Norm kadro uygulamasında 2/3 unvan oranı yuksekoğretim kurumlarında nasıl hesaplanacak ? Bildiğiniz uzere, "Devlet Yuksekoğretim Kurumlarında Oğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yonetmelik", 02 Kasım 2018 tarihli ve 30583 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe girdi.
Universitelerde bolumleri yeniden yapılandıran norm kadro sistemi ile birlikte bircok yeni duzenlemede hayata geciyor. Bunlardan en onemlisi de; norm kadro hesabının yapıldığı birim, bolum, anabilim dalı-anasanat dallarında unvanlarda sınırlandırma getiren 2/3 uygulaması!
Soz konusu yonetmeliğin 5 nci maddesinin 4 uncu fıkrasında; "Oğretim elemanı asgari kadro sayısını aşan butun atamalarda asgari kadrolar da dahil olmak uzere kadroların en fazla 2/3'u aynı unvan icin kullanılabilir. Bu hesaplamada cıkan sayı kusuratlı ise aşağıya doğru yuvarlama yapılır. Meslek yuksekokullarında bu şart aranmaz." hukmu bulunmaktadır.
Bu duzenlemede karıştırılan en onemli noktalardan birisi 2/3 unvan oranının fiili durum uzerinden değil de norm kadro sayısı uzerinden hesaplanmasıdır. Ancak, yonetmelikte asgari kadro sayısını aşan "BUTUN ATAMALAR" olarak ifade edildiği icin 2/3 unvan oranı fiili durum uzerinden yapılacak her turlu atamada (kurumici yukselmeler dahil) hesaplanacaktır.

Aşağıda hazırladığımız tablo uzerinden bakıldığında, yeni norm kadro sisteminde 2/3 unvan oranı hesaplanması biraz daha zihinlerimizde yer edecektir.
Yavuz Selim KAPLAN