
SözleÅmeli personelin izinlerinde, devlet memurları ile aynı düzenlemeler yapıldı SözleÅmeli personelin izinlerinde yapılan deÄiÅiklikler
21 Haziran 2018 PerÅembe tarihli Resmi Gazete Kararları'ndan yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, sözleÅmeli personelin izinlerinde deÄiÅiklik yapıldı.
Yapılan deÄiÅiklikler Åu Åekildedir:
1- DoÄum izni
DoÄumun erken gerçekleÅmesi sebebiyle, doÄum izninin kullanılamayan bölümü de doÄum sonrası izin süresine ilave edilir. DoÄum izninin baÅlaması gereken tarihten önce gerçekleÅen doÄumlarda ise doÄum tarihi ile doÄum izninin baÅlaması gereken tarih arasındaki süre doÄum sonrası izne ilave edilir. DoÄumda veya doÄum sonrasında doÄum izni kullanırken annenin ölümü halinde, isteÄi üzerine sözleÅmeli personel olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.
2- Süt izni
Daha önce sadece bir yaÅından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilmekteydi. Yeni düzenlemeye göre, SözleÅmeli personele, çocuÄunu emzirmesi için ücretli doÄum izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilecek
3- DoÄum, evlenme ve vefat izni
Daha önce 4/B'li sözleÅmeli personele isteÄi üzerine; eÅinin doÄum yapması halinde iki gün, kendisinin veya çocuÄunun evlenmesi, annesinin, babasının, eÅinin, çocuÄunun veya kardeÅinin ölümü halinde ve her olay için üç gün ücretli mazeret izni verilmekteydi.
Yapılan yeni düzenlemeye göre, sözleÅmeli personele isteÄi üzerine; eÅinin doÄum yapması halinde on gün, kendisinin veya çocuÄunun evlenmesi ya da eÅinin, çocuÄunun, kendisinin veya eÅinin ana, baba ve kardeÅinin ölümü halinde ve her olay için yedi gün ücretli mazeret izni verilecek
4- Mazeret izni
Yıllık izin hakkı bulunmayan sözleÅmeli personele bu maddede belirtilen haller dıÅındaki mazeretleri nedeniyle bir sözleÅme dönemi içinde toplamda on günü geçmemek üzere yıllık izin vermeye yetkili amirlerince ücretli mazeret izni verilebilecek. Ancak burada amirin takdir olacak. Bu düzenleme yeni geldi. Daha önce böyle bir hak yoktu.
5- Evlat edinme izni
Ãç yaÅını doldurmamıŠbir çocuÄu eÅiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen sözleÅmeli personel ile sözleÅmeli personel olmayan eÅin münferit olarak evlat edinmesi halinde sözleÅmeli personel olan eÅlerine, çocuÄun teslim edildiÄi tarihten itibaren sekiz hafta süre ile izin verilir. Bu izin evlatlık kararı verilmeden önce çocuÄun fiilen teslim edildiÄi durumlarda da uygulanır. Bu düzenleme yeni geldi. Daha önce böyle bir hak yoktu.
KAPAT [X]
6- Refakat izni
SözleÅmeli personelin, bakmakla yükümlü olduÄu veya sözleÅmeli personel refakat etmediÄi takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eÅ ve çocukları ile kardeÅlerinden birinin aÄır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalıÄını n bulunması hallerinde, bu hallerin saÄlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi Åartıyla, istekleri üzerine üç aya kadar ücretli izin verilir. Refakat sebebiyle izin verilmesine esas teÅkil edecek saÄlık kurulu raporunda; refakati gerektiren tıbbi sebepler, refakat edilmediÄi takdirde hayati tehlike bulunup bulunmadıÄı, sürekli ve yakın bakım gerekip gerekmediÄi, üç ayı geçmeyecek Åekilde refakat süresi ve varsa refakatçinin sahip olması gereken özel nitelikler belirtilir. Bu düzenleme yeni geldi. Daha önce böyle bir hak yoktu.
7- Vardiyalı iÅler ve istisnalar
Günün yirmidört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalıÅan sözleÅmeli personelin çalıÅma saat ve Åekilleri kurumlarınca düzenlenir. Ancak, kadın personele; tabip raporunda belirtilmesi halinde hamileliÄinin yirmidördüncü haftasından önce ve her halde hamileliÄinin yirmidördüncü haftasından itibaren ve doÄumdan sonraki iki yıl süreyle isteÄi dıÅında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez. Engelli sözleÅmeli personele de isteÄi dıÅında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez.
8- Evlat edinme halinde de ücretsiz izin alınabilecek
Daha önce sadece askerlik ve doÄum için verilen ücretsiz izin hakkı evlat edinme durumunda da verilebilecek
DeÄiÅikliklerin tam metni için tıklayınız.