Programcı unvanında calışan bir memur, muhendisliği bitirdiğinde 3600 ek gostergeyi alabilir mi? SORU: merhabalar ben diyarbakır il sağlık mudurluğunde v.h.k.i. calışmaktayım. 2017 ekim ayında yapılan unvan değişikliği sınavında programcı (teknik hizmetler sınıfı) kadrosuna gectim ve ayrıca ust oğrenim olarak bilgisayar muhendisliği bitirdim. muhendislik diplomam maaşa işlendi ozel hizmetten faydalandım fakat arkadaşlar ek gostergeden faydalanamayacağımı soyliyerek maaşıma ek gosterge yansıtmadılar. bununla ilgili yaptığım araştırmada piyasada cok fazla bilgi kirliliği olduğunu gordum. bu konudaki goruşunuz benim icin cok onemli. bununla ilgili nasıl bir yol izlemem gerektiğini belirtirseniz cok sevinirim teşekkur ederim iyi calışmalar...
CEVAP:160 Seri Nolu Devlet Memurları Genel Tebliğinin "(E) Uygulamaya İlişkin Ortak Acıklamalar" bolumunun 3. maddesi aşağıdaki şekildedir.
3- Kararın 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde de belirtildiği uzere, kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunan personelden, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir ust oğrenimi bitirerek, diploma veya cıkış belgelerini kurumlarına ibraz edenlere, intibak işlemlerinin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, belgelerin kuruma ibrazını takip eden ay başından gecerli olmak uzere, ita amirlerinden alınacak odeme onayı ile, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar haric olmak uzere bitirilen aynı sınıfla ilgili mesleki ust oğrenimin karşılığı olan zam ve tazminatlar odenecek, bunlar icin ayrıca yıl icinde kontrol işlemi yapılmayacaktır.
Sağlık ve teknik hizmetler sınıflarında yer alan personelin bitirdiği ust oğrenimin mesleki bir ust oğrenim olup olmadığı hususu, 2547 sayılı Yuksek Oğretim Kanununun 43 uncu maddesinin (b) bendi uyarınca alınan Yuksekoğretim Kurulu kararlarına istinaden tespit edilecektir.
Ornek: Lise dengi mesleki sağlık oğrenimi gormuş olup, Sağlık Hizmetleri Sınıfında "hemşire" kadrosunda gorev yapan ve Anadolu Universitesi Acıkoğretim Fakultesine bağlı "Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı"ndan mezun olan bir personel, anılan programın Yuksekoğretim Kurulu tarafından sağlık personeli onlisans programları statusunde kabul edilmemesi nedeniyle, mesleki sağlık yuksek oğrenim gormuş olanlar icin ongorulen zam ve tazminatlarından yararlandırılmayacaktır.
Devlet Personel Başkanlığının "Teknik Hizmetler Sınıfında istihdam edilen personelin yararlanacağı ek gostergeler hakkındaki" 27/2/2014 tarihli ve 813 sayılı goruşunde "....tekniker kadrosunda bulananların, muhendislik fakultesinden mezun olması halinde, muhendis kadrosuna atanmaksızın, a bendinde belirtilen 3600 ek gostergeden yararlanması mumkun bulunmamaktadır..." yonunde goruş bildirilmiştir.
Değerlendirme: Tekniker kadrosunda olmakla birlikte muhendislik diplomasına sahip olanlar muhendis kadrosuna odenen zam ve tazminatlardan yararlanır ancak ek gostergeden yararlanamaz.
Danıştay İctihadı Birleştir Kurulunun da gerekce olarak yer aldığı DPB goruşu icin tıklayınız.