Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalara Dair Yonetmelikte yapılan değişikliğe gore, araştırma gorevlisi alımlarında, artık mutlaka bir lisansustu eğitime devam şartı aranacak. Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalara Dair Yonetmelikte yapılan değişikliğe gore, araştırma gorevlisi alımlarında, artık mutlaka bir lisansustu eğitime devam şartı aranacak.
7 Haziran 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan duzenlemeyle, Oğretim uyesi dışındaki oğretim elemanı kadrolarını alım yonetmeliğinde duzenleme yapıldı.
YAPILAN DUZENLEMEYE DAİR TESPİTLERİMİZ
09 Mayıs 2018 tarihli haberimizde; 01 Ocak 2018 tarihinde yururluğe giren 2547 sayılı Kanunun ek 38 inci maddesi cercevesinde devlet yuksekoğretim kurumlarında tum araştırma gorevlisi atamaları 2547 sayılı Kanunun 50/d maddesine gore yapılmaya başlandığından; araştırma gorevlisi ilanlarında "lisans mezunu olmak şartı"nın artık getirilemeyeceğini, verilecek ilanlarda mutlaka bir lisansustu eğitime devam şartı aranacağına dikkat cekmiştik.

Bu kapsamda, gerekli yonetmelik değişikliği yapılarak devlet yuksekoğretim kurumlarının araştırma gorevlisi kadrolarına başvurularda tezli yuksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik eğitimi oğrencisi olmak; vakıf yuksekoğretim kurumlarının araştırma gorevlisi kadrolarına başvurularda en az lisans mezunu olmak şartı getirilmiştir.
Buna gore; tezli yuksek lisans veya doktora eğitime devam etmeyenler devlet universitelerinin araştırma gorevlisi kadrolarına başvuramayacak. Sadece vakıf universitelerinin araştırma gorevlisi kadrolarına başvurma imkanları olacak.
Diğer taraftan, 1416 sayılı Kanuna tabi olarak yurtdışında lisansustu eğitim gorerek yurda donenler universitelerin sadece oğretim gorevlisi kadrolarına atanabilecek. Araştırma Gorevlisi kadrolarına atanamayacaklardır.
Ayrıca, daha onceden lisans duzeyinde eğitim yapılan birimlerde ilan edilen Oğretim Gorevlisi kadrolarına başvuracak adayların en az tezli yuksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az beş yıl tecrubeli olmak şartı aranıyordu. Ancak, yapılan duzenleme ile lisans duzeyinde ilan edilen oğretim gorevlisi kadrolarına lisans mezunu olup, en az beş yıl deneyimli olanlar artık muracaat edemeyecektir. Bu kadrolara başvuracak adayların artık en az tezli yuksek lisans mezunu olması gerekmektedir.
Yavuz Selim KAPLAN

İŞTE KARŞILAŞTIRMALI MADDE TABLOSU
ESKİ HALİ
YENİ HALİ
MADDE 2- (1) Bu Yonetmelik, Devlet ve vakıf yuksekoğretim kurumlarının oğretim gorevlisi, okutman, araştırma gorevlisi, uzman, cevirici ve eğitim-oğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamaları kapsar.
(2) 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gonderilecek Talebe Hakkında Kanun kapsamında ilk defa bu Yonetmelik kapsamındaki kadrolara yapılacak atamalarda, 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yonetmeliği hukumlerine gore uzmanlık eğitimi almaya hak kazananların araştırma gorevlisi kadrolarına atanmalarında, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunun 50 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında bir devlet yuksekoğretim kurumunda gorev yapmakta olan araştırma gorevlilerinin aynı yuksekoğretim kurumunda 2547 sayılı Kanunun 33 uncu maddesinin (a) fıkrası kapsamındaki araştırma gorevlisi kadrolarına atanmalarında, devlet hizmeti yukumluluğu kurası sonuclarına gore uzman kadrolarına atanmalarda, bu Yonetmelik kapsamındaki kadrolarda istihdam edilenlerin gorev suresi uzatımı mahiyetindeki yeniden atanmalarında ve yabancı uyruklu oğretim elemanlarının sozleşmeli olarak calıştırılmalarında bu Yonetmelik hukumleri uygulanmaz.
MADDE 2(1) Bu Yonetmelik, devlet ve vakıf yuksekoğretim kurumlarının oğretim gorevlisi ve araştırma gorevlisi kadrolarına yapılacak atamaları kapsar.
(2) 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gonderilecek Talebe Hakkında Kanun kapsamında ilk defa oğretim gorevlisi kadrosuna yapılacak atamalarda, 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yonetmeliği ile 21/10/2016 tarihli ve 29864 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Yonetmeliği hukumlerine gore uzmanlık eğitimi almaya hak kazananların araştırma gorevlisi kadrolarına atanmalarında, devlet hizmeti yukumluluğu kurası sonuclarına gore oğretim gorevlisi kadrolarına atamalarda, bu Yonetmelik kapsamındaki kadrolarda istihdam edilenlerin gorev suresi uzatımı mahiyetindeki yeniden atanmalarında ve yabancı uyruklu oğretim elemanlarının sozleşmeli olarak calıştırılmalarında bu Yonetmelik hukumleri uygulanmaz."
MADDE 4- (1) a) Giriş Sınavı: Bu Yonetmelikte belirtilen juri tarafından, yabancı dil okutmanı ve cevirici kadroları icin yapılacak sozlu sınavı; diğer kadrolar icin yapılacak yazılı sınavı; yabancı dille eğitim-oğretim yapılan programlardaki oğretim gorevlisi kadroları icin yapılacak sozlu sınav ve sozlu sınav sonucu başarılı olanlar icin senato kararı olması halinde yapılacak yazılı sınavı
MADDE 4- (1) a) Giriş Sınavı: Bu Yonetmelikte belirtilen juri tarafından, bilim alanı yabancı dille ilgili birimlerdeki oğretim gorevlisi kadroları ile 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uyarınca zorunlu yabancı dil dersini vermek uzere atama yapılacak oğretim gorevlisi kadroları icin yapılacak sozlu sınavı; bu Yonetmelik kapsamındaki diğer kadrolar icin yapılacak yazılı sınavı; yabancı dille eğitim-oğretim yapılan programlardaki oğretim gorevlisi kadroları icin yapılacak sozlu sınav ile sozlu sınav sonucu başarılı olanlar icin senato kararı olması halinde yapılacak yazılı sınavı
MADDE 6- (4)Yabancı dille eğitim-oğretim yapılan programlardaki oğretim gorevlisi kadrolarına yapılacak atamalarda, Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından atama yapılacak programın eğitim dilinde en az 80 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puana sahip olmak şartı aranır.
MADDE 6- (4) Yabancı dille eğitim-oğretim yapılan programlardaki oğretim gorevlisi kadrolarına yapılacak atamalarda atama yapılacak programın eğitim dilinde, bilim alanı yabancı dille ilgili birimlere yapılacak oğretim gorevlisi atamaları ile 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uyarınca zorunlu yabancı dil dersini vermek uzere oğretim gorevlisi atamalarında ilgili dilde, yuksekoğretim kurumlarının uluslararası ilişkiler ile yabancı dille ilgili uygulamalı birimlerinde istihdam edilecek oğretim gorevlilerinin en az bir dilde, Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 80 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puana sahip olma şartı aranır.
MADDE 7 - (1) Araştırma gorevlisi kadrosuna başvurabilmek icin en az lisans mezunu olmak ve ilana ilk başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak gerekir.
(2) Yuksekoğretim kurumlarında tıpta uzmanlık ve tıpta yan dal uzmanlık eğitimi yapmakta olan tabip veya uzman tabip araştırma gorevlileri, uzmanlık eğitimlerini tamamladıklarında Sağlık Bakanlığına, uzman olduklarının bildirildiği tarihten sonraki ilk Devlet Hizmeti Yukumluluğu Kurası sonuclarının, kurumlarına tebliğ edildiği tarihe kadar kurumları ile ilişkileri kesilmeksizin araştırma gorevlisi olarak gorev yapmaya devam ederler.
(3) Oğretim gorevlisi kadrosuna başvuru icin aranacak ozel şartlar şunlardır:

KAPAT [X]
a) Lisans duzeyinde eğitim yapılan birimlere (rektorluğe bağlı bolumler dahil) başvuracak oğretim gorevlisi adaylarında en az tezli yuksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az beş yıl tecrubeli olmak,
b) Guzel Sanatlar Fakulteleri, Eğitim Fakultelerinin Guzel Sanatlar Eğitimi Bolumleri, Konservatuarlar ile on lisans duzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak oğretim gorevlisi adaylarında en az tezli yuksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrubeli olmak.
(4) Okutman kadrosuna başvuru icin aranacak ozel şartlar şunlardır:
a) Yabancı dil okutmanları haric olmak uzere lisans duzeyinde eğitim yapılan birimlerde (rektorluğe bağlı bolumler dahil) atanacak okutman adaylarında en az tezli yuksek lisans mezunu olmak,
b) Yabancı dil okutmanı başvurularında, ilan edilen yabancı dilde Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 80 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puana sahip olmak.

(5) Uzman ve eğitim-oğretim planlamacısı kadrosuna başvurabilmek icin en az tezli yuksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrubeli olmak gerekir.
(6) Cevirici kadrosuna başvuru icin aranacak ozel şartlar şunlardır:
a) En az tezli yuksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrubeli olmak,
b) Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az bir dilde 80 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak.
MADDE 7(1) Araştırma gorevlisi kadrosuna başvurabilmek icin ilana ilk başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak gerekir. Devlet yuksekoğretim kurumlarının araştırma gorevlisi kadrolarına başvurularda tezli yuksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik eğitimi oğrencisi olmak; vakıf yuksekoğretim kurumlarının araştırma gorevlisi kadrolarına başvurularda en az lisans mezunu olmak şartı aranır.
(2) Yuksekoğretim kurumlarında tıpta uzmanlık ve tıpta yan dal uzmanlık eğitimi yapmakta olan tabip veya uzman tabip araştırma gorevlileri, uzmanlık eğitimlerini tamamladıklarında uzman olduklarının Sağlık Bakanlığına bildirildiği tarihten sonraki ilk Devlet Hizmeti Yukumluluğu Kurası sonuclarının kurumlarına tebliğ edildiği tarihe kadar kurumları ile ilişkileri kesilmeksizin araştırma gorevlisi olarak gorev yapmaya devam ederler.
(3) Oğretim gorevlisi kadrosuna başvuru icin aranacak ozel şartlar şunlardır:
a) Rektorluğe bağlı bolumler dahil olmak uzere lisans duzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak oğretim gorevlisi adaylarında en az tezli yuksek lisans mezunu olmak.
b) Konservatuarlar ile on lisans duzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak oğretim gorevlisi adaylarında en az tezli yuksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrubeli olmak.
(4) Uygulamalı birimlerde gorev yapacak oğretim gorevlisi adaylarında en az tezli yuksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrubeli olmak şartı aranır.
MADDE 8(1) Yuksekoğretim kurumlarında ihtiyac duyulan oğretim uyesi dışındaki oğretim elemanı kadroları, varsa ilgili birimin bolum başkanınca, bolum kurulunun goruşu alınarak fakultelerde dekanlığa, konservatuar ve yuksekokullarda mudurluklere, rektorluğe bağlı bolumlerde rektorluğe, enstitulerde ise enstitu yonetim kurulunun goruşu alınarak, mudur tarafından, ilan edilmek uzere rektorluğe iletilir. Rektorlukler kendilerine ulaşan kadro taleplerini en gec bir ay icinde Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığına bildirirler. 78 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 5 inci maddesine gore kullanma izni verilen kadrolar Yuksekoğretim Kurulunun internet adresinde yayınlanmak uzere rektorlukce Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığına gonderilir. İlan metninde adaylarda bu Yonetmelik kapsamında belirlenen şartlar, son başvuru tarihi, on değerlendirme sonuclarının ilan tarihi, giriş sınavı tarihi, yabancı dille eğitim-oğretim yapılan programlardaki oğretim gorevlisi kadrolarında senato kararıyla sozlu sınav sonucu 60 ve uzeri puan alanlar icin yazılı sınav yapılacaksa yazılı sınav tarihi ve sonuclarının acıklanacağı gunler ile internet adreslerini iceren sınav takvimi de belirtilir. Son başvuru tarihi ilan tarihinden itibaren onbeş gunden az olarak belirlenemez. Adayların başvuruları, şahsen veya posta yoluyla ilanda belirtilen adrese ya da ilanda belirtildiği takdirde internet erişimi uzerinden yapılır. Postadaki gecikmeler ve ilanda belirtilen sureler icinde yapılmayan başvurular dikkate alınmaz.
MADDE 8- (1) 78 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 5 inci maddesine gore kullanma izni verilen oğretim uyesi dışındaki oğretim elemanı kadroları, Yuksekoğretim Kurulunun internet sitesinde yayınlanmak uzere rektorlukce Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığına gonderilir. İlan metninde adaylarda bu Yonetmelik kapsamında belirlenen şartlar, son başvuru tarihi, on değerlendirme sonuclarının ilan tarihi, giriş sınavı tarihi, yabancı dille eğitim-oğretim yapılan programlardaki oğretim gorevlisi kadrolarında senato kararıyla sozlu sınav sonucu 60 ve uzeri puan alanlar icin yazılı sınav yapılacaksa yazılı sınav tarihi ve sonuclarının acıklanacağı gunler ile internet adreslerini iceren sınav takvimi de belirtilir. Son başvuru tarihi ilan tarihinden itibaren on beş gunden az olarak belirlenemez. Adayların başvuruları, şahsen veya posta yoluyla ilanda belirtilen adrese ya da ilanda belirtildiği takdirde internet erişimi uzerinden yapılır. Postadaki gecikmeler nedeniyle ilanda belirtilen sure icinde yapılamayan başvurular dikkate alınmaz.
MADDE 10(1) Sınav jurisi; muracaatlarda, muracaat eden adaylar arasından ilan edilen kadro sayısının on katına kadar adayı, yabancı dil okutmanı, cevirici ve yabancı dille eğitim-oğretim yapılan programlardaki oğretim gorevlisi kadrolarında (meslek yuksekokullarında bu kadrolarda istihdam edilecekler de dahil olmak uzere) ALES puanının %40'ını ve yabancı dil puanının %60'ını, diğer kadrolarda ALES puanının %60'ını ve yabancı dil puanının %40'ını; meslek yuksekokullarına muracaatlarda ise ALES puanının %70'ini ve lisans mezuniyet notunun %30'unu dikkate alarak belirler ve kadro ilanında belirtilen internet adresinde ilan eder. Bu sıralamaya gore son sırada aynı puana sahip birden fazla adayın olması halinde, bu kişilerin tamamı sınava cağrılır. Başvuru sayısının ilan edilen kadronun on katından az olması halinde, adayların tamamı giriş sınavına alınır. Adayların on değerlendirmede dikkate alınan puanları ile lisans mezuniyet notları kadro ilanında belirtilen internet adresinde ilan edilir.
MADDE 10- (1) Sınav jurisi; muracaatlarda, muracaat eden adaylar arasından ilan edilen kadro sayısının on katına kadar adayı, bu Yonetmeliğin 6 ncı maddesinin dorduncu fıkrası kapsamındaki oğretim gorevlisi kadrolarında (meslek yuksekokullarında bu kadrolarda istihdam edilecekler de dahil olmak uzere) ALES puanının %40'ını ve yabancı dil puanının %60'ını, bu Yonetmelik kapsamındaki diğer kadrolarda ALES puanının %60'ını ve yabancı dil puanının %40'ını; meslek yuksekokullarına muracaatlarda ise ALES puanının %70'ini ve lisans mezuniyet notunun %30'unu dikkate alarak belirler ve kadro ilanında belirtilen internet adresinde ilan eder. Bu sıralamaya gore son sırada aynı puana sahip birden fazla adayın olması halinde, bu kişilerin tamamı sınava cağrılır. Başvuru sayısının ilan edilen kadronun on katından az olması halinde, adayların tamamı giriş sınavına alınır. Adayların on değerlendirmede dikkate alınan puanları ile lisans mezuniyet notları kadro ilanında belirtilen internet adresinde ilan edilir.
MADDE 11- (1) Giriş sınavı, sınav jurisi tarafından; yabancı dil okutmanı, cevirici kadrolarında adayların mesleki ifade ve bilgi becerisi ile anlatım yeteneğini olcecek şekilde sadece sozlu, bu Yonetmelik kapsamındaki diğer kadrolar icin ise ilan edilen alanla ilgili bilgi duzeyini olcecek şekilde sadece yazılı olarak yapılır. Yabancı dille eğitim-oğretim yapılan programlardaki oğretim gorevlisi kadrolarında sozlu sınav yapılır. Ancak senato kararı olması halinde sozlu sınav sonucu 60 ve uzeri puan alanlar icin yazılı sınav da yapılır. Bu durumda olanların giriş sınavı puanı, sozlu ile yazılı sınavın aritmetik ortalaması alınarak hesaplanır.
MADDE 11- (1) Giriş sınavı, sınav jurisi tarafından; bilim alanı yabancı dille ilgili birimlerdeki oğretim gorevlisi kadroları ile 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uyarınca zorunlu yabancı dil dersini vermek uzere atama yapılacak oğretim gorevlisi kadroları icin adayların mesleki ifade ve bilgi becerisi ile anlatım yeteneğini olcecek şekilde sadece sozlu, bu Yonetmelik kapsamındaki diğer kadrolar icin ise ilan edilen alanla ilgili bilgi duzeyini olcecek şekilde sadece yazılı olarak yapılır. Yabancı dille eğitim-oğretim yapılan programlardaki oğretim gorevlisi kadrolarında sozlu sınav yapılır. Ancak senato kararı olması halinde sozlu sınav sonucu 60 ve uzeri puan alanlar icin yazılı sınav da yapılır. Bu durumda olanların giriş sınavı puanı, sozlu ile yazılı sınavın aritmetik ortalaması alınarak hesaplanır.
MADDE 12 -(1) Sınav jurisi değerlendirmesinde; yabancı dil okutmanı, cevirici ve yabancı dille eğitim-oğretim yapılan programlardaki oğretim gorevlisi kadrolarında (meslek yuksekokullarında bu kadrolarda istihdam edilecekler de dahil olmak uzere) ALES puanının %30'unu, lisans mezuniyet notunun %10'unu, yabancı dil puanının %30'unu ve giriş sınavı notunun %30'unu; diğer kadrolarda ALES puanının %30'unu, lisans mezuniyet notunun %30'unu, yabancı dil puanının %10'unu ve giriş sınavı notunun %30'unu; meslek yuksekokullarında ise ALES notunun %35'ini lisans mezuniyet notunun %30'unu ve giriş sınavı notunun %35'ini hesaplayarak ilan edilen kadro sayısı kadar adayı başarı sırasına gore belirler. Değerlendirme puanı 65 puanın altında olanlar sınavlarda başarısız sayılır. Adayların değerlendirmede dikkate alınan puanları ile lisans mezuniyet notları kadro ilanında belirtilen internet adresinde ilan edilir.
MADDE 12(1) Sınav jurisi değerlendirmesinde; bu Yonetmeliğin 6 ncı maddesinin dorduncu fıkrası kapsamındaki oğretim gorevlisi kadrolarında (meslek yuksekokullarında bu kadrolarda istihdam edilecekler de dahil olmak uzere) ALES puanının %30'unu, lisans mezuniyet notunun %10'unu, yabancı dil puanının %30'unu ve giriş sınavı notunun %30'unu; bu Yonetmelik kapsamındaki diğer kadrolarda ALES puanının %30'unu, lisans mezuniyet notunun %30'unu, yabancı dil puanının %10'unu ve giriş sınavı notunun %30'unu; meslek yuksekokullarında ise ALES notunun %35'ini, lisans mezuniyet notunun %30'unu ve giriş sınavı notunun %35'ini hesaplayarak ilan edilen kadro sayısı kadar adayı başarı sırasına gore belirler. Değerlendirme puanı 65 puanın altında olanlar sınavlarda başarısız sayılır. Adayların değerlendirmede dikkate alınan puanları ile lisans mezuniyet notları kadro ilanında belirtilen internet adresinde ilan edilir.
MADDE 14(1) Doktora veya sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış olanların, tıpta veya diş hekimliğinde uzmanlık eğitimini tamamlayanların, meslek yuksekokullarının Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacak oğretim gorevlilerinin ve yuksekoğretim kurumlarında oğretim uyesi dışındaki oğretim elemanı kadrolarında calışmış veya calışmakta olanların bu Yonetmelik kapsamındaki oğretim elemanı kadrolarına başvurularında merkezi sınav şartı aranmaz.
(2) Meslek yuksekokullarının, yabancı dil okutmanı, cevirici ve yabancı dille eğitim-oğretim yapılan programlarındaki oğretim gorevlisi kadroları haricindeki oğretim elemanı kadrolarına başvurularda yabancı dil şartı aranmaz.
MADDE 14(1) Doktora veya tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık ya da sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış olanların, meslek yuksekokullarının Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacak oğretim gorevlilerinin ve yuksekoğretim kurumlarında oğretim uyesi dışındaki oğretim elemanı kadrolarında calışmış veya calışmakta olanların bu Yonetmelik kapsamındaki oğretim elemanı kadrolarına başvurularında merkezi sınav şartı aranmaz.
(2) Meslek yuksekokullarının, bu Yonetmeliğin 6 ncı maddesinin dorduncu fıkrası kapsamındaki oğretim gorevlisi kadroları haricindeki oğretim elemanı kadrolarına başvurularda yabancı dil şartı aranmaz