27 Haziran 2018 tarihli ve 30461 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Akademik Teşvik Odeneği Yonetmeliği butunuyle değiştirildi. Peki yeni yonetmelik uygulamada ne gibi değişiklikler getiriyor ? Kimileri tarafından akademik anlamda kaliteyi duşurduğu iddiasıyla eleştirilen ve kaldırılması teklif edilen Akademik Teşvik Odeneği ile ilgili dun yayımlanan Resmi Gazete'de yer alan yonetmelikle koklu duzenlemeler yapıldı. Yonetmelik duzenlemesi icin tıklayınız.
Bunlardan bazıları;
1- Daha onceden bircok universitede farklı farklı uygulamalara sebebiyet veren ulusal/uluslararası yayınevi tanımı yeniden yapılarak burada yetki yuksekoğretim kurumlarının senatolarına bırakıldı.
2- Proje faaliyetlerinin değerlendirilmesinde yine universiteler arasında farklı farklı uygulamalar yaşanıyordu. Burada yapılan acıklayıcı duzenlemelerle sadece bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte yurticinde veya yurtdışında başarı ile sonuclandırılmış ve sonuc raporu onaylanmış projelerin değerlendirmeye alınması guvence altına alındı. Cok kısa sureli 1 ay-3 ay gibi uydurma projelerinin onune gecmek icin toplam proje suresinin dokuz aydan az olmaması koşulu arandı.

3- Yuksekoğretim kurumlan tarafından desteklenen bilimsel araştırma projeleri, yerel kalkınma, topluma hizmet, mesleki eğitim, sosyal sorumluluk ve benzeri amaclar icin fon sağlayan Turkiye İş Kurumu, Kucuk ve Orta Olcekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, kalkınma ajansları ve benzeri kuramların destekleri, doner sermaye uzerinden yapılan bilirkişilikler ve danışmanlıklar, Avrupa Birliği Katılım oncesi Mali Yardım projeleri akademik teşvik kapsamında değerlendirmeye alınmamasına yonelik duzenleme yapıldı.
4- Tebliğlerin sunulduğu etkinliğin uluslararası olarak nitelendirilebilmesi icin en az beş farklı ulkeden konuşmacının katılım sağlaması şartı getirildi. Boylelikle akademik teşvik odeneği cıktıktan sonra tureyen uyduruk bilimsel etkinliklerinde onune gecilmiş oldu.
5- Profesor ve docent kadrosunda bulunanlar icin 1; doktor oğretim uyesi kadrosunda bulunanlar icin 1,5; araştırma gorevlisi ve oğretim gorevlisi kadrosunda bulunanlar icin 2 katsayısı kullanılarak hesaplanan akademik teşvik puanındaki bu katsayılar tumuyle kaldırıldı. Bu duzenlemenin ozellikle yeni akademik hayata başlayan araştırma gorevlileri icin olumsuz bir durum olduğu değerlendirilebilir.
6- Araştırma başlığı altında yapılan calışmaların ay bazlı olarak hesaplanmasına yonelik duzenleme yapıldı.
7- Diğer değiştirilen onemli bir husus ise akademik faaliyet turlerindeki tavan puanlarında onemli duzenlemeler yapılmıştır. Daha once tum başlıklarda tavan puan 30 olarak uygulanıyordu. Ancak bundan sonra; Proje, Tasarım, Sergi, Tebliğ ve Odul turleri icin 30 olan tavan puan 20'ye, Araştırma, Tasarım ve Sergi icin bu puan 15 olmuştur. Yayın, Patent ve Atıf akademik faaliyet turlerinin tavan puanının da değişiklik yapılmamıştır.

8- Yonetmelikte yapılan en onemli duzenleme ise bizce akademik faaliyet turlerinde alan bazlı bir ayrıma gidilmesidir. Buna gore yonetmelikte 12 docentlik bilim alanı dort başlıkta ayrılarak akademik teşvik puanı hesaplamasında farklı bir değerlendirmeye gidilmiştir. Orneğin; SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI kapsamındaki dergilerde yayınlanmış araştırma makalesi A1 alanları icin farklı bir katsayı, A2 alanları icin farklı bir katsayıda değerlendirme yaptırmaktadır.
Al Alanları: Eğitim Bilimleri, Fen Bilimleri ve Matematik, Muhendislik, Sağlık Bilimleri, Ziraat, Orman ve Su Urunleri
A2 Alanları: Filoloji, Hukuk, İlahiyat, Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler, Spor Bilimleri
A3 Alanı: Mimarlık, Planlama ve Tasarım
A4 Alanı: Guzel Sanatlar

KAPAT [X]
9- Hakemlikler akademik teşvik faaliyeti olmaktan cıkartılmıştır.
10- Dergilerin, uluslararası hakemli bir dergi olarak sayılabilmesi icin en az beş yıldır yılda en az bir sayı ile yayınlanıyor olması, derginin editor veya yayın kurulunun uluslararası olması, bilimsel değerlendirme sureci ve bu surecin nasıl işlediğinin derginin internet sayfasında yer alması ve derginin internet sayfası uzerinden yayınlanmış makalelerin kunyelerine ulaşılabilmesi gibi kapsamlı bir duzenleme yapılmıştır. Daha onceden hakemli dergilerde yıl şartı uc yıl olarak uygulanıyordu.
11- Cok isimli yayın (makale, derleme, kitap veya kitap bolumu), tebliğ ve patent icin oranlar belirlenirken faaliyetteki kişi sayısına gore farklı değerler alanları belirlenerek yonetmelikte duzenleme yapılmıştır. (Tablo:1)
12- Projelerde Yurutucu, Araştırmacı ve Bursiyerler icin ayrı değerlendirme katsayıları belirlenmiştir. (Tablo:2)
13- SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI kapsamındaki dergilerde yayımlanan eserler icin akademik teşvik puanının hesaplanmasında makalenin yayınlandığı yıldaki derginin ULAKBİM puanını esas alan bir değerlendirmede uygulamaya yeni koyulmuştur. (Tablo:3)

14- Gerceğe aykırı, yanlış veya yanıltıcı bildirimde bulunanlar hakkında komisyonun tespit ve bildirimi ile inceleme başlatılabilmesine yonelik duzenleme yapıldı.
Sonuc olarak yonetmeliği değerlendirdiğimizde; universitelerce farklı farklı uygulamalara sebebiyet veren duzenlemelerin acıklığa kavuşturulduğu, akademik anlamda sadece teşvik puanı almak veya artırmak icin yapılan niteliksiz proje, kongre vb. faaliyetlerin onune gecebilecek onemli duzenlemelerin yapıldığı, katsayı uygulamasının kaldırılmasının ozellikle araştırma gorevlilerinde bir mağduriyet yaratabileceği gorulmuştur.
Yavuz Selim KAPLAN
ESKİ YONETMELİK
YENİ YONETMELİK
Amac ve Kapsam
MADDE 1- (1) Bu Yonetmeliğin amacı; Devlet yuksekoğretim kurumlan kadrolarında bulunan oğretim elemanlarına yapılacak olan akademik teşvik odeneğinin uygulanmasına yonelik olarak, bilim alanlarının ozellikleri ve oğretim elemanlarının unvanlarına gore akademik teşvik puanlarının hesaplanmasında esas alınacak faaliyetlerin ayrıntılı ozellikleri ve bu faaliyetlerin puan karşılıkları, akademik teşvik toplam puanının %30'unu gecmemek uzere her bir akademik faaliyet turunun toplam puanın hesaplanmasındaki ağırlıkları, akademik teşvik puanının hesaplanmasına ilişkin usul ve esaslar ile bu hesaplamaları yapacak komisyonun oluşumu ile diğer hususları belirlemektir.
(2) Bu Yonetmelik hukumleri, Milli Savunma Universitesi ile Jandarma ve Sahil Guvenlik Akademisi kadrolarında bulunan oğretim elemanları hakkında da uygulanır.
Amac ve Kapsam
MADDE 1- (1) Bu Yonetmeliğin amacı; Devlet yuksekoğretim kurumlan kadrolarında bulunan oğretim elemanlarına yapılacak olan akademik teşvik Odeneğinin uygulanmasına yonelik olarak, bilim alanlarının ozellikleri ve oğretim elemanlarının unvanlarına gore akademik teşvik puanlarının hesaplanmasında esas alınacak faaliyetlerin ayrıntılı ozellikleri ve bu faaliyetlerin puan karşılıkları, akademik teşvik toplam puanının %30'unu gecmemek uzere her bir akademik faaliyet turunun toplam puanın hesaplanmasındaki ağırlıkları, akademik teşvik puanının hesaplanmasına İlişkin usul ve esaslar ve bu hesaplamaları yapacak komisyonun oluşumu ile diğer hususları belirlemektir.
(2) Bu Yonetmelik hukumleri, Milli Savunma Universitesi, Jandarma ve Sahil Guvenlik Akademisi ve Polis Akademisi kadrolarında bulunan oğretim elemanları hakkında da uygulanır.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu Yonetmelik, 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununun ek 4 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu Yonetmelik, 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununun ek 4 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 3- (1) Bu Yonetmeliğin uygulanmasında;
a) Alan endeksleri: Universitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından hazırlanıp Yuksekoğretim Kurulunca onaylanan docentlik başvurusu icin kabul edilen endeksleri,
b) Alt faaliyet: Faaliyetlerin bu Yonetmeliğin ekinde yer alan Faaliyet ve Puan Tablosunda belirtilen alt faaliyetlerini,
c) Araştırma: Proje kapsamında olmamak koşuluyla; yuksekoğretim kurumu ile ulusal/uluslararası kurum ve kuruluşların yazılı mutabakatı veya onayı ile başlatılmış, araştırmacıların kendi kurumu dışında bir universite ya da araştırma kurumunda gorevlendirilmek suretiyle en az uc ay sureyle yeni bilgiler uretilmesi, teknolojik problemlerin cozumlenmesi/analiz edilmesi, yenilikci urun, surec, eser veya tasarımlar geliştirilmesi amacıyla bilimsel esaslara uygun olarak yurutulmuş ve sonuc raporu ilgili kurumların yetkili mercilerince başarılı bulunarak sonuclandırılmış ve bu Yonetmelikteki diğer faaliyet turlerine girmeyen sistematik calışmaları,
c) Atıf: Oğretim elemanının yazar olarak yer almadığı yayınlarda oğretim elemanının eserlerine yapılan atıfları,
d) En yuksek Devlet memuru brut aylığı: (9.500) [aylık gosterge rakamı (1.500) + ek gosterge rakamı (8.000)] gosterge rakamının, memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunan tutarı,
e) Faaliyet: Her bir takvim yılı icin bir onceki yıl, bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte yurticinde veya yurtdışmda sonuclandırılan proje, araştırma, yayın, tasarım, sergi, patent ile calışmalarına yapılan atıfları, bilim kurulu bulunan uluslararası duzeydeki toplantılarda sunulan tebliğleri ve alman akademik odulleri,
f) Hakemli dergi: Yılda en az bir kez olmak uzere, son uc yıldır duzenli olarak yayımlanmakta olan hakemli dergiyi,
g) Komisyon: İlgili yuksekoğretim kurumunun Birim Akademik Teşvik Başvuru ve İnceleme Komisyonu ile Akademik Teşvik Duzenleme, Denetleme ve İtiraz Komisyonunu,
ğ) Odul: Oğretim elemanının, kadrosunun bulunduğu kurum tarafından verilenler haric olmak uzere akademik faaliyet alanında gercekleştirdiği faaliyetlere karşılık olarak, alanında faaliyet gosteren meslek organizasyonları ile kamu veya ozel kuruluşlar tarafından, uyeleri arasında araştırmacının alanından uzmanların da bulunduğu bir kurulun değerlendirmesi sonucunda verilen ulusal veya uluslararası duzeyde akademik ve sanatsal odulleri,
h) Patent: Ulusal veya uluslararası kurumlar tarafından tescillenmiş patentleri,
ı) Proje: Bilimsel değerlendirme sureci sonucunda ulusal veya uluslararası kurumlarca onaylanarak butce desteği sağlanmış olup, yeni bilgiler uretilmesi, bilimsel yorumların yapılması veya teknolojik problemlerin cozumlenmesi icin bilimsel esaslara uygun olarak yurutulmuş ve sonuc raporu yetkili mercilerce başarılı bulunarak kapatılmış araştırma calışmalarını,
i) Sergi: Oğretim elemanının akademik faaliyet alanında gercekleştirdiği sanatsal veya bilimsel niteliği haiz işitsel ve gorsel etkinliklere dair tum sergi, bienal, gosteri, dinleti, konser, festival ve gosterim etkinliklerini,
j) Takvim yılı: 1 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arasındaki zamanı,
k) Tasarım: Oğretim elemanının akademik faaliyet alanında bir yapının, teknik veya endustriyel urunun ilk taslağı, cizim ve dizayn halini,
l) Tebliğ: Bilim kurulu bulunan uluslararası duzeydeki toplantılarda sunulmuş ve yayımlanmış (bildiri kitabı, ozetler kitabı, web sitesi veya CD, DVD gibi medya ortamında) tebliğleri,
m) Ulusal yayınevi: En az beş yıl ulusal duzeyde duzenli faaliyet yuruten ve daha once aynı alanda farklı yazarlara ait en az yirmi kitap yayımlamış yayınevini,
n) Uluslararası yayınevi: En az beş yıl uluslararası duzeyde duzenli faaliyet yuruten, yayımladığı kitaplar Yuksekoğretim Kurulunca tanınan yuksekoğretim kurumlarının kataloglarında yer alan ve aynı alanda farklı yazarlara ait en az yirmi kitap yayımlamış olan yayınevini,
o) Yayın: Tez calışmaları haric, araştırma kitabı, ders kitabı, kitap bolumu, ansiklopedi maddesi ve makale yazarlıkları ile editorluk, editorler kurulu uyeliği, yayın kurulu uyeliği, dergi hakemlikleri, tercume ve tercume editorluklerini ve performansa dayalı ses ve/veya goruntu kaydını,
o) YOKSİS: Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı Ortak Veri T abanim,
ifade eder.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 3- (1) Bu Yonetmeliğin uygulanmasında;
a) AHCI: Sanat ve Beşeri Bilimler Endeksi (Art and Humanities Index)'ni,
b) Alan endeksleri: Universitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından hazırlanıp Yuksekoğretim Kurulunca onaylanan docentlik başvurusu icin kabul edilen endeksleri,
c) Atıf: Bir esere başka bir eserde alıntı yapılmasını,
c) En yuksek Devlet memuru brut aylığı: (9.500) [aylık gosterge rakamı (1.500) + ek gosterge rakamı (8.000)] gosterge rakamının, memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunan tutarı,
d) Faaliyet: Her bir takvim yılı icin bir onceki yıl, bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte yurticinde veya yurtdışında sonuclandırılan proje, araştırma, yayın, tasarım, sergi, patent ile calışmalarına yapılan atıfları, bilim kurulu bulunan uluslararası duzeydeki toplantılarda sunulan tebliğleri ve alınan akademik odulleri,
e) Komisyon: Akademik teşvik duzenleme, denetleme ve itiraz komisyonunu,
f) Odul: Başvuru sahibinin, kendi alanı ile ilgili yapmış olduğu mesleki, bilimsel veya sanatsal faaliyetler dolayısıyla almış olduğu odulleri,
g) Proje: Amacı, kapsamı, genel ve teknik tanımı, suresi, butcesi, ozel şartları, diğer kurum, kuruluşlar ile gercek ve tuzel kişilerce sağlanacak ayni ve/veya nakdi destek tutarları, sonucta doğacak fikri mulkiyet haklarının paylaşım esasları tespit edilmiş ve Ar-Ge faaliyetlerinin her safhasını belirleyecek mahiyette ve bilimsel esaslar cercevesinde gercekleştirilen faaliyetler butununu,
ğ) SCI: Bilim Atıf Endeksi (Science Citation Index)'ni,
h) SCI-Expanded: Genişletilmiş-Bilim Atıf Endeksi (Science Citation Index- Expanded)'ni,
ı) Sergi: Sanatsal niteliği haiz sergi, bienal, trienal, gosteri, dinleti, festival veya gosterim etkinliklerini,
i) SSCI: Sosyal Bilimler Atıf Endeksi (Social Sciences Citation Index)'ni,
j) Takvim yılı: 1 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arasındaki zamanı,
k) Tanınmış ulusal yayınevi: En az beş yıldır ulusal duzeyde duzenli faaliyet yuruten, daha once aynı alanda farklı yazarlara ait en az yirmi kitap yayımlamış ve yuksekoğretim kurumu senatosunun kararıyla alanında etkinliği ve saygınlığı kabul edilen yayınevini,
l) Tanınmış uluslararası yayınevi: En az beş yıldır uluslararası duzeyde duzenli faaliyet yuruten, aynı alanda farklı yazarlara ait en az yirmi kitap yayımlamış ve yuksekoğretim kurumu senatosunun kararıyla alanında etkinliği ve saygınlığı kabul edilen yayınevini,
m) Tasarım: Bir yapı, urun veya nesnenin ilk cizim veya taslağını,
n) Tebliğ: Hakemli uluslararası bilimsel konferans, sempozyum veya kongrede sozlu olarak sunulan ve yayımlanan bildiriyi,
o) Ulusal patent: Ulusal mevzuat kapsamında başvurusu yapılan ve inceleme raporu sonucunda Turk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilen patenti,
o) Uluslararası patent: Patent İşbirliği Antlaşması kapsamında yapılan ve uluslararası araştırma raporunun yazılı goruş kısmında veya uluslararası on inceleme raporunda en az bir istemin patentlenebilirlik kriterlerini (yenilik, buluş basamağı, sanayiye uygulanabilirlik) sağladığı ifade edilen uluslararası patent başvurusunu veya Avrupa Patent Sozleşmesi kapsamında başvurusu yapılan ve Avrupa Patent Ofisi tarafından verilen patenti,
p) ULAKBİM: Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezini,
r) Yayın: Dergilerde yayınlanmış derleme, makale veya kısa makale (editore mektup, yorum, vaka takdimi, teknik not, araştırma notu, ozet ve kitap kritiği), kitap veya kitap bolumu, editorluk ve editor kurulu uyeliği ve ses ve/veya goruntu kaydım,
s) YOKSİS : Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı Ortak Veri Tabanını,
ifade eder.
Akademik Teşvik Duzenleme, Denetleme ve İtiraz Komisyonu
MADDE 4- (1) Bu Yonetmelikte kendisine verilen gorevleri yerine getirmek uzere yuksekoğretim kurumlan bunyesinde yuksek akademik teşvik puanına sahip oğretim uyelerinden her bir docentlik temel alanından en az bir kişi olmak uzere rektorun her bir uyelik icin onereceği uc aday arasından senato tarafından secilen uyelerden oluşan Akademik Teşvik Duzenleme, Denetleme ve İtiraz Komisyonu kurulur. Akademik Teşvik Duzenleme, Denetleme ve İtiraz Komisyonunun başkanlığını rektor tarafından gorevlendirilen rektor yardımcısı yurutur. Bu komisyon başkan haric en az dort uyeden oluşmak koşuluyla iki yıl sureyle secilir. Suresi biten uye yeniden secilebilir. Uyeliğin herhangi bir sebeple boşalması halinde kalan sureyi tamamlamak uzere aynı usulle yeni uye secilir.
(2) Akademik Teşvik Duzenleme, Denetleme ve İtiraz Komisyonu, başvurular başlamadan once uygulama usul ve ilkelerinin belirlenerek duyurulmasından, akademik teşvik başvuru takviminin hazırlanmasından, yurutulmesinden ve odeme yapılacak yılın 15 Şubat tarihine kadar surecin tamamlanmasından sorumludur.
(3) Akademik Teşvik Duzenleme, Denetleme ve İtiraz Komisyonu, faaliyetlerin belgelendirilmesinde ve faaliyet turleri icerisinde sınıflandırılmasında oluşan tereddutlerin giderilmesinde nihai karar merciidir.
Akademik teşvik duzenleme, denetleme ve itiraz komisyonu
MADDE 4- (1) Bu Yonetmelikte kendisine verilen gorevleri yerine getirmek uzere yuksekoğretim kurumlan bunyesinde yuksek akademik teşvik puanına sahip oğretim uyelerinden her bir docentlik temel alanından en az bir kişi olmak uzere rektorun her bir uyelik icin onereceği uc aday arasından senato tarafından secilen uyelerden oluşan akademik teşvik duzenleme, denetleme ve itiraz komisyonu kurulur. Komisyonun başkanlığını rektor tarafından gorevlendirilen rektor yardımcısı yurutur. Komisyon, başkan haric en az dort uyeden oluşmak koşuluyla iki yıl sureyle secilir. Suresi biten uye yeniden secilebilir. Uyeliğin herhangi bir sebeple boşalması halinde kalan sureyi tamamlamak uzere aynı usulle yeni uye secilir.
(2) Komisyon, başkan dahil uye tamsayısının salt coğunluğu ile toplanır ve toplantıya kaplanların salt coğunluğu ile karar alır. Oyların eşit olması halinde komisyon başkanın oyu yonunde karar alınmış sayılır. Uyeler cekimser oy kullanamaz.
(3) Komisyon, başvurular başlamadan once uygulama usul ve ilkelerinin belirlenerek duyurulmasından, akademik teşvik başvuru takviminin hazırlanmasından, yurutulmesinden ve odeme yapılacak yılın 15 Şubat tarihine kadar surecin tamamlanmasından sorumludur.
(4) Komisyon, faaliyetlerin belgelendirilmesinde ve faaliyet turleri icerisinde sınıflandırılmasında oluşan tereddutlerin giderilmesinde nihai karar merciidir.
Birim Akademik Teşvik Başvuru ve İnceleme Komisyonu
MADDE 5- (1) Bu Yonetmelikte kendisine verilen gorevleri yerine getirmek uzere yuksekoğretim kurumlarının her bolum, anabilim dalı veya anasanat dalı başkanlıkları bunyesinde en az ucer uyeden oluşan Birim Akademik Teşvik Başvuru ve İnceleme Komisyonu kurulur. Komisyon başkanlığı ilgili bolum/anabilim dalı/anasanat dalı başkanı tarafından yurutulur. Komisyon uyeleri ise ilgili birimin Yonetim Kurulu tarafından, yuksek akademik teşvik puanına sahip olan oğretim elemanları arasından secilerek oluşturulur. Bolum, anabilim dalı veya anasanat dalı başkanlıkları bunyesinde yeterli oğretim elemanı bulunmaması halinde, uyeler yakın alanlardaki oğretim elemanları ile tamamlanır. Komisyon uyeleri iki yıl icin secilir. Suresi biten uye yeniden secilebilir. Uyeliğin herhangi bir sebeple boşalması halinde kalan sureyi tamamlamak uzere aynı usulle yeni uye secilir.
(2) Komisyon, başkan dahil uye tamsayısının salt coğunluğu ile toplanır ve toplantıya katılanların salt coğunluğu ile karar verir. Oyların eşit olması halinde komisyon başkanının oyu yonunde karar alınmış sayılır. Uyeler cekimser oy kullanamaz.
(3) Komisyon, faaliyetlerin belgelendirilmesinde ve faaliyet turleri icerisinde sınıflandırılmasında oluşan tereddutleri gidermeye yetkilidir.
Birim akademik teşvik başvuru ve inceleme komisyonu
MADDE 5- (1) Bu Yonetmelikte kendisine verilen gorevleri yerine getirmek uzere yuksekoğretim kurumlarının her bolum, anabilim dalı veya anasanat dalı başkanlıkları bunyesinde en az ucer uyeden oluşan birim akademik teşvik başvuru ve inceleme komisyonu kurulur. Birim akademik teşvik başvuru ve inceleme komisyonu başkanlığı, ilgili bolum, anabilim dalı veya anasanat dalı başkanı tarafından yurutulur. Birim akademik teşvik başvuru ve inceleme komisyonu uyeleri ise ilgili birimin Yonetim Kurulu tarafından, yuksek akademik teşvik puanına sahip olan oğretim elemanları arasından secilerek oluşturulur. Bolum, anabilim dalı veya anasanat dalı başkanlıkları bunyesinde yeterli oğretim elemanı bulunmaması halinde, uyeler yakın alanlardaki oğretim elemanları ile tamamlanır. Birim akademik teşvik başvuru ve inceleme komisyonu uyeleri iki yıl icin secilir. Suresi biten uye yeniden secilebilir. Uyeliğin herhangi bir sebeple boşalması halinde kalan sureyi tamamlamak uzere aynı usulle yeni uye secilir.
(2) Birim akademik teşvik başvuru ve inceleme komisyonu, başkan dahil uye tamsayısının salt coğunluğu ile toplanır ve toplantıya katılanların salt coğunluğu ile karar alır, Oyların eşit olması halinde komisyon başkanının oyu yonunde karar alınmış sayılır. Uyeler cekimser oy kullanamaz.
(3) Birim akademik teşvik başvuru ve inceleme komisyonu, faaliyetlerin belgelendirilmesinde ve faaliyet turleri icerisinde sınıflandırılmasında oluşan tereddutleri gidermeye yetkilidir.
Akademik teşvik başvuru ve değerlendirme sureci
MADDE 6- (1) Oğretim elemanları, akademik teşvik başvurularını yayımlanan başvuru takvimi kapsamında kadrolarının bulunduğu yuksekoğretim kurumunun ilgili Birim Akademik Teşvik Başvuru ve İnceleme Komisyonuna YOKSİS'ten alınan cıktı ile birlikte akademik faaliyetlere ilişkin ornek, kanıt ve belgeleri ilan edilen usule uygun olarak sunar. Birim Akademik Teşvik Başvuru ve İnceleme Komisyonu, değerlendirmelerin tum aşamalarında gerekli gorduğu hallerde başvuru sahiplerinden akademik faaliyetlerine ilişkin ek acıklama, bilgi ve belgeler talep edebilir. Başvuru sahipleri, soz konusu talepleri yerine getirmekle yukumludur. Oğretim elemanlarınca yapılan başvurular Birim Akademik Teşvik Başvuru ve İnceleme Komisyonu tarafından incelenir.
(2) Kurum değişikliği durumunda YOKSİS cıktısında her bir faaliyetin hangi kurumda gercekleştirildiği gosterilir ve farklı kurumlarda gercekleşen akademik faaliyetlerin değerlendirilmesi oğretim elemanının kadrosunun bulunduğu yuksekoğretim kurumunda yapılır.
(3) Başvuru sahipleri, faaliyetlerine uygun Birim Akademik Teşvik Başvuru ve İnceleme Komisyonuna başvuru yapmakla yukumludur. Birim Akademik Teşvik Başvuru ve İnceleme Komisyonu oncelikle başvuru sahibinin faaliyetlerinin komisyon tarafından incelenmeye uygun olup olmadığına karar verir. Uygun gorulmeyen başvurular gerekceli olarak, değerlendirilmek uzere Akademik Teşvik Duzenleme, Denetleme ve İtiraz Komisyonuna iletilir. Komisyon ilgili başvuruyu kendisi değerlendirebileceği gibi, mevcut komisyonlardan birine de yonlendirebilir.
(4) Birim Akademik Teşvik Başvuru ve İnceleme Komisyonu başvuruları inceleyerek hazırladıkları karar tutanağını, başvurularla ilgili değerlendirme raporunu ve ekinde puan tablosunu imzalı olarak rektorluğe bağlı bolumlerde bolum başkanı, fakultelerde dekan, diğer birimlerde ise mudur tarafından onaylanmış olarak Akademik Teşvik Duzenleme, Denetleme ve İtiraz Komisyonuna ilan edilen takvime uygun olarak gonderir. Birim Akademik Teşvik Başvuru ve İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan değerlendirme raporunda, reddedilen veya puan değerinde değişiklik yapılan akademik faaliyetlerle ilgili olarak acıklama yazılması zorunludur.
(5) Akademik Teşvik Duzenleme, Denetleme ve İtiraz Komisyonu, Birim Akademik Teşvik Başvuru ve İnceleme Komisyonu tarafından gonderilen başvuruları ve değerlendirme kararlarını inceler. Gerekli gorduğu hallerde başvuru sahiplerinden ek belge ve bilgi talep edebilir ve/veya birimlerden gelen kararlar uzerinde değişiklik yapabilir. Komisyon, hazırladığı karar tutanağını, başvurularla ilgili değerlendirme raporunu ve ekinde puan tablosunu imza altına alır ve nihai kararlarını ilgili araştırmacılara yazılı olarak veya elektronik ortamda duyurur. Akademik Teşvik Duzenleme, Denetleme ve İtiraz Komisyonu tarafından hazırlanan değerlendirme raporunda reddedilen veya puan değerinde değişiklik yapılan akademik faaliyetlerle ilgili olarak acıklama yazılması zorunludur.
(6) Akademik Teşvik Duzenleme, Denetleme ve İtiraz Komisyonu kararlarına karşı duyuru tarihinden itibaren beş işgunu icinde yazılı olarak anılan komisyona itiraz edilebilir. Komisyon, yapılan itirazları, itiraz suresinin bittiği tarihten itibaren en gec beş işgunu icerisinde karara bağlar. Akademik Teşvik Duzenleme, Denetleme ve İtiraz Komisyonunun vereceği kararlar kesindir.
(7) Devlet yuksekoğretim kuramlarından vakıf yuksekoğretim kurumlarında gorevlendirilen oğretim elemanlarının gorevlendirme suresince vakıf yuksekoğretim kuramlarında gercekleştirdikleri faaliyetler akademik teşvik puanlarının hesaplanmasında dikkate alınmaz. Vakıf yuksekoğretim kurumlarından veya başka bir kurumdan Devlet yuksekoğretim kurumları kadrolarına gecen oğretim elemanlarının akademik teşvik puanlarının hesaplanmasında sadece Devlet yuksekoğretim kurumlarında gercekleştirdikleri faaliyetler esas alınır.
(8) Gorevlendirme nedeniyle kurum dışında bulunan oğretim elemanları, kadrolarının bulunduğu kuramlarda uzmanlıklarına uygun birimlere başvuruda bulunur.
(9) Yabancı uyruklu oğretim elemanları akademik teşvik odeneğinden yararlanamaz.
Akademik teşvik başvuru ve değerlendirme sureci
MADDE 6- (1) Oğretim elemanları, akademik teşvik başvurularını yayımlanan başvuru takvimi kapsamında kadrolarının bulunduğu yuksekoğretim kurumunun ilgili birim akademik teşvik başvuru ve inceleme komisyonuna YOKSİS'ten alınan cıktı ile birlikte akademik faaliyetlere ilişkin ornek, kanıt ve belgeleri ilan edilen usule uygun olarak sunar. Birim akademik teşvik başvuru ve inceleme komisyonu, değerlendirmelerin tum aşamalarında gerekli gorduğu hallerde başvuru sahiplerinden akademik faaliyetlerine ilişkin ek acıklama, bilgi ve belgeler talep edebilir. Başvuru sahipleri, soz konusu talepleri yerine getirmekle yukumludur. Oğretim elemanlarınca yapılan başvurular birim akademik teşvik başvuru ve inceleme komisyonu tarafından incelenir.
(2) Yuksekoğretim kurumu değişikliği durumunda YOKSİS cıktısında her bir faaliyetin hangi kurumda gercekleştirildiği gosterilir ve farklı kurumlarda gercekleşen akademik faaliyetlerin değerlendirilmesi oğretim elemanının kadrosunun bulunduğu yuksekoğretim kurumunda yapılır.
(3) Başvuru sahipleri, alanları ile ilgili yapmış oldukları faaliyetlerine uygun birim akademik teşvik başvuru ve inceleme komisyonuna başvuru yapmakla yukumludur. Birim akademik teşvik başvuru ve inceleme komisyonu oncelikle başvuru sahibinin faaliyetlerinin incelenmeye uygun olup olmadığına karar verir, uygun gorulmeyen başvurular gerekceli olarak, değerlendirilmek uzere komisyona iletilir.
(4) Birim akademik teşvik başvuru ve inceleme komisyonu başvuruları inceleyerek hazırladığı karar tutanağım, başvurularla ilgili değerlendirme raporunu ve ekinde puan tablosunu imzalı olarak rektorluğe bağlı bolumlerde bolum başkanı, fakultelerde dekan, diğer birimlerde ise mudur tarafından onaylanmış olarak komisyona ilan edilen takvime uygun olarak gonderir. Birim akademik teşvik başvuru ve inceleme komisyonu tarafından hazırlanan değerlendirme raporunda reddedilen veya puan değerinde değişiklik yapılan akademik faaliyetlerle ilgili olarak acıklamada bulunulması zorunludur.
(5) Komisyon, birim akademik teşvik başvuru ve inceleme komisyonu tarafından gonderilen başvuruları ve değerlendirme kararlarını inceler. Gerekli gorduğu hallerde başvuru sahiplerinden ek belge ve bilgi talep edebilir ve/veya birimlerden gelen kararlar uzerinde değişiklik yapabilir. Komisyon, hazırladığı karar tutanağını, başvurularla ilgili değerlendirme raporunu ve ekinde puan tablosunu imza altına alır ve nihai kararlarını ilgili araştırmacılara yazılı olarak veya elektronik ortamda duyurur. Komisyon tarafından hazırlanan değerlendirme raporunda reddedilen veya puan değerinde değişiklik yapılan akademik faaliyetlerle ilgili olarak acıklamada bulunulması zorunludur.
(6) Komisyon kararlarına karşı duyuru tarihinden itibaren beş işgunu icinde yazılı olarak itiraz edilebilir. Komisyon itirazları, itiraz suresinin bittiği tarihten itibaren en gec beş işgunu icerisinde karara bağlar. Komisyonun vereceği kararlar kesindir.
(7) Devlet yuksekoğretim kuramlarından vakıf yuksekoğretim kuramlarında gorevlendirilen oğretim elemanlarının gorevlendirme suresince vakıf yuksekoğretim kurumlarında gercekleştirdikleri faaliyetler akademik teşvik puanlarının hesaplanmasında dikkate alınmaz. Vakıf yuksekoğretim kuramlarından veya başka bir kurumdan Devlet yuksekoğretim kurumlan kadrolarına gecen oğretim elemanlarının akademik teşvik puanlarının hesaplanmasında sadece Devlet yuksekoğretim kurumlarında gercekleştirdikleri faaliyetler esas alınır.
(8) Gorevlendirme nedeniyle kurum dışında bulunan oğretim elemanları, kadrolarının bulunduğu kuramlarda uzmanlıklarına uygun birimlere başvuruda bulunur.
(9) Yabancı uyruklu oğretim elemanları akademik teşvik odeneğinden yararlanamaz.
Akademik teşvik faaliyet alanlarının değerlendirilmesi
MADDE 7- (1) Odulun değerlendirilmesinde odulun alındığı, projelerin ve araştırmaların değerlendirilmesinde projelerin ve araştırmaların sonuclandığı, tasarımların değerlendirilmesinde tasarımın sonuclandığı, patentlerin değerlendirilmesinde patentin tescil edildiği ve sergilerin değerlendirilmesinde ise serginin acıldığı tarih esas alınır.
(2) Hakemli dergilerde editorluk değerlendirmesinde, o yılki sayılar değerlendirmeye alınır. Her sayı icin ayrı bir puanlama yapılır. Yayımı veya basımı geciken ya da belgelenmesi yapılamayan sayılar puanlamaya dahil edilmez.
(3) Uluslararası tebliğlerin puanlanabilmesi icin yurticinde veya yurtdışında yapılmış olmasına bakılmaksızın toplantı/sempozyum/kongre bilim kurulunda en az beş yabancı uyruklu ve yurtdışından akademisyenin bulunması gerekir.
(4) Serginin uluslararası olarak değerlendirilmesi icin serginin uluslararası olduğunun bolum, anabilim dalı veya anasanat dalı kurullarınca onaylanmış olması gerekir.
(5) Akademik sınıflamalarda ve faaliyetlerde yer almasa dahi oğretim elemanlarının diğer calışmalarına yapılan atıflar puanlamaya dahil edilir.
(6) Aynı yıl icinde yurutulen bir projede projenin konusuyla alakalı uluslararası tebliğ sunulabilir. Sunulan tebliğ, makale ya da kitaba donuşturulebilir ve bu faaliyetten atıf ve oduller alınabilir. Bu gibi durumlar ayrı ayrı veya farklı akademik faaliyet alanında tekrar puanlanabilir.
(7) Aynı faaliyetten dolayı birden fazla odul alınabilir. Bu durumda her bir odul puanlamaya ayrı ayrı dahil edilir.
(8) Tekrar baskısı yapılmış kitap veya kitap bolumleri, aynı yıl icerisinde tekrar eden sergi, konser ve gosterilerin puanlanmasında, mevcut değerlendirme yılındaki faaliyet puanının %50'si uygulanır.
(9) Araştırma altyapısı oluşturulması, girişimcilik, araştırmacıların ve oğrencilerin araştırma kulturunun desteklenmesine yonelik projeler ile sosyal sorumluluk ve etkinliklere yonelik projeler teşvik kapsamı dışındadır. Yurutulmuş bir proje icin farklı kurum veya kuruluşlarca tamamlayıcı veya destekleyici mahiyette butce desteği sağlanmasına yonelik olup, temelde aynı projenin parcası/uzantısı olan calışmalar icin mukerrer puanlama yapılmaz.
(10) Bu Yonetmeliğin ekinde yer alan Faaliyet ve Puan Tablosunda tanımlanan alan endekslerinde taranan dergiler kapsamındaki faaliyetler, tum bilim alanlarındaki araştırmacılar icin puan değerlendirmesinde kullanılır.
Akademik teşvik faaliyet alanlarının değerlendirilmesi
MADDE 7- (1) Başvuru sahiplerinin sadece kendi alanı ile ilgili yapmış olduğu faaliyetler akademik teşvik kapsamında değerlendirilir.
(2) Proje faaliyetinin değerlendirilmesinde sadece bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte yurticinde veya yurtdışında başarı ile sonuclandırılmış ve sonuc raporu onaylanmış projeler değerlendirmeye alınır. Doner sermaye uzerinden yapılan dış kaynaklı (yurtici veya yurtdışı) projelerin bu kapsamda değerlendirilebilmesi icin projenin Ar-Ge niteliğinin olması ve toplam proje suresinin dokuz aydan az olmaması koşulu aranır, Turkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun sadece akademik destekleri bu kapsamda değerlendirmeye alınır, ancak sanayi, kamu, girişimcilik, bilimsel etkinlik ve bilim ve toplum destekleri değerlendirmeye alınmaz. Araştırma altyapısı oluşturulması, girişimcilik, araştırmacıların ve oğrencilerin araştırma kulturunun desteklenmesine yonelik projeler, yuksekoğretim kurumlan tarafından desteklenen bilimsel araştırma projeleri, yerel kalkınma, topluma hizmet, mesleki eğitim, sosyal sorumluluk ve benzeri amaclar icin fon sağlayan Turkiye İş Kurumu, Kucuk ve Orta Olcekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, kalkınma ajansları ve benzeri kuramların destekleri, doner sermaye uzerinden yapılan bilirkişilikler ve danışmanlıklar, Avrupa Birliği Katılım oncesi Mali Yardım projeleri değerlendirmeye alınmaz. Yurutulmuş bir proje icin farklı kurum veya kuruluşlarca tamamlayıcı veya destekleyici mahiyette butce desteği sağlanmasına yonelik olup temelde aynı projenin parcası veya uzantısı olan calışmalar icin mukerrer puanlama yapılmaz.
(3) Araştırma faaliyetinin değerlendirilmesinde sadece bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte, yuksekoğretim kurumu yonetim kurulunun izni ile kurum dışında gorevlendirme ile yurticinde veya yurtdışında başarı ile yurutulmuş ve sonuc raporu ilgili kuramların yetkili menulerince başarılı bulunarak sonuclandırılmış araştırmalar değerlendirmeye alınır. Yuksekoğretim kurumu yonetim kurulunun izninin başvuruya eklenmesi gerekir. Araştırmalar ay uzerinden değerlendirilir. Eylem planı, fizibilite raporu ve envanter calışması ile iki aydan az suren araştırmalar değerlendirmeye alınmaz.
(4) Kitapların ISBN, dergilerin ise ISSN numaralarının olması esastır. Kitap yazarlığı, kitap icinde bolum yazarlığı ve kitap editorluğu yayıneviyle yapılan sozleşme, yayınevinden ya da editorden gelen davet mektubu gibi evraklarla belgelenmelidir. Kongre, sempozyum, konferans veya benzeri bilimsel etkinlik kitapcıkları ve iceriğinde yayınlanmış bildiriler, yayın kategorisinde değerlendirmeye alınmaz. Sergiler kapsamında hazırlanan kuratorluk kitapları ve sınavlar icin hazırlanmış soru kitapları değerlendirme dışıdır. Kitaplar ile ilgili değerlendirmelerde kitabın yayınlanma yılı esastır. Bu kapsamda daha once değerlendirilen bir kitap veya kitap bolumunun yeni baskısı değerlendirmeye alınmaz. Dergilerde yayınlanan makalelerin değerlendirilmesinde ilgili derginin basılmış olması veya elektronik ortamda yayınlanması (Cilt, sayfa ve yıl bilgileri ile kunyesi acık bir şekilde sunulmalıdır.) esastır. Diğer uluslararası hakemli dergilerin değerlendirme kapsamında olabilmesi icin en az beş yıldır yılda en az bir sayı ile yayınlanıyor olması, derginin editor veya yayın kurulunun uluslararası olması, bilimsel değerlendirme sureci ve bu surecin nasıl işlediğinin derginin internet sayfasında yer alması ve derginin internet sayfası uzerinden yayınlanmış makalelerin kunyelerine ulaşılabilmesi gerekir. Dergilerde editorluk ve editor kurulu uyeliklerinin değerlendirilmesinde, sadece bir editorluk veya editor kurulu uyeliği dikkate alınır. Ulusal ve uluslararası boyutta performansa dayalı ses ve/veya goruntu kayıtlarının değerlendirilmesinde yayımlanmış olma koşulu aranır.
(5) Tasarım faaliyetinin değerlendirilmesinde sadece bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte, başvuru sahibinin kendi alanı ile ilgili olan ve kamu kuramları veya ozel hukuk tuzel kişileriyle yapılan sozleşme uyarınca uygulanmış veya ticarileştirilmiş tasarımlar dikkate alınır.
(6) Sergi faaliyetinin değerlendirilmesinde sanata katkı sağlayıcı nitelikte olanlar dikkate alınır. Serginin uluslararası olarak değerlendirilmesi icin serginin uluslararası olduğunun bolum, anabilim dalı veya anasanat dalı kurullarınca onaylanmış olması gerekir. Tekrarlayan faaliyetler icin en cok iki etkinlik dikkate alınır ve ikinci tekrar etkinliğe oncekinin puanının yarısı verilir. Sergi kapsamındaki etkinliklerin değerlendirilmesinde, eğitim-oğretim faaliyetleri ve oğrenci kulup faaliyetleri kapsamındaki sergiler dikkate alınmaz,
(7) Ulusal incelemesiz patentler değerlendirme kapsamı dışındadır,
(8) Atıfların değerlendirilmesinde, sadece bu Yonetmelik kapsamında değerlendirilen yayınlarda veya eserlerde ve bu Yonetmelik kapsamında değerlendirilen yayınlara veya eserlere yapılan atıflar dikkate alınır, diğerleri kapsam dışıdır. Başvuru sahibinin kendi yayınlarına veya eserlerine yaptığı atıflar kapsam dışıdır. Başvuru sahibinin, sadece Devlet yuksekoğretim kuramlarında uretilen yayınlarına veya eserlerine yapılan atıflar gecerlidir, diğerleri kapsam dışıdır. Atıfların değerlendirilmesinde kişi sayısı dikkate alınmaz, her bir başvuru sahibi icin ayrı puanlama yapılır. Aynı yayın veya esere bir kitabın ya da makalenin farklı bolumlerinde veya kısımlarında yapılan atıflar yalnızca bir atıf olarak değerlendirilir. Ancak bolum yazarları farklı olan kitaplarda farklı bolumlerde yapılan her bir atıf icin ayrı puan değerlendirmesi yapılır.
(9) Tebliğlerin sunulduğu etkinliğin uluslararası olarak nitelendirilebilmesi icin en az beş farklı ulkeden konuşmacının katılım sağlaması esastır. Tebliğlerin değerlendirilmesinde tebliğin ilgili etkinlikte sunulmuş ve bunun belgelendirilmiş olması (etkinlik programı ve etkinliğe katılım sağlandığım gosterir belge) esastır. Ayrıca, değerlendirme icin tebliğin elektronik veya basılı olarak etkinlik tebliğ kitapcığında yer alması ve yayınlanmış tam metninin sunulması gerekir.
(10) Odullerin değerlendirilmesinde, odulun başvuru sahibinin alanı ile ilgili yapmış olduğu calışmalar icin verilmiş olması esastır. Tebliğler icin verilen oduller, dergi hakemlikleri icin yayınevleri veya dergiler tarafından verilen oduller ve başvuru sahibinin universitesinden aldığı oduller değerlendirmeye alınmaz.
(11) Odullerin değerlendirilmesinde odulun alındığı; projelerin ve araştırmaların değerlendirilmesinde projelerin ve araştırmaların sonuclandığı; tasarımların değerlendirilmesinde tasarımın sonuclandığı; patentlerin değerlendirilmesinde patentin tescil edildiği ve sergilerin değerlendirilmesinde serginin acıldığı tarih esas alınır.
Akademik teşvik odeneğinin hesaplanması
MADDE 8- (1) Akademik teşvik odemesi, en yuksek Devlet memuru brut aylık tutarının; profesor kadrosunda bulunanlar icin %100'une, docent kadrosunda bulunanlar icin %90'ına, yardımcı docent kadrosunda bulunanlar icin %80'ine, araştırma gorevlisi, oğretim gorevlisi, okutman, uzman, cevirici ve eğitim-oğretim planlamacısı kadrosunda bulunanlar icin %70'ine, akademik teşvik puanının yuze bolunmesiyle bulunacak oranın uygulanması suretiyle hesaplanır [Akademik teşvik odemesi tutarı = en yuksek Devlet memuru brut aylığı x akademik kadro unvanlarına gore belirlenmiş olan oran x (akademik teşvik puanı/100)].
(2) Akademik teşvik puanı, bu Yonetmeliğin ekinde yer alan Faaliyet ve Puan Tablosu esas alınarak aşağıdaki şekilde hesaplanır.
a) Oncelikle her bir akademik faaliyet turunun puanı hesaplanır. Bu hesaplama, oğretim elemanının her bir faaliyet turunun alt faaliyetinden dolayı almış olduğu oranların toplamı ile her bir akademik faaliyet turu icin belirlenmiş olan (30) puanın carpılması sonucu elde edilir [Akademik faaliyet turu puanı = alt faaliyet oranları toplamı x 30],
b) Her bir akademik faaliyet turunden elde edilen puanların toplanmasıyla akademik teşvik odemesine esas akademik teşvik puanı hesaplanır.
(3) Oğretim elemanının her bir faaliyet turunden topladığı faaliyet puanı otuz puanı, akademik teşvik puanı (toplam faaliyet puanı) ise yuz puanı gecemez.
(4) Birden fazla oğretim elemanıyla gercekleştirilen yayın ve tebliğ faaliyetlerinde puan teşvik oranlarının belirlenmesinde:
a) Birinci isim icin %100'u,
b) Yayındaki sorumlu yazar (corresponding author) ve senyor yazar (yayının yapıldığı alanda daha once en az on adet uluslararası yayın yapmış makaledeki son isim) ile tebliği sunan isim icin yazar sırasına bakılmaksızın %100'u,
c) İkinci isim icin %90'ı,
c) Ucuncu isim icin %80'i,
d) Dorduncu isim icin %70'i,
e) Beşinci ve daha sonraki isimler icin %50'si,
dikkate alınır.
(5) Birden fazla oğretim elemanının gorev aldığı proje faaliyet turunde teşvik puanı oranının belirlenmesinde:
a) Yurutucu icin %100'u,
b) Araştırmacı veya danışman oğretim uyesi icin %80'i,
c) Araştırmacı veya danışman; oğretim gorevlisi, araştırma gorevlisi, okutman ve uzman icin %70'i,
dikkate alınır.
(6) Atıf faaliyet turunun puanlanmasında kişi sayısı dikkate alınmaz, her bir araştırmacı icin ayrı puanlama yapılır. Aynı esere bir kitabın veya makalenin farklı bolumlerinde/kısımlarında yapılan atıflar yalnızca bir atıf olarak değerlendirilir. Ancak, bolum yazarları farklı olan kitaplarda farklı bolumlerde yapılan her bir atıf icin ayrı puan değerlendirmesi yapılır.
(7) Ozel bir paylaşım oranı olmayan veya isim sıralaması/derecelendirmesi bulunmayan faaliyetler icin "oran/kişi sayısı" oranı dikkate alınır. Ancak, sergi faaliyet turundeki karma etkinlikler kişi sayısına bakılmaksızın tam puanla değerlendirilir.
(8) Faaliyet puanı hesaplanırken, alt faaliyet oranları profesor ve docent kadrosunda bulunanlar icin 1; yardımcı docent kadrosunda bulunanlar icin 1,5; araştırma gorevlisi, oğretim gorevlisi ve okutman kadrolarında bulunanlar icin 2; uzman, cevirici ve eğitim- oğretim planlamacısı kadrolarında bulunanlar icin 1 ile carpılır.
(9) Puanların ve odemelerin hesaplanmasında oğretim elemanının teşvik başvurusu yaptığı tarihteki kadro unvanı esas alınır.
Akademik teşvik odeneğinin hesaplanması
MADDE 8- (1) Akademik teşvik odemesi, en yuksek Devlet memuru brut aylık tutarının; profesor kadrosunda bulunanlar icin %100'une, docent kadrosunda bulunanlar icin %90'ına, doktor oğretim uyesi kadrosunda bulunanlar icin %80'ine, araştırma gorevlisi ve oğretim gorevlisi kadrolarında bulunanlar icin %70'ine, akademik teşvik puanının yuze bolunmesiyle bulunacak oranın uygulanması suretiyle hesaplanır. [Akademik teşvik odemesi tutarı = en yuksek Devlet memuru brut aylığı x akademik kadro unvanlarına gore belirlenmiş olan oran x (akademik teşvik puanı/100)]
(2) Akademik teşvik puanı, bu Yonetmeliğin ekinde yer alan Faaliyet Hesaplama Tablosu esas alınarak aşağıdaki şekilde hesaplanır (Tablo 4).
a) Oncelikle her bir akademik faaliyet turunun puanı hesaplanır. Bu hesaplama, oğretim elemanının her bir faaliyet turu icin tanımlanan faaliyetlerden dolayı almış olduğu oranların toplamı ile her bir akademik faaliyet turu icin belirlenmiş olan puanın carpılması sonucu elde edilir [Akademik faaliyet turu puanı = faaliyet oranları toplamı x akademik faaliyet turu İcin belirlenmiş olan puan].
b) Her bir akademik faaliyet turunden elde edilen puanların toplanmasıyla akademik teşvik odemesine esas akademik teşvik puanı hesaplanır.
(3)Oğretim elemanının her bir faaliyet turunden topladığı faaliyet puanı akademik faaliyet turu icin belirlenmiş olan puanı, akademik teşvik puanı (toplam faaliyet puanı) ise yuz puanı gecemez.
(4) Cok isimli yayın (makale, derleme, kitap veya kitap bolumu), tebliğ ve patent icin oranlar belirlenirken faaliyetteki kişi sayısına gore farklı değerler alan aşağıdaki tablodaki (k) katsayısı esas alınır (Tablo 1)
Tablo 1: (k) Katsayısı Değeri
Kişi Sayısı
k
1
1
2
0,8
3
0,6
4
0,45
5
1/5
6
1/6
7 veya daha fazla
1 /kişi sayısı
(5)Akademik teşvik kapsamında değerlendirilebilecek projeler icin başvuru sahibinin projedeki rolu aşağıdaki tabloda yer alan (r) katsayısı esas alınarak belirlenir (Tablo 2)
Tablo 2: (r) Katsayısı Değeri
Projedeki rol
r
Yurutucu
1
Araştırmacı, Bursiyer
0,5
(5) SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI kapsamındaki dergilerde yayınlanmış araştırma makalesi, derleme veya kısa makale (editore mektup, yorum, vaka takdimi, teknik not, araştırma notu, ozet ve kitap kritiği) icin akademik teşvik puanının hesaplanmasında makalenin yayınlandığı yıl icin derginin ULAKBİM puanını esas alan ve aşağıdaki tabloda yer alan (p) katsayısı kullanılır (Tablo 3)
Tablo 3; (p) Katsayısı Değeri
Dergi ULAKBİM puanı (makalenin yayınlandığı yıl icin)
P
50
1
25
0,8
0
0,4
(7)Ozel bir paylaşım oram olmayan veya işim sıralaması veya derecelendirmesi bulunmayan faaliyetler icin "oran/kişi sayısı" oranı dikkate alınır. Ancak, sergi faaliyet turundeki karma etkinlikler ve uluslararası boyutta performansa dayalı yayımlanmış karma ses ve/veya goruntu kaydı kişi sayısına bakılmaksızın tam puanla değerlendirilir.
(8)Puanların ve odemelerin hesaplanmasında oğretim elemanının teşvik başvurusu yaptığı tarihteki kadro unvanı esas alınır.
Milli Savunma Universitesi ile Jandarma ve Sahil Guvenlik Akademisi
MADDE 9- (1) Milli Savunma Universitesi ile Jandarma ve Sahil Guvenlik Akademisi kadrolarında gorev yapan oğretim elemanları icin 4 uncu, 5 inci ve 6 ncı maddelerde yer alan hususlar, ilgisine gore rektor veya akademi başkanı tarafından belirlenir.
Milli Savunma Universitesi, Jandarma ve Sahil Guvenlik Akademisi ve Polis Akademisi
MADDE 9- (1) Milli Savunma Universitesi, Jandarma ve Sahil Guvenlik Akademisi ve Polis Akademisi kadrolarında gorev yapan oğretim elemanları icin 4 uncu, 5 inci ve 6 ncı maddelerde yer alan hususlar, ilgisine gore rektor veya akademi başkanları tarafından belirlenir.
Diğer hukumler
MADDE 10- (1) Bu Yonetmelikte belirlenen faaliyet alanları dışında başvuru yapılamaz.
(2) Akademik teşvik odeneği;
a) Oğretim elemanlarına 2914 sayılı Kanun ve 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu uyarınca aylık odendiği surece yapılır.
b) Her bir takvim yılı icin bir onceki yıl esas alınmak suretiyle hesaplanan akademik teşvik puanı uzerinden Şubat ayının onbeşinden itibaren oniki ay sureyle her ayın onbeşinde odenir.
c) Damga vergisi haric herhangi bir vergiye tabi tutulmaz ve ilgili mevzuatı uyarınca odenmekte olan zam, tazminat, odenek, doner sermaye ek odemesi, ikramiye, ucret ve her ne ad altında olursa olsun yapılan benzeri odemelerin hesabında dikkate alınmaz.
(3) Akademik teşvik odeneğinin odenebilmesi icin, akademik teşvik puanının en az otuz olması gerekir.
(4) Teşvik odemeleri surerken kurum değiştirenlerin odemeleri yeni yuksekoğretim kuramlarınca yapılır.
(5) Odemenin yapılmasından sonra başvurularında gerceğe aykırılık tespit edilenlere yapılan odemeler kanuni faiziyle birlikte geri alınır.
Diğer Hukumler
MADDE 10- (1) Bu Yonetmelikte belirlenen faaliyet alanları dışında başvuru yapılamaz.
(2) Akademik teşvik odeneği;
a) Oğretim elemanlarına 2914 sayılı Kanun ve 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu uyarınca aylık odendiği surece yapılır.
b) Her bir takvim yılı icin bir onceki yılda gercekleştirilen faaliyetler esas alınmak suretiyle hesaplanan akademik teşvik puanı uzerinden Şubat ayının onbeşinden itibaren oniki ay sureyle her ayın onbeşinde odenir.
c) Damga vergisi haric herhangi bir vergiye tabi tutulmaz ve ilgili mevzuatı uyarınca odenmekte olan zam, tazminat, odenek, doner sermaye ek odemesi, ikramiye, ucret ve her ne ad altında olursa olsun yapılan benzeri odemelerin hesabında dikkate alınmaz.
(3) Akademik teşvik odeneğinin odenebilmesi icin akademik teşvik puanının en az otuz olması gerekir.
(4) Akademik teşvik odemeleri surerken kurum değiştirenlerin odemeleri yeni yuksekoğretim kuramlarınca yapılır.
(5) Odeme yapıldıktan sonra gerceğe aykırı veya bu Yonetmelik kapsamına girmediği anlaşılan faaliyetler icin başvuruda bulunduğu tespit edilenlere yapılan odemeler kanuni faiziyle birlikte geri alınır. Gerceğe aykırı, yanlış veya yanıltıcı bildirimde bulunanlar hakkında komisyonun tespit ve bildirimi ile inceleme başlatılır. İnceleme sonucuna gore cezai mueyyidelerin uygulanmasının gerekmesi halinde genel hukumler uygulanır.
TABLO 4 FAALİYET HESAPLAMA TABLOSU
AKADEMİK FAALİYET TURU
FAALİYET
ORAN (%)
A1 ALANLARI
A2 ALANLARI
A3 ALANI
A4 ALANI
PROJE (20 Puan)
TUBİTAK 1001, 1003, 3501, 1505, COST, Uluslararası İkili İşbirliği Programları
rx80
rx80
rx80
rx80
TUBİTAK 1005,3001
rx70
rx70
rx70
rx70
TUBİTAK 1002
rx50
rx50
rx50
rx50
Diğer uluslararası ozel veya resmi kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenmiş ve destek suresi dokuz aydan az olmayan Ar-Ge niteliğini haiz proje
rx40
rx40
rx40
rx40
Diğer ulusal kamu veya ozel kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenmiş ve destek suresi dokuz aydan az olmayan Ar-Ge niteliğini haiz proje
rx20
rx20
rx20
rx20
ARAŞTIRMA
(15 PUAN)
Yurtdışı Araştırma
15xay(araştırma suresi)
15xay(araştırma suresi)
15xay(araştırma suresi)
15xay(araştırma suresi)
Yurtici Araştırma
10xay(araştırma suresi)
10xay(araştırma suresi)
10xay(araştırma suresi)
10xay(araştırma suresi)
YAYIN
(30 Puan)
YAYIN
(30 Puan)
SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI kapsamındaki dergilerde yayınlanmış araştırma makalesi
kxpx60
kxpx80
kxpx60
kxpx80
SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI kapsamındaki dergilerde yayınlanmış derleme veya kısa makale (editore mektup, yorum, vaka takdimi, teknik not, araştırma notu, ozet ve kitap kritiği)
kxpx30
kxpx40
kxpx30
kxpx40
Alan endeksleri (UAK tarafından tanımlanan alanlar icin) kapsamındaki dergilerde yayınlanmış araştırma makalesi
kx20
kx25
kx20
kx25
Alan endeksleri (UAK tarafından tanımlanan alanlar icin) kapsamındaki dergilerde yayınlanmış derleme veya kısa makale (editore mektup, yorum, vaka takdimi, teknik not, araştırma notu, ozet ve kitap kritiği)
kx10
kx15
kx20
kx25
Diğer uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış araştırma makalesi
kx15
kx20
kx15
kx20
ULAKBİM TR Dizin tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayınlanmış makale
kx15
kx20
kx15
kx20
SCI, SCI-Expanded, S SCI ve AHCI kapsamındaki der