
Aylardır yayımlanması beklenen oğretim gorevlisi ve araştırma gorevlisi kadrolarına başvuru ve sınav usullerini duzenleyen yonetmelik butunuyle değiştirildi. 09 Temmuz 2018 gunu yapılan Anayasa uyum değişiklikleri ile birlikte yururlukten kaldırılan 78 sayılı Kanun Hukmunde Kararname sonrasında aylardır yayımlanması beklenen "Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmelik", tam dort ay sonra yayımlanarak yururluğe girdi.
Soz konusu yonetmelik butunuyle değişti ancak goze carpan ve onemli gorduğumuz değişiklikleri biz size dort madde halinde aşağıda sıraladık. Ayrıca yonetmeliğin geneli ile ilgili kıyaslamaya tablodan da bakabilirsiniz.
1- Merkezi sınav ALES'in tanımı değiştirildi. Bu sınavın yalnızca OSYM tarafından yapıldığına dair ifade "Yuksekoğretim Kurulu tarafından yaptırılan" oldu. Bu duzenlemeden gozuken ilerleyen surecte hem OSYM hem de YOK tarafından belirlenecek universitelerde ALES'in yaptırılması yuksek ihtimal gozukuyor.
2- Oğretim elemanı kadrolarına başvurularda, adayların transkriptlerinde hem dortluk hem yuzluk not sistemi olması halinde, 100'luk not sistemine eşdeğerlik universite senatolarınca verilecek.
3- Meslek Yuksekokullarının YOK tarafından belirlenecekuzmanlık alanlarına atanacak haric butun oğretim gorevlisi kadrolarına başvurularda tezli yuksek lisans şartı getirilmiştir.
4- Yonetmeliğin en onemli değişikliği ise ilanların doğrudan universitelerce cıkılabilmesine dair yetki devri olmuştur. Bundan sonra universiteler oğretim gorevlisi ve araştırma gorevlisi kadrolarını YOK'e gondermeden doğrudan Resmi Gazete'de yayımlamak uzere gonderebileceklerdir.
Yavuz Selim KAPLAN
Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Atama Yonetmeliğinde Değişiklik ESKİ YONETMELİK
YENİ YONETMELİK
ACIKLAMA
Amac
MADDE 1 - (1) Bu Yonetmeliğin amacı, oğretim uyesi dışındaki oğretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalarda uygulanacak merkezi sınav ve giriş sınavlarına ilişkin usul ve esaslarla bu sınavlara girecek adaylarda aranacak şartları belirlemektir.
Amac
MADDE 1 - (1) Bu Yonetmeliğin amacı, oğretim uyesi dışındaki oğretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalarda uygulanacak merkezi sınav ve giriş sınavlarına ilişkin usul ve esaslarla bu sınavlara girecek adaylarda aranacak şartları belirlemektir.
-Maddede herhangi bir duzenleme yapılmamıştır.
Kapsam
MADDE 2 (1) Bu Yonetmelik, devlet ve vakıf yuksekoğretim kurumlarının oğretim gorevlisi ve araştırma gorevlisi kadrolarına yapılacak atamaları kapsar.
(2) 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gonderilecek Talebe Hakkında Kanun kapsamında ilk defa oğretim gorevlisi kadrosuna yapılacak atamalarda, 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yonetmeliği ile 21/10/2016 tarihli ve 29864 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Yonetmeliği hukumlerine gore uzmanlık eğitimi almaya hak kazananların araştırma gorevlisi kadrolarına atanmalarında, devlet hizmeti yukumluluğu kurası sonuclarına gore oğretim gorevlisi kadrolarına atamalarda, bu Yonetmelik kapsamındaki kadrolarda istihdam edilenlerin gorev suresi uzatımı mahiyetindeki yeniden atanmalarında ve yabancı uyruklu oğretim elemanlarının sozleşmeli olarak calıştırılmalarında bu Yonetmelik hukumleri uygulanmaz.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yonetmelik, devlet ve vakıf yuksekoğretim kurumlarının oğretim gorevlisi ve araştırma gorevlisi kadrolarına yapılacak atamaları kapsar.
(2) Bu Yonetmelik hukumleri; 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gonderilecek Talebe Hakkında Kanun kapsamında oğretim gorevlisi kadrosuna ilk defa yapılacak atamalarda, 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yonetmeliği ile 21/10/2016 tarihli ve 29864 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Yonetmeliği hukumlerine gore uzmanlık eğitimi almaya hak kazananların araştırma gorevlisi kadrolarına atanmalarında, devlet hizmeti yukumluluğu kurası sonuclarına gore oğretim gorevlisi kadrolarına atamalarda, bu Yonetmelik kapsamındaki kadrolarda istihdam edilenlerin gorev suresi uzatımı mahiyetindeki atanmalarında ve yabancı uyruklu oğretim elemanlarının sozleşmeli olarak calıştırılmalarında uygulanmaz.
-Maddede şekilsel duzenlemeler yapılmıştır.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yonetmelik, 2/9/1983 tarihli ve 78 sayılı Yuksekoğretim Kurumları Oğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin ek 8 inci maddesi ile 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 65 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yonetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 6 ncı, 7 nci ve 65 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
-Anayasa uyum değişiklikleri ile birlikte yururlukten kaldırılan 78 sayılı Kanun Hukmunde Kararname yonetmeliğin dayanağı olmaktan cıkartılmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Giriş Sınavı: Bu Yonetmelikte belirtilen juri tarafından, bilim alanı yabancı dille ilgili birimlerdeki oğretim gorevlisi kadroları ile 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uyarınca zorunlu yabancı dil dersini vermek uzere atama yapılacak oğretim gorevlisi kadroları icin yapılacak sozlu sınavı; bu Yonetmelik kapsamındaki diğer kadrolar icin yapılacak yazılı sınavı; yabancı dille eğitim-oğretim yapılan programlardaki oğretim gorevlisi kadroları icin yapılacak sozlu sınav ile sozlu sınav sonucu başarılı olanlar icin senato kararı olması halinde yapılacak yazılı sınavı,
b) Merkezi Sınav: Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansustu Eğitim Sınavını (ALES),
ifade eder.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Giriş Sınavı: Bu Yonetmelikte belirtilen juri tarafından, bilim alanı yabancı dille ilgili birimlerdeki oğretim gorevlisi kadroları ile 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uyarınca zorunlu yabancı dil dersini vermek uzere atama yapılacak oğretim gorevlisi kadrolarına başvuranlar icin yapılacak sozlu sınavı; bu Yonetmelik kapsamındaki diğer kadrolara başvuranlar icin yapılacak yazılı sınavı; yabancı dille eğitim-oğretim yapılan programlardaki oğretim gorevlisi kadrolarına başvuranlar icin yapılacak sozlu sınav ile sozlu sınav sonucu başarılı olanlar icin senato kararı olması halinde yapılacak yazılı sınavı,
b) Merkezi Sınav: Yuksekoğretim Kurulu tarafından yaptırılan Akademik Personel ve Lisansustu Eğitimi Giriş Sınavını (ALES),
ifade eder.
-Buradaki en onemli değişiklerden birisi Merkezi Sınav ALES'in tanımının yonetmelikte değiştirilmesi olmuştur.
Yalnızca OSYM'ye yaptırılan ALES'in bundan sonra YOK tarafından başka kamu kurumlarına yaptırılmasına imkan verilmiş.
Bu duzenleme, YOKDİL'e benzer şekilde OSYM harici herhangi bir universite tarafından ALES yapılmasına imkan vermiştir.
Merkezi sınav
MADDE 5 - (1) Akademik Personel ve Lisansustu Eğitim Sınavına, bir lisans programından mezun olabilecek durumda olanlar, lisans mezunu olanlar ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurtdışında lisans oğrenimini tamamlamış olanlar muracaat edebilirler. Alanlarındaki puan turunden yuz uzerinden yetmiş puan alanlar sınavda başarılı sayılırlar. Bu sınavın sonucları acıklandığı tarihten itibaren beş yıl sureyle gecerlidir.
Merkezi sınav
MADDE 5(1) Akademik Personel ve Lisansustu Eğitimi Giriş Sınavına, bir lisans programından mezun olabilecek durumda olanlar, lisans mezunu olanlar ve denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurtdışında lisans oğrenimini tamamlamış olanlar muracaat edebilirler. Alanlarındaki puan turunde 100 uzerinden 70 puan alanlar sınavda başarılı sayılırlar. Bu sınavın sonucları, acıklandığı tarihten itibaren beş yıl icin gecerlidir.
-Maddenin ozunde değişiklik yapılmamıştır.
Genel şartlar
MADDE 6 - (1) Bu Yonetmelik kapsamındaki oğretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalarda;
a) 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde belirtilen şartları taşımak,
b) Oğretim uyesi dışındaki oğretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalarda ALES'ten en az 70, Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 50 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak,
gerekir.
Merkezi sınav muafiyetinden yararlananların on değerlendirme ve değerlendirme aşamalarında ALES puanı 70 olarak kabul edilir.
(2) Universite ve yuksek teknoloji enstituleri senato kararıyla, bu Yonetmelikte belirlenen ALES ve yabancı dil puan barajlarının uzerinde bir puanı asgari puan olarak belirleyebilirler.
(3) On değerlendirme ve değerlendirme aşamalarında lisans mezuniyeti notunun hesaplanmasında kullanılacak, not sistemlerinin 100'luk not sistemine eşdeğerliği Yuksekoğretim Kurulu kararıyla belirlenir.
(4) Yabancı dille eğitim-oğretim yapılan programlardaki oğretim gorevlisi kadrolarına yapılacak atamalarda atama yapılacak programın eğitim dilinde, bilim alanı yabancı dille ilgili birimlere yapılacak oğretim gorevlisi atamaları ile 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uyarınca zorunlu yabancı dil dersini vermek uzere oğretim gorevlisi atamalarında ilgili dilde, yuksekoğretim kurumlarının uluslararası ilişkiler ile yabancı dille ilgili uygulamalı birimlerinde istihdam edilecek oğretim gorevlilerinin en az bir dilde, Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 80 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puana sahip olma şartı aranır.
(5) Yuksekoğretim kurumları, bu Yonetmeliğe tabi oğretim elemanı kadro ilanlarında lisans veya lisansustu mezuniyet alanları ile ilan edilen alana ait bilimsel, nesnel ve denetlenebilir koşullar dışında adayı tanımlayan ozel şartlar koyamazlar.
(6) Alanında tecrube sahibi olmak şartının, hangi oğrenim duzeyinden sonrasına ait olduğu ilanlarda belirtilir.
Genel şartlar
MADDE 6(1) Bu Yonetmelik kapsamındaki oğretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalarda;
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen şartları taşımak,
b) ALES'ten en az 70, Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 50 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak gerekir. Merkezi sınav muafiyetinden yararlanmayı "talep edenlerin" on değerlendirme ve nihai değerlendirme aşamalarında ALES puanı 70 olarak kabul edilir.
(2) Meslek yuksekokullarının Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarındaki oğretim gorevlisi kadroları haric olmak uzere universite ve yuksek teknoloji enstituleri, senato kararıyla, bu Yonetmelikte belirlenen ALES ve yabancı dil puan barajlarının uzerinde bir puanı asgari puan olarak belirleyebilirler.
(3) On değerlendirme ve nihai değerlendirme aşamalarında lisans mezuniyeti notunun hesaplanmasında kullanılacak 4'luk ve 5'lik not sistemlerinin 100'luk not sistemine eşdeğerliği
Yuksekoğretim Kurulu kararıyla belirlenir. Diğer not sistemlerinin 100'luk not sistemine eşdeğerliğine yuksekoğretim kurumlarının senatoları karar verir.
(4) Adaylarda, yabancı dille eğitim ve oğretim yapılan programlardaki oğretim gorevlisi kadrolarına yapılacak atamalarda atama yapılacak programın eğitim dilinde; bilim alanı yabancı dille ilgili kadrolara yapılacak oğretim gorevlisi atamaları ile 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uyarınca zorunlu yabancı dil dersini vermek uzere oğretim gorevlisi kadrolarına yapılacak atamalarda ilgili dilde; yuksekoğretim kurumlarının uluslararası ilişkiler ile yabancı dille ilgili uygulamalı birimlerinde istihdam edilecek oğretim gorevlisi atamalarında, en az bir dilde Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 80 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puana sahip olma şartı aranır.
(5) Yuksekoğretim kurumları, bu Yonetmeliğe tabi oğretim elemanı kadro ilanlarında lisans veya lisansustu mezuniyet alanları ile ilan edilen alana ait bilimsel, nesnel ve denetlenebilir koşullar dışında belirli bir adayı tanımlayan ozel şartlar koyamazlar.
(6) İlanlarda, alanında tecrube sahibi olmak şartının, hangi oğrenim duzeyinden sonrasına ait olduğu, belirli bir adayı tanımlamayacak şekilde belirtilir.
-ALES muafiyetinden yararlanmak isteyenlerin talep etmeleri halinde ifadesi eklenerek kişilerin bu konuda istekleri alınması istenmiştir.
-MYO'lar icin YOK tarafından belirlenen uzmanlık alanlarındaki oğretim gorevlisi kadrolarında, ALES puan barajı yukseltilemeyecek.
-Not değerlendirmelerde yaşanan sorunlar dikkate alınarak, transkriptlerde hem dortluk hem yuzluk olanlarla ilgili olarak karar Universite Senatolarına bırakılmıştır. Ancak, universitelerin ilana cıkmadan bu kararı senatolarında alarak ilan metninde belirtmelerinde fayda olacaktır.
-Universitelerin "belirli bir adayı" tanımlayan ozel şartlar ile yine "belirli bir adaya" yonelik deneyim şartlarının ilanlarda yer almamasına yonelik duzenlemeler yapılmıştır.
Ozel şartlar
MADDE 7 - (1) Araştırma gorevlisi kadrosuna başvurabilmek icin ilana ilk başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak gerekir. Devlet yuksekoğretim kurumlarının araştırma gorevlisi kadrolarına başvurularda tezli yuksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik eğitimi oğrencisi olmak; vakıf yuksekoğretim kurumlarının araştırma gorevlisi kadrolarına başvurularda en az lisans mezunu olmak şartı aranır.
(2) Yuksekoğretim kurumlarında tıpta uzmanlık ve tıpta yan dal uzmanlık eğitimi yapmakta olan tabip veya uzman tabip araştırma gorevlileri, uzmanlık eğitimlerini tamamladıklarında uzman olduklarının Sağlık Bakanlığına bildirildiği tarihten sonraki ilk Devlet Hizmeti Yukumluluğu Kurası sonuclarının kurumlarına tebliğ edildiği tarihe kadar kurumları ile ilişkileri kesilmeksizin araştırma gorevlisi olarak gorev yapmaya devam ederler.
(3) Oğretim gorevlisi kadrosuna başvuru icin aranacak ozel şartlar şunlardır:
a) Rektorluğe bağlı bolumler dahil olmak uzere lisans duzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak oğretim gorevlisi adaylarında en az tezli yuksek lisans mezunu olmak.
b) Konservatuarlar ile on lisans duzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak oğretim gorevlisi adaylarında en az tezli yuksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrubeli olmak.
(4) Uygulamalı birimlerde gorev yapacak oğretim gorevlisi adaylarında en az tezli yuksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrubeli olmak şartı aranır.
Ozel şartlar
MADDE 7 - (1) Araştırma gorevlisi kadrosuna başvurabilmek icin ilana ilk başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak gerekir. Devlet yuksekoğretim kurumlarının araştırma gorevlisi kadrolarına başvurularda tezli yuksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik eğitimi oğrencisi olmak şartı aranır.
(2) Yuksekoğretim kurumlarında tıpta uzmanlık ve tıpta yan dal uzmanlık eğitimi yapmakta olan tabip veya uzman tabip araştırma gorevlileri, uzmanlık eğitimlerini tamamladıklarında uzman olduklarının Sağlık Bakanlığına bildirildiği tarihten sonraki ilk Devlet Hizmeti Yukumluluğu Kurası sonuclarının kurumlarına tebliğ edildiği tarihe kadar kurumları ile ilişikleri kesilmeksizin araştırma gorevlisi olarak gorev yapmaya devam ederler.
(3) Oğretim gorevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda en az tezli yuksek lisans derecesine sahip olmak şartı aranır.
(4) Meslek yuksekokullarının Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacak olanlarda en az tezli yuksek lisans derecesine sahip olmak ya da lisans mezunu olup belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrube sahibi olmak şartı aranır.
-Araştırma gorevlisi kadrolarına Vakıf universitelerinde en az lisans mezunu olmak şartı kaldırılmıştır.
-Oğretim gorevlisi kadrolarına gerek fakultelerde gerek rektorluğe bağlı birimlerde gerekse Konservatuarlarda artık sadece tezli yuksek lisans mezunları başvurabilecektir.
-Yalnızca on lisans duzeyinde eğitim veren Meslek Yuksekokullarının YOK tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacaklarda en az tezli yuksek lisans mezunu olmak yada lisans mezunu olmak kaydıyla alanında iki yıl tecrube şartı aranacaktır.
İlan
MADDE 8 - (1) 78 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 5 inci maddesine gore kullanma izni verilen oğretim uyesi dışındaki oğretim elemanı kadroları, Yuksekoğretim Kurulunun internet sitesinde yayınlanmak uzere rektorlukce Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığına gonderilir. İlan metninde adaylarda bu Yonetmelik kapsamında belirlenen şartlar, son başvuru tarihi, on değerlendirme sonuclarının ilan tarihi, giriş sınavı tarihi, yabancı dille eğitim-oğretim yapılan programlardaki oğretim gorevlisi kadrolarında senato kararıyla sozlu sınav sonucu 60 ve uzeri puan alanlar icin yazılı sınav yapılacaksa yazılı sınav tarihi ve sonuclarının acıklanacağı gunler ile internet adreslerini iceren sınav takvimi de belirtilir. Son başvuru tarihi ilan tarihinden itibaren on beş gunden az olarak belirlenemez. Adayların başvuruları, şahsen veya posta yoluyla ilanda belirtilen adrese ya da ilanda belirtildiği takdirde internet erişimi uzerinden yapılır. Postadaki gecikmeler nedeniyle ilanda belirtilen sure icinde yapılamayan başvurular dikkate alınmaz.
İlan
MADDE 8 - (1) Oğretim uyesi dışındaki oğretim elemanı kadroları 15/7/2018 tarihli ve 30479 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 10 sayılı Resmi Gazete Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 5 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca yuksekoğretim kurumları tarafından ilan edilir.
(2) İlan metninde, aranacak ve bu Yonetmelik kapsamında belirlenmiş olan şartlar, son başvuru tarihi, on değerlendirme sonuclarının ilan tarihi, giriş sınavı tarihi, yabancı dille eğitim-oğretim yapılan programlardaki oğretim gorevlisi kadrolarında senato kararıyla sozlu sınav sonucu 60 ve uzeri puan alanlar icin yazılı sınav yapılacaksa yazılı sınav tarihi, sınav sonuclarının acıklanacağı gunler ile internet adreslerini iceren sınav takvimi de belirtilir. Son başvuru tarihi, ilan tarihinden itibaren on beş gunden az olarak belirlenemez. Adayların başvuruları, ilanda belirtilen adrese şahsen veya posta yoluyla ya da ilanda belirtilmiş olması halinde internet yoluyla yapılır. Postadaki gecikmeler nedeniyle ilanda belirtilen sure icinde yapılamayan başvurular dikkate alınmaz.
-Yonetmeliğin en onemli duzenlemesi bu maddede yapılmıştır. İlanlara dair kontrol ve onay yetkisi YUKSEKOĞRETİM KURULU TARAFINDAN UNİVERSİTELERE BIRAKILMIŞTIR.
Buna gore universiteler oğretim gorevlisi ve araştırma gorevlisi ilanlarını 10 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine gore Resmi Gazete'de yayımlayacaklardır.
Giriş sınavı jurisinin belirlenmesi
MADDE 9 - (1) Yuksekoğretim kurumlarında giriş sınavı jurisi; fakultelerde dekanın, konservatuar, enstitu, yuksekokul ve meslek yuksekokullarında mudurun onereceği, biri ilgili anabilim dalı başkanı, anabilim dalı başkanı yoksa bolum başkanı, yabancı diller yuksekokullarında ise yuksekokul muduru olmak uzere en az sekiz oğretim uyesi arasından ilgili yonetim kurulunca secilecek uc asıl bir yedek uyeden oluşur. Asıl uyelerden birinin ilgili anabilim dalı başkanı, anabilim dalı başkanı yoksa bolum başkanı, yabancı diller yuksekokullarında ise yuksekokul muduru olması ve secilecek uyelerin, atama yapılacak oğretim elemanı kadro unvanının gerektirdiği gorev alanı ile ilgili olması esastır.
(2) Juri, uyeleri arasından birini raportor olarak belirler.
Giriş sınavı jurisinin belirlenmesi
MADDE 9 - (1) Yuksekoğretim kurumlarında giriş sınavı jurisi; fakultelerde dekanın; konservatuar, enstitu, yuksekokul ve meslek yuksekokullarında mudurun onereceği, biri ilgili anabilim dalı başkanı, anabilim dalı başkanı yoksa bolum başkanı, yabancı diller yuksekokullarında ise yuksekokul muduru olmak uzere en az sekiz oğretim uyesi arasından ilgili yonetim kurulunca secilecek uc asıl bir yedek uyeden oluşur. Asıl uyelerden birinin ilgili anabilim dalı başkanı, anabilim dalı başkanı yoksa bolum başkanı, yabancı diller yuksekokullarında ise yuksekokul muduru olması ve secilecek uyelerin, atama yapılacak oğretim elemanı kadro unvanının gerektirdiği gorev alanı ile ilgili olması esastır.
(2) Juri, uyeleri arasından birini raportor olarak belirler.
-Maddede değişiklik yapılmamıştır.
On değerlendirme
MADDE 10 - (1) Sınav jurisi; muracaatlarda, muracaat eden adaylar arasından ilan edilen kadro sayısının on katına kadar adayı, bu Yonetmeliğin 6 ncı maddesinin dorduncu fıkrası kapsamındaki oğretim gorevlisi kadrolarında (meslek yuksekokullarında bu kadrolarda istihdam edilecekler de dahil olmak uzere) ALES puanının %40'ını ve yabancı dil puanının %60'ını, bu Yonetmelik kapsamındaki diğer kadrolarda ALES puanının %60'ını ve yabancı dil puanının %40'ını; meslek yuksekokullarına muracaatlarda ise ALES puanının %70'ini ve lisans mezuniyet notunun %30'unu dikkate alarak belirler ve kadro ilanında belirtilen internet adresinde ilan eder. Bu sıralamaya gore son sırada aynı puana sahip birden fazla adayın olması halinde, bu kişilerin tamamı sınava cağrılır. Başvuru sayısının ilan edilen kadronun on katından az olması halinde, adayların tamamı giriş sınavına alınır. Adayların on değerlendirmede dikkate alınan puanları ile lisans mezuniyet notları kadro ilanında belirtilen internet adresinde ilan edilir.
On değerlendirme
MADDE 10 - (1) Sınav jurisi; başvuran adaylar arasından ilan edilen kadro sayısının on katına kadar adayı, meslek yuksekokullarında bu kadrolarda istihdam edilecekler de dahil olmak uzere bu Yonetmeliğin 6 ncı maddesinin dorduncu fıkrası kapsamındaki oğretim gorevlisi kadrolarında ALES puanının %40'ını ve yabancı dil puanının %60'ını; bu Yonetmelik kapsamındaki diğer kadrolarda ALES puanının %60'ını ve yabancı dil puanının %40'ını; meslek yuksekokullarına muracaatlarda ise ALES puanının %70'ini ve lisans mezuniyet notunun %30'unu dikkate alarak belirler ve kadro ilanında belirtilen internet adresinde ilan eder. Bu sıralamaya gore son sırada aynı puana sahip birden fazla adayın olması halinde, bu kişilerin tamamı sınava cağrılır. Başvuru sayısının ilan edilen kadronun on katından az olması halinde, adayların tamamı giriş sınavına alınır. Adayların on değerlendirmede dikkate alınan puanları ile lisans mezuniyet notları, kadro ilanında belirtilen internet adresinde ilan edilir.
-Maddede şekilsel duzenlemeler yapılmıştır.
Giriş sınavları
MADDE 11 - (1) Giriş sınavı, sınav jurisi tarafından; bilim alanı yabancı dille ilgili birimlerdeki oğretim gorevlisi kadroları ile 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uyarınca zorunlu yabancı dil dersini vermek uzere atama yapılacak oğretim gorevlisi kadroları icin adayların mesleki ifade ve bilgi becerisi ile anlatım yeteneğini olcecek şekilde sadece sozlu, bu Yonetmelik kapsamındaki diğer kadrolar icin ise ilan edilen alanla ilgili bilgi duzeyini olcecek şekilde sadece yazılı olarak yapılır. Yabancı dille eğitim-oğretim yapılan programlardaki oğretim gorevlisi kadrolarında sozlu sınav yapılır. Ancak senato kararı olması halinde sozlu sınav sonucu 60 ve uzeri puan alanlar icin yazılı sınav da yapılır. Bu durumda olanların giriş sınavı puanı, sozlu ile yazılı sınavın aritmetik ortalaması alınarak hesaplanır.
(2) Sınav jurisi yazılı ve sozlu sınavın nesnel, olculebilir ve denetlenebilir olmasını sağlar. Raportor olarak belirlenen uye, sınavların soru ve cevaplarını tutanak altına alır.
(3) Sozlu sınav sonucları kadro ilanında belirtilen internet adresinde ilan edilir. Sozlu sınav sonucu 60 puanın altında olanlar başarısız sayılırlar ve değerlendirme aşamasına gecemezler.
Giriş sınavları
MADDE 11(1) Giriş sınavı, sınav jurisi tarafından; bilim alanı yabancı dille ilgili olan birimlerdeki oğretim gorevlisi kadroları ile 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uyarınca zorunlu yabancı dil dersini vermek uzere atama yapılacak oğretim gorevlisi kadroları icin adayların mesleki ifade ve bilgi becerisi ile anlatım yeteneğini olcecek şekilde sadece sozlu, bu Yonetmelik kapsamındaki diğer kadrolar icin ise ilan edilen alanla ilgili bilgi duzeyini olcecek şekilde sadece yazılı sınav olarak yapılır. Yabancı dille eğitim ve oğretim yapılan programlardaki oğretim gorevlisi kadrolarında sozlu sınav yapılır. Ancak senato kararı olması halinde sozlu sınav sonucu 60 ve uzeri puan alanlar icin yazılı sınav da yapılır. Bu durumda olanların giriş sınavı puanı, sozlu sınav ile yazılı sınavın puanlarının aritmetik ortalaması alınarak hesaplanır.
(2) Sınav jurisi, yazılı ve sozlu sınavın nesnel, olculebilir ve denetlenebilir olmasını sağlar. Raportor olarak belirlenen uye, yazılı ve sozlu sınavların soru ve cevaplarını tutanak altına alır.
(3) Sozlu sınav sonucları, kadro ilanında belirtilen internet adresinde ilan edilir. Sozlu sınav sonucu 60 puanın altında olanlar başarısız sayılır ve nihai değerlendirme aşamasına gecemezler.
-Maddede değişiklik yapılmamıştır.
Değerlendirme
MADDE 12(1) Sınav jurisi değerlendirmesinde; bu Yonetmeliğin 6 ncı maddesinin dorduncu fıkrası kapsamındaki oğretim gorevlisi kadrolarında (meslek yuksekokullarında bu kadrolarda istihdam edilecekler de dahil olmak uzere) ALES puanının %30'unu, lisans mezuniyet notunun %10'unu, yabancı dil puanının %30'unu ve giriş sınavı notunun %30'unu; bu Yonetmelik kapsamındaki diğer kadrolarda ALES puanının %30'unu, lisans mezuniyet notunun %30'unu, yabancı dil puanının %10'unu ve giriş sınavı notunun %30'unu; meslek yuksekokullarında ise ALES notunun %35'ini, lisans mezuniyet notunun %30'unu ve giriş sınavı notunun %35'ini hesaplayarak ilan edilen kadro sayısı kadar adayı başarı sırasına gore belirler. Değerlendirme puanı 65 puanın altında olanlar sınavlarda başarısız sayılır. Adayların değerlendirmede dikkate alınan puanları ile lisans mezuniyet notları kadro ilanında belirtilen internet adresinde ilan edilir.
Nihai değerlendirme
MADDE 12 - (1) Sınav jurisinin değerlendirmesinde; bu Yonetmeliğin 6 ncı maddesinin dorduncu fıkrası kapsamındaki oğretim gorevlisi kadrolarında, meslek yuksekokullarında bu kadrolarda istihdam edilecekler de dahil olmak uzere ALES puanının %30'unu, lisans mezuniyet notunun %10'unu, yabancı dil puanının %30'unu ve giriş sınavı notunun %30'unu; bu Yonetmelik kapsamındaki diğer kadrolarda ALES puanının %30'unu, lisans mezuniyet notunun %30'unu, yabancı dil puanının %10'unu ve giriş sınavı notunun %30'unu; meslek yuksekokullarında ise ALES notunun %35'ini, lisans mezuniyet notunun %30'unu ve giriş sınavı notunun %35'ini hesaplayarak ilan edilen kadro sayısı kadar adayı başarı sırasına gore belirler. Değerlendirme puanı 65 puanın altında olanlar sınavlarda başarısız sayılır. Adayların değerlendirmede dikkate alınan puanları ile lisans mezuniyet notları, kadro ilanında belirtilen internet adresinde ilan edilir.
-Maddenin sadece başlığı değiştirilmiştir.
Sınavlarda başarılı olanların atanması
MADDE 13 - (1) Sınavlarda başarılı olan adaylar, başarı puanları esas alınarak ilan edilir. İlan edilen kadro sayısı kadar yedek aday da ilan edilir. Atamalar yururlukteki mevzuata gore yapılır.
Sınavlarda başarılı olanların atanması
MADDE 13 - (1) Sınavlarda başarılı olan adaylar, başarı puanları esas alınarak ilan edilir. İlan edilen kadro sayısı kadar yedek aday da ilan edilir. Atamalar yururlukteki mevzuata gore yapılır.
-Maddede değişiklik yapılmamıştır.
Muafiyet
MADDE 14(1) Doktora veya tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık ya da sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış olanların, meslek yuksekokullarının Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacak oğretim gorevlilerinin ve yuksekoğretim kurumlarında oğretim uyesi dışındaki oğretim elemanı kadrolarında calışmış veya calışmakta olanların bu Yonetmelik kapsamındaki oğretim elemanı kadrolarına başvurularında merkezi sınav şartı aranmaz.
(2) Meslek yuksekokullarının, bu Yonetmeliğin 6 ncı maddesinin dorduncu fıkrası kapsamındaki oğretim gorevlisi kadroları haricindeki oğretim elemanı kadrolarına başvurularda yabancı dil şartı aranmaz.
Muafiyet
MADDE 14 - (1) Doktora veya tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık ya da sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış olanlarda, meslek yuksekokullarının Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacak olanlarda, yuksekoğretim kurumlarında oğretim elemanı kadrolarında calışmış veya calışmakta olanlarda merkezi sınav şartı aranmaz.
(2) Meslek yuksekokullarının, bu Yonetmeliğin 6 ncı maddesinin dorduncu fıkrası kapsamındaki oğretim gorevlisi kadroları haricindeki oğretim elemanı kadrolarına yapılacak başvurularda yabancı dil şartı aranmaz.
-Maddede şekilsel değişiklikler yapılmıştır.
EK MADDE 1-
Merkezi Yonetim Butce Kanununda oğretim uyesi dışındaki oğretim elemanı kadroları icin belirlenen ilave atama izinlerinin en fazla yuzde yirmi kadarı ilave atama izni, Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen oncelikli alanlarda araştırma gorevlisi kadrosunda lisansustu eğitim yaptırılması amacıyla yuksekoğretim kurumlarına tahsis edilebilir. Bu kapsamda ilan edilen araştırma gorevlisi kadroları icin, bu Yonetmelik uyarınca yapılacak on değerlendirme sonucunda giriş sınavına katılmaya hak kazananlara, giriş sınavı sozlu olarak yapılır. Sozlu giriş sınavı jurisi en az bir oğretim uyesi başka bir devlet universitesinden olmak uzere uc oğretim uyesinden oluşur. Sozlu sınav sonucu 70 puanın altında olanlar değerlendirme aşamasına gecemezler. Bu Yonetmelik uyarınca yapılan değerlendirme sonucu başarılı olanların atamaları yururlukteki mevzuat uyarınca yapılır.
Oncelikli alanlardaki araştırma gorevlisi kadrolarına atamalar
MADDE 15 - (1) Oğretim uyesi dışındaki oğretim elemanı kadroları icin Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenen ilave atama izinlerinin en fazla yuzde yirmisi kadar ilave atama izni, Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen oncelikli alanlarda araştırma gorevlisi kadrosunda lisansustu eğitim yaptırılması amacıyla yuksekoğretim kurumlarına tahsis edilebilir. Bu kapsamda ilan edilen araştırma gorevlisi kadroları icin, bu Yonetmelik uyarınca yapılacak on değerlendirme sonucunda giriş sınavına katılmaya hak kazananlar icin, giriş sınavı sozlu olarak yapılır. Sozlu giriş sınavı jurisi en az bir oğretim uyesi başka bir devlet universitesinden olmak uzere uc oğretim uyesinden oluşur. Sozlu sınav sonucu 70 puanın altında puan alanlar, nihai değerlendirme aşamasına gecemezler. Bu Yonetmelik uyarınca yapılan değerlendirme sonucu başarılı olanların atamaları yururlukteki mevzuat uyarınca yapılır.
-Maddenin başlığı Oncelikli Alanlardaki Araştırma Gorevlisi kadrolarına atamalar olarak değiştirilmiştir.
-Daha once butce kanunu ile belirlenen atama izinleri artık Cumhurbaşkanı tarafından tahsise edileceği bu ifade değiştirilmiştir.
-Son olarak değerlendirme kısmı nihai olarak değiştirilmiştir.