir. Devlet Personel Başkanlığı 154 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğine atıfta bulunarak, hangi statude olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında gecen hizmet sureleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında gecmese dahi Devlet Memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet surelerinin dikkate alınması gerektiğine vurgu yaparak, 1416 sayılı Kanuna gore yurtdışında doktora lisansustu eğitim amacıyla gecirdikleri surelerin memuriyette gecmiş sayıldığından, bu surelerin yıllık izin hesabında değerlendirilmesinin uygun olduğu mutalaa edilmiştir.
Memurlar.net olarak her iki kurumun farklı goruşleri dikkate alındığında; Devlet Personel Başkanlığının konu ile ilgili vermiş olduğu goruşun 154 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğine uygun olduğu ve 1416 sayılı Kanuna tabi eğitim goren kişilerin kazanılmış hak aylığında değerlendirilen sureleri icin yıllık izin verilmesi gerektiğini değerlendiriyoruz.