Oğretim uyeliğine yukseltilme ve atanma olcutlerine "SOZLU SINAV" şartı koyan universitelerin juri işlemleri ile ilgili Universitelerarası Kurul acıklama yaptı... Bilindiği uzere, 7100 sayılı Kanunla docentlikte sozlu sınav şartı kaldırılmasına rağmen 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 24 uncu maddesinin (d) fıkrasında yer alan "Yuksekoğretim kurumları, docent kadrosuna atama icin, docentlik unvanına sahip olmanın yanında Yuksekoğretim Kurulunun onayını almak suretiyle, munhasıran bilimsel kaliteyi artırmak amacına yonelik olarak, bilim veya sanat disiplinleri arasındaki farklılıkları da goz onunde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilirler. Yuksekoğretim kurumlarının belirlediği ek koşullar arasında sozlu sınavın yer alması halinde bu sınav Universitelerarası Kurul tarafından oluşturulacak jurilerce yapılır." duzenleme gereğince bazı universitelere belirledikleri atama olcutlerine "SOZLU SINAV" şartını koydular.
Yasal duzenlemede ifade edildiği uzere, yonergelerine sınav şartı koyan universitelerin ilan ettiği docent kadrosuna başvuran adaylar "sadece eser aşamasını gecerek" Universitelerarası Kurul Başkanlığından docentlik belgesi almışsa; bu universitelerin kadrolarına atanabilmesi icin Universitelerarası Kurulca belirlenen juri tarafından sozlu sınava tabi tutulmaktadır.
Yapılan bu sozlu sınavda başarılı olan adaylara "Docentlik Sozlu Sınav Başarı Belgesi" verilmekte olup, atanma kriterlerinde "SOZLU SINAV" şartı bulunan universitelerin docent kadrolarına yeniden başvuru yapmaları halinde bu adaylar icin ayrıca bir başka sozlu sınav yapılmamaktadır.
Bu cercevede, Universitelerarası Kurul Başkanlığı ve yuksekoğretim kurumları koordinasyonunda yurutulecek sozlu sınav işlemlerinde iki tarafın sorumlu olduğu hususlarla ilgili gerekli acıklama universitelere gonderilmiştir.

İŞTE UAK YAZISI