Docentlik sınavlarında yıllardır şikayet konusu olan ve yakın zamanda YOK tarafından kaldırılan sozlu sınav, Araştırma Gorevlisi alımlarında da uygulamadan cıkartılmalı! Bilindiği uzere, "Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmelik"in 11 inci maddesinin 1 inci fıkrası uyarınca, "Giriş sınavı, sınav jurisi tarafından; yabancı dil okutmanı, cevirici kadrolarında adayların mesleki ifade ve bilgi becerisi ile anlatım yeteneğini olcecek şekilde sadece sozlu, bu Yonetmelik kapsamındaki diğer kadrolar icin ise ilan edilen alanla ilgili bilgi duzeyini olcecek şekilde sadece yazılı olarak yapılır." hukmu yer almaktadır.
Bu kapsamda, yuksekoğretim kurumlarınca ilan edilen kadrolardan yabancı dil okutmanı ve cevirici kadroları ile yabancı dilde eğitim yapan programlara alınacak oğretim gorevlisi kadroları haric diğer kadrolara (araştırma gorevlisi, oğretim gorevlisi, okutman, uzman) giriş sınavı sadece yazılı olarak yapılmaktadır.
Diğer taraftan, 2010-2015 yılları arasında yurutulen Oğretim Uyesi Yetiştirme Programının (OYP) yerine ulkemizin oncelikli alanları dikkate alınarak araştırma gorevlisi yetiştirilmesine yonelik ilgili yonetmelikte 21 Eylul 2016 tarihinde duzenlemeye gidildi.
Yapılan duzenleme sonucunda; her yıl Merkezi Yonetim Butce Kanununda oğretim uyesi dışındaki oğretim elemanı kadroları icin belirlenen atama izninin "en fazla yuzde yirmi kadarı" Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen oncelikli alanlarda araştırma gorevlisi kadrosunda lisansustu eğitim yaptırılması amacıyla yuksekoğretim kurumlarına tahsis edilmektedir.
Bununla birlikte, oncelikli alanlarda ilan edilen araştırma gorevlisi kadroları icin soz konusu yonetmelik uyarınca yapılacak giriş sınavının "SOZLU" olarak yapılmasına yonelik duzenleme yapıldı. Sozlu giriş sınavı jurisi en az bir oğretim uyesi başka bir devlet universitesinden olmak uzere uc oğretim uyesinden oluşuyor ve sozlu sınav sonucu 70 puanın altında olanlar başarısız sayılıyor.
SOZLU SINAVLARIN TUMUNU REDDETMEK LAZIM !
YOK Başkanı Prof. Dr. Yekta SARAC, Docentlik Sınavı ile ilgili 28 Ekim 2017 tarihinde yaptığı acıklamada; "Sozlu sınav aşamasının gayritabii şekilde cereyan ettiği yonunde yıllardır şikayet olduğunu, binlerce adayın zaman acısından yaşadığı sıkıntılar da dikkate alındığında mağduriyetler yaşandığının gorulduğu, bunun uzerine konunun uzerinde yeniden duşunmek gerektiğine karar verdiklerini ve bunu universitelere sorarak değerlendirme yapmak istediklerini, sozlu sınavdan kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle mevcut sistemde ilk aşamada uygulanan docentlik başvuru şartlarının aranmasına devam edilmekle birlikte, sozlu sınav şartının kaldırılması konusunda universitelerin goruşunu sorduklarını, UAK tarafından yayın ve diğer asgari şartları temin ettiğine dair verilecek belge sahibi adayların docentliğe yukseltilerek atanması aşamasının universitelerce yurutulmesi ve universitelerin UAK tarafından belirlenen asgari kriterler uzerine ilave kriterler koyabilmesi veya bu kriterlerle yetinebilmesi konularında goruş beklediklerini, Turkiye'de 37 bin yardımcı docentin bulunduğunu, arzuladıkları sistem hayata gecirilirse artık docentliğin ikinci aşamasının universitelere bırakılacağını, sozlu sınav şartının kaldırılacağını ve universitelerin kendi kriterlerini kendilerinin belirleyebileceğini" ifade etti.
Bu acıklamalar sonra gecen zaman zarfında yakın tarihte yayımlanan 7100 sayılı Kanun ile docentliğin sozlu aşaması yuksekoğretim mevzuatından kaldırıldı.
Bu duzenlemeden sonra, "Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmelik"in ek 1 inci maddesi uyarınca, oncelikli alanlardaki araştırma gorevlisi kadrolarına başvuran adayları neden sozlu sınava tabi tutmaya devam ediyoruz? Bir tarafın eksikliğini duzeltmeye calışırken ilerleyen surecte onumuze gelecek sıkıntıları neden goz ardı ediyoruz ?
Umarız ki cok gec kalmadan Yuksekoğretim Kurulu Araştırma Gorevlisi alımlarında da sozlu sınav anlamsızlığını gundemine alır !