
5393 sayılı Kanunda yer alan hukum gereğince, 5393'e tabi sozleşmeliler hakkında once 5393 sayılı Kanun, hukum bulunmaması halinde ise 4/B sozleşmeli personel esaslarında yer alan hukumlerin uygulanması gerekmektedir. 5393 sayılı Kanunda yer alan hukum gereğince, 5393'e tabi sozleşmeliler hakkında once 5393 sayılı Kanun, hukum bulunmaması halinde ise 4/B sozleşmeli personel esaslarında yer alan hukumlerin uygulanması gerekmektedir.
SORU: Merhabalar, 5393/49 Kanuna tabi olarak Buyukşehir Belediyesinde Sozleşmeli Personel olarak calışmaktayım. Sozleşmeli Personelin mazeret izinlerinde yapılan yeni duzenlemeden 5393/49 Kanuna tabi olarak calışan sozleşmeli personeller de faydalanabilecekler mi ?
Bu konula ilgili bir acıklama yaparsanız memnun olurum.Şimdiden teşekkur eder, iyi calışmalar dilerim.
CEVAP: 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun "Norm kadro ve personel istihdamı" başlıklı 49. maddesinin 3.,4. ve 5. fıkraları aşağıdaki şekildedir.
"Belediye ve bağlı kuruluşlarında, norm kadroya uygun olarak cevre, sağlık, veterinerlik, teknik, hukuk, ekonomi, bilişim ve iletişim, planlama, araştırma ve geliştirme, eğitim ve danışmanlık alanlarında avukat, mimar, muhendis, şehir ve bolge plancısı, cozumleyici ve programcı, tabip, uzman tabip, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi uzman ve teknik personel yıllık sozleşme ile calıştırılabilir. Sozleşmeli personel eliyle yurutulen hizmetlere ilişkin boş kadrolara ayrıca atama yapılamaz. Bu personelin, yurutecekleri hizmetler icin ihdas edilmiş kadro unvanının gerektirdiği nitelikleri taşımaları şarttır. Bu fıkra uyarınca sozleşmeli olarak istihdam edileceklere odenecek net ucret, soz konusu kadro unvanı icin birinci derecenin birinci kademesi esas alınmak suretiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa gore tespit edilecek her turlu odemeler toplamının net tutarının yuzde 25 fazlasını gecmemek uzere belediye meclisi kararıyla belirlenir. Genel hukumlere gore birinci dereceden kadro ihdas edilemeyen kadro unvanları icin ise o kadro unvanından ihdası yapılmış en yuksek kadro derecesinin birinci kademesi esas alınır ve yapılacak odemenin azami tutarı yukarıda belirtilen usule gore tespit olunur. Bu fıkra hukumlerine gore calıştırılacak personel icin İcişleri Bakanlığı unvanlar itibarıyla sınırlama getirebilir.
Avukat, mimar, muhendis (inşaat muhendisi ve harita muhendisi olmak kaydıyla) ve veteriner kadrosu bulunmayan veya işlerin azlığı nedeniyle bu unvanlarda kadrolu personel istihdamına ihtiyac duyulmayan belediyelerde, bu hizmetlerin yurutulmesi amacıyla, haftanın ya da ayın belirli gun veya saatlerinde kısmi zamanlı olarak sozleşme ile personel calıştırılabilir. Kısmi zamanlı olarak calıştırılacak personel sayısı yukarıda belirtilen her unvan icin birden fazla olamaz ve bunlarla yapılacak sozleşme suresi takvim yılını aşamaz. Bunlara odenecek net ucret, aynı unvanlı kadroların birinci derecesinin birinci kademesi icin yapılması gereken butun odemeler toplamının net tutarının yarısını gecmemek ve calıştırılacak sure ile orantılı olmak uzere belediye meclisi kararı ile tespit edilir. Bu fıkra uyarınca sozleşmeli personel olarak calıştırılanlar icin iş sonu tazminatı odenmez ve işsizlik sigortası primi yatırılmaz. Bunlardan yaptıkları başka işler sebebiyle herhangi bir sosyal guvenlik kurumuna tabi olanlar icin sosyal sigorta ve genel sağlık sigortası primi yatırılmaz ve aynı kişi birden fazla belediye veya bağlı kuruluşta calıştırılamaz.
Ucuncu ve dorduncu fıkra hukumleri uyarınca calıştırılacak personele her ne ad altında olursa olsun sozleşme ucreti dışında herhangi bir odeme yapılmaz ve ucret mahiyetinde ayni ya da nakdi menfaat temin edilmez. Bu personel hakkında bu Kanunla duzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 uncu maddesinin (B) fıkrasına gore istihdam edilenler hakkındaki hukumler uygulanır. Bu personele ait sozleşme ornekleri sozleşmenin imzalanmasını izleyen 30 gun icinde İcişleri Bakanlığına gonderilir. Dorduncu fıkrada sayılan unvanlara ilişkin hizmetler dışında kalmak ve o hizmet icin ihdas edilmiş kadro bulunmamak kaydıyla, İcişleri Bakanlığınca ucuncu fıkra cercevesinde sozleşmeli personel istihdamı uygun gorulmuş olan kadro unvanlarına ilişkin gorevlerde, 657 sayılı Kanunun 4 uncu maddesinin (B) fıkrasına gore munhasıran kısmi sureli olarak sozleşmeli personel calıştırılabilir."
SONUC VE DEĞERLENDİRME
Devlet Personel Başkanlığının 24/10/2007 tarihli ve 17488 sayılı goruşunde de belirtildiği uzere 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi sozleşmeli personel istihdamını sınırlamak, ucret tavanını belirlemek ve atanacak sozleşmeli personelin nitelikleri ile aynı unvanda istihdam edilen personelin niteliklerinde paralellik sağlamak amacıyla duzenlenmiştir.
Soz konusu sozleşmeli personel 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi ile ilişkilendirilmiştir. Bir başka deyişle bu personel hakkında oncelikle 5393 sayılı Kanun hukumleri uygulanacak eğer bir boşluk var ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesine başvurulacaktır.
5393 sayılı Kanunda ucret tavanı gibi konularda hukum bulunmakla birlikte mazeret izinleri ile ilgili bir hukum bulunmadığından 5393 sayılı Kanunun 49. maddesine gore istihdam edilen personel hakkında 06/06/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan "Sozleşmeli Personel Calıştırılmasına İlişkin Esaslar"da belirlenen mazeret izinleri uygulanacaktır.
Bu durumda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B hukumlerine gore istihdam edilen sozleşmeli personelin yararlandığı mazeret iznine ilişkin haklardan 5393 sayılı Kanunun 49. maddesine gore istihdam edilen sozleşmeli personelde yararlanacaktır.