Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlarda calışan personel, mehil muddeti suresi icinde ek odeme alabilir mi? SORU: iyi gunler, iyi calışmalar. Sorduğum mutemetlerden bir cevap alamadığım icin siz danışmak istedim.
12 mart 2018 gunu calışmakta olduğum hastaneden ayrılışımı yaptım. 14 gun mehil muddetini kullandım ve 26 mart 2018 gunu yeni hastanemde başlayış yaptım. ne eski kurumum 12 gunluk ne de yeni kurumum 6 gunluk ek odeme ucretimi yatırdı. yatırması gerekiyor mu onu da bilmiyorum. mehil muddeti kullandığım icin mi bir odeme yapılmadı? ek odeme yonetmeliğine baktım ama pek bir şey anlayamadım. bu arada mesleki kadrom sosyal calışmacı. yardımcı olursanız mutlu olurum. iyi calışmalar..
CEVAP: 28.11.2014 tarih ve 29189 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Personeline Ek Odeme Yapılmasına Dair Yonetmeliğin 4. maddesinin 1. fıkrasının (a) ve (h) bentleri aşağıdaki şekildedir.
"a) Aktif calışılan gun katsayısı: O donem icindeki toplam gun sayısından calışılmayan gunlerin cıkarılması sonucu bulunan calışılan gun sayısının, o donem icindeki toplam gun sayısına bolunmesi sonucu bulunan katsayıyı,
h) Calışılmayan gunler: Resmi tatil gunleri, nobet izinleri ve gorevin yapılması esnasında meydana gelebilecek yaralanma ve hastalık halinin sağlık raporuyla belgelendirilmesi sonucu kullanılan hastalık izin sureleri haric olmak uzere tum calışılmayan gunleri"
Fiilen calışılmadığı halde calışılmış gibi kabul edilerek ek odeme yapılması ongorulen sureler yonetmelikle sınırlandırılmıştır. Orneğin resmi tatil gunleri, nobet izinleri ve gorevin yapılması esnasında meydana gelebilecek yaralanma ve hastalık halinin sağlık raporuyla belgelendirilmesi sonucu kullanılan hastalık izin sureleri "calışılan gun" olarak değerlendirilmektedir.
Yonetmeliğin diğer hukumlerinde de benzer şekilde fiilen calışılmadığı halde "calışılan gun" olarak kabul edilecek sureler belirlenmiştir. (Bakanlıkca katılımı zorunlu tutulan eğitimler vb)

Mehil muddetinin "calışılan gun" olarak kabul edilmesi yonunde bir duzenleme bulunmadığından mehil muddeti kapsamında olan gunler icin ek odeme yapılması mumkun değildir.