OlaÄanüstü Hal KHK'sı ile bir yılı aÅkın süredir güvenceleri ellerinden alınan ÃYP AraÅtırma Görevlilerinin maÄduriyetleri yeniden yapılan yasal düzenleme ile giderildi. İÅte detaylar... BilindiÄi üzere, 01 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 2547 sayılı YükseköÄretim Kanununa eklenen ek 30 uncu madde ile ÃÄretim Ãyesi YetiÅtirme Programı kapsamında atanan araÅtırma görevlilerinin statüleri aynı kanunun 50/d statüsüne dönüÅtür 95;¼lmüŠoldu.
Oldukça tepkilere sebep olan bu konu birçok maÄduriyetler yarattı. Doktorası bittikten sonra iliÅiÄi kesilenler ya da üniversiteleri tarafından yeniden 33/a statüsüne atanamayanların kadroları bir günde ellerinden alınmıŠoldu.
Ancak, yanlıŠhesaptan biraz geç de olsa dönüldü ve TBMM'de torba yasaya eklenen geçici bir madde ile kiÅilere yeniden kadro güvencelerini almanın önü açıldı.
Bu kapsamda; 18 Mayıs 2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7143 sayılı "Vergi ve DiÄer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmas&# 196;± ile Bazı Kanunlarda DeÄiÅiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 15 inci maddesi ile 2547 sayılı YükseköÄretim Kanununa eklenen geçici 78 nci maddede; "ÃÄretim Ãyesi YetiÅtirme Programı kapsamında 33 üncü maddenin (a) fıkrası uyarınca araÅtırma görevlisi kadrosuna atanmıŠolup statüleri 50 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen statüye dönüÅtür 95;¼lmüŠsayılan ve ek 30 uncu madde uyarınca 33 üncü maddenin (a) fıkrasına göre yeniden ataması yapılmayanlardan bu maddenin yürürlüÄe girdiÄi tarihte;
a) BaÅarısızlı k ile ÃÄretim Ãyesi YetiÅtirme Programı kapsamında süresi içinde lisansüstü eÄitimlerini tamamlayamama veya terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliÄine karÅı faaliyette bulunduÄuna karar verilen yapı, oluÅum veya gruplara üyeliÄi, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olmaları nedeniyle araÅtırma görevlisi kadrosuyla iliÅiÄi kesilenler hariç olmak üzere, Devlet yükseköÄretim kurumlarının öÄretim elemanı kadrolarında bulunmayan ancak doktora veya sanatta yeterlik eÄitimini tamamlayanlar bu maddenin yürürlüÄe girdiÄi tarihten itibaren bir ay içerisinde,
b) ÃÄretim Ãyesi YetiÅtirme Programı kapsamında lisansüstü eÄitimine devam eden araÅtırma görevlilerinin maddenin yürürlüÄe girdiÄi tarihten itibaren bir ay içerisinde, kadrosunun bulunduÄu yükseköÄretim kurumuna müracaat etmeleri halinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel Åartları taÅımaları kaydıyla ilgili üniversite tarafından 33 üncü maddenin (a) fıkrası kapsamında yeniden atamaları yapılır. ÃÄretim Ãyesi YetiÅtirme Programı kapsamında eÄitimlerini tamamlayan araÅtırma görevlileri ihtiyaç halinde baÅka üniversitelerde de görevlendirilir. Görevlendirmeden itibaren üç ay içerisinde görevine baÅlamayanlar müstafi sayılır." hükmü eklenmiÅtir.
Eklenen bu hüküm çerçevesinde;
1- BaÅarısızlı k, lisansüstü eÄitimi süresinde tamamlayamayanlar ile FETÃ/PDY irtibatı sebebiyle iliÅiÄi kesilenler hariç olmak üzere, doktorasını tamamlayarak iliÅiÄi kesilenler ile halihazırda 50-d statüsünde lisansüstü eÄitimlerine devam edenler bu haktan yararlanabilecekler.
2- Kanunun yürürlüÄe girdiÄi 18 Mayıs 2018 tarihinden itibaren iliÅiÄi kesilenlerde dahil olmak üzere ÃYP'liler kadrolarının bulunduÄu yükseköÄretim kurumlarına yazılı müracaatlarını yapacaklar.
3- Müracaatta bulunan kiÅiler öncelikle üniversiteleri tarafından ikamet ettikleri illere yapılacak talepler sonucunda güvenlik soruÅturması ve arÅiv araÅtırmasına tabi tutulacaktır.
4- İlgili emniyet birimlerinden gelecek sonuçlara göre durumları uygun görülenler üniversiteler tarafından 2547 sayılı Kanunun 33/a statüsüne göre atamaları yeniden yapılacaktır.