Yabancı uyruklular ulkemizdeki yuksekoğretim kurumlarında derse girebilir mi ? Yabancı uyruklular ulkemizdeki yuksekoğretim kurumlarında derse girebilir mi ?
YASAL MEVZUATI NEDİR ?
Yabancı uyruklu kişilerin universitelerde calıştırılması 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunun 34 uncu maddesinde duzenlenmiştir. Bu maddede, "Yuksekoğretim kurumlarında, sozleşme ile gorevlendirilecek yabancı uyruklu oğretim elemanları, ilgili fakulte, enstitu veya yuksekokul yonetim kurulunun onerisi ve universite yonetim kurulunun uygun goruşu uzerine rektor tarafından atanırlar. Bunlar, oğretim gorevleri bakımından, bu kanunda aylıklı oğretim elemanları icin konulmuş olan hukumlere tabidirler. Yabancı uyruklu oğretim elemanlarının bu şekilde atanmaları veya gorevlendirilmeleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Bakanlar Kurulu kararını gerektiren hukumlerine tabi olmadan, Yuksekoğretim Kurulunca İcişleri Bakanlığına bildirilir ve iki ay icinde alınacak olumlu goruş neticesinde ilgili universitesi ile sozleşmesi yapılır." hukmu yer almaktadır.
Diğer taraftan, yabancı uyruklu oğretim elemanlarına odenecek ucrete ilişkin 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanunun 16 ncı maddesinde; "2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 34 uncu maddesine gore sozleşmeli olarak calıştırılacak yabancı uyruklu oğretim elemanlarına odenecek ucret, Bakanlar Kurulunca belirlenecek esaslar dahilinde Yuksekoğretim Kurulunca tespit edilir." denilmektedir.

Bu kanun hukumleri cercevesinde, yabancı uyruklu oğretim elemanlarının sozleşmeli calışma esaslarını, odenebilecek sozleşme ucretlerinin ust sınırlarını ve benzeri diğer hususlar ise "Yuksekoğretim Kurumlarında Yabancı Uyruklu Oğretim Elemanı Calıştırılması Esaslarına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararında" belirtilmiştir.
Soz konusu Bakanlar Kurulu Kararını gormek icin TIKLAYINIZ.
YABANCI UYRUKLU OĞRETİM ELEMANLARI NASIL VE HANGİ STATUDE CALIŞTIRILIR ?
Bilindiği uzere, universiteler tarafından oğretim uyesi alım ilanları Ulusal Gazetelerde, Resmi Gazete'de, diğer oğretim elemanı kadroları ise YOK'un sayfasında yer alan AKADEMİK KADRO İLANLARImenusunde duyurulmaktadır. Ancak, yabancı uyruklu oğretim elemanı alımlarına ilişkin universiteler herhangi bir ilan veya duyuru yapmamaktadır. Yabancı uyruklu olup, lisansustu duzeyde kariyeri olan ve ulkemizde calışmak isteyen kişilerin devlet universitelerine bireysel başvuru yapmaları gerekmektedir.
78 sayılı Yuksekoğretim Kurumları Oğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin ek 14 uncu maddesinde; "2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 34 uncu ve 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununun 16 ncı maddesine gore yuksekoğretim kurumlarında sozleşme ile istihdam edilecek yabancı uyruklu oğretim elemanı sayısı dolu oğretim elemanı kadrosu sayısının % 2'sini gecemez.

Bu kapsamdaki yabancı uyruklu oğretim elemanının yuksekoğretim kurumları itibariyle dağılımı, isim, ucret ve sozleşme orneğinin vizesi, sozleşme suresinin uzatılması ve sona erdirilmesi, Yuksekoğretim Kurulu tarafından yapılır." hukmu yer almıştır.
Bu maddeden de anlaşılacağı uzere, yabancı uyruklu oğretim elemanlarının en cok 2 yıl sureli olmak şartıyla universitelerde sozleşmeli olarak istihdam edilmelerine YOK tarafından karar verilmektedir.
Universitelerin ise dolu oğretim elemanı sayısının %2 si kadar bir kontenjanı bulunmakta olup, ilgili mevzuat gereği daha fazla yabancı uyruklu oğretim elemanı calıştıramamaktadır.
YABANCI UYRUKLU OĞRETİM ELEMANLARININ MAAŞLARI NE KADARDIR ?
Universitelerde calıştırılacak yabancı uyruklu oğretim elemanlarının maaşları, "Yuksekoğretim Kurumlarında Yabancı Uyruklu Oğretim Elemanı Calıştırılması Esaslarına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı" nın 4 uncu maddesindeki;

KAPAT [X]
"Sozleşmeyle calıştırılacak yabancı uyruklu oğretim elemanlarına odenebilecek aylık brut sozleşme ucretleri aynı kurumlarda gorevli emsali kadrolu oğretim elemanlarına odenen aylık ve diğer her turlu odemeler toplamının;
Oğretim uyeleri ve Oğretim gorevlileri icin 6 katını, Uzman, Okutman, Cevirici ve Eğitim-Oğretim planlamacıları icin 4 katını ve Araştırma gorevlileri icin 2 katını gecemez." hukmundeki ust sınırlara gore universitelerin teklifine istinaden YOK tarafından belirlenmektedir.