YükseköÄretim Kurulu, norm kadro yönetmeliÄinde servis dersi veren birimler ile enstitülerde anabilim dallarının asgari kadro sayılarını belirledi. BilindiÄi üzere, 02 Kasım 2018 tarihli Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüÄe giren; "Devlet YükseköÄretim Kurumlarında ÃÄretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İliÅkin Yönetmelik"te Asgari Kadro Sayısı; "YükseköÄretim kurumlarında bir programda eÄitim ve öÄretime baÅlamak için YükseköÄretim Kurulu tarafından belirlenen asgari öÄretim elemanı sayısı" olarak tanımlanmıÅtÄ 7;r.
DiÄer taraftan, ilgili yönetmeliÄin 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında; "YükseköÄretim kurumları, norm kadro planlamalarını bu Yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde yapar. Norm kadrolar, önlisans ve lisans düzeyinde öÄrenci alan birimler ile bünyesinde lisans eÄitimi olmamakla birlikte servis dersi veren birimlere ve bünyesinde anabilim/anasanat dalı bulunan enstitülere tahsis edilir. Fakülte veya bölüme öÄrenci alan lisans programlarında toplam öÄretim üyesi kadrosu, asgari kadro sayısından az olamaz." düzenlemesi yer almaktadır.
Bu çerçevede; YükseköÄretim Genel Kurulu tarafından alınan kararda;
1- Servis dersi veren birimlerde (EÄitim Fakültelerinde EÄitim Programları ve ÃÄretim ABD, EÄitim Yönetimi ABD, EÄitimde Ãlçme ve DeÄerlendirme ABD, EÄitim Psikolojisi, EÄitimin Felsefi, Sosyal ve Tarihi Temelleri ABD, Hayat Boyu ve ÃÄrenme YetiÅkin EÄitimi, Mühendislik Fakültesi bünyesinde yer alan Mühendislik Bilimleri, Güzel Sanatlar Fakültesinde yer alan Temel Sanat Bilimleri vb.)
2- Enstitülerde yer alan disiplinlerarası anabilim dallarında, (Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde kurulan disiplinlerarası GiriÅimcilik Anabilim Dalı vb.)
ASGARİ KADRO SAYISI 3 OLARAK BELİRLENMİÅTÄ 6;R.
Bu birimler, norm kadro sayılarını 6'ye göre planlayacak olup, araÅtırma üniversitelerinde ise bu sayı 12 olarak dikkate alınacaktır.