
7100 sayılı Kanunla kaldırılan Uzmanlık kadrosu ile üniversitelerde halihazırda uzmanların yapmıŠolduÄu iÅlerin bundan sonra nasıl yürütüleceÄ i merak ediliyor ? 7100 sayılı Kanunla kaldırılan Uzmanlık kadrosu ile üniversitelerde halihazırda uzmanların yapmıŠolduÄu iÅlerin bundan sonra nasıl yürütüleceÄ i merak ediliyor ?
19 Ekim 2016 tarihli haberimizde; Ãniversitelerde uzman olmanın asgari Åartlarını, hangi birimlerde uzman alımı yapıldıÄın& #196;± ve baÅvuruların nasıl yapıldıÄı ile ilgili kapsamlı bir bilgilendirmeyi sizlerle yapmıÅtık.
Ancak, 06 Mart 2018 tarih ve 30352 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7100 sayılı "YükseköÄretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄiÅiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile yükseköÄretim kurumlarının kadrolarında sadeleÅtirme yapılarak "Uzman" kadroları kaldırılarak, mevcut personel de hiçbir iÅleme gerek kalmaksızın kanunun yürürlük tarihi olan 06 Mart 2018 tarihi itibarıyla ÃÄretim Görevlisi oldu.
DiÄer taraftan, aynı kanunun 34 üncü maddesinin 2 inci fıkrasında yer alan "Uzman, çevirici, eÄitim öÄretim planlamacısı kadrolarında görev yapmakta iken bu Kanunla öÄretim görevlisi kadrolarına atanmıŠsayılanlara ders görevi verilmez ve bu personel bu Kanunun yürürlüÄe girdiÄi tarihten önce ilgili mevzuatta söz konusu kadro unvanları için öngörülen görevleri yapmaya devam ederler." hükmü ile kanunun yürürlük tarihinden önce atanan Uzmanların eski görevlerine aynen devam etmeleri saÄlandı.
YENİ DÃZENLEMEDEN SONRA UZMANLARIN İÅİ NASIL YÃRÃTÃLECEK ?
Ãniversitelerde uzman kadrolarında görevli personel özel uzmanlık alanlarına göre;
1- Uygulama ve AraÅtırma Merkezlerine baÄlı laboratuvarları,
2- DıŠİliÅkiler Ofisleri,
3- Kariyer Merkezleri,
4- Tıp Fakülteleri,
5- Bilgi İÅlem Birimleri,
6- Basın Yayın ve Halkla İliÅkiler Birimleri,
7- Proje Birimleri,
gibi birçok geniŠuygulama alanında faaliyet göstermektedirler.
KAPAT [X]
Dolayısıyla, üniversitelerin her geçen gün artan hizmet kapasitesi doÄrultusunda yukarıda saydıÄımız birimlerce yürütülen iÅlemler büyük önem arz etmektedir.
Uzman kadrosunun kaldırılması bu birimlerde artık eleman istihdamının yapılmayacaÄı anlamına gelmiyor. YükseköÄretim Kurulu, yeni kanuni düzenlemede "ÃÄretim Görevlisi" tanımında; "YükseköÄretim kurumlarında okutulan dersleri vermek, uygulama yapmak veya yaptırmakla yükümlü olan öÄretim elemanı" Åeklinde ifade etmiÅtir.
Bu bakımdan, uygulama yapmak veya yaptırmak ifadesi ile üniversitelerde uzmanların yapacaÄı iÅlerin bundan böyle ÃÄretim Görevlileri yoluyla yaptırılması saÄlanmıÅtır.
Ayrıca, 2547 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin 3 üncü fıkrasında yapılan düzenlemede; "ÃÄretim üyesi, kadrosunun bulunduÄu yükseköÄretim birimi ile sınırlı olmaksızın ve ihtiyaç bulunması halinde görevli olduÄu yükseköÄretim kurumunda haftada asgari on saat ders vermekle yükümlüdà 88;r. ÃÄretim görevlisi ise haftada asgari on iki saat ders vermekle yükümlüdà 88;r. Ancak yükseköÄretim kurumlarının uygulamalı birimlerinde görev yapacak olan öÄretim görevlileri için ders yükü aranmaz ve bunlara ders ücreti ödenmez." hükmü ile üniversitelerin "uygulamalı birimlerinde" görev yapacak eski adı ile uzmanların yeni adı ile öÄretim görevlilerine ders yükü Åartı getirilmemiÅtir.
Son olarak, YükseköÄretim Kurulunun yasada geçen "uygulamalı birimler" ifadesi ile üniversitelerde hangi birimleri kastettiÄini duyurması, yürütülecek iÅlemlerde uygulamada birlikteliÄi saÄlamak açısından faydalı olacaktır.
Yavuz Selim KAPLAN