Kamu kurumlarından memur olarak calışanların universitelerde oğretim elemanı kadrolarına gecişlerinde kişiler istifa etmek durumunda kaldığından mağduriyetler yaşanıyor! Devlet Personel Başkanlığı web sayfasında da yer alan ve aşağıda sizlerle paylaştığımız goruşte ozetle; halihazırda herhangi bir kamu kurumunda memur olarak gorev yapanların 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununa tabi oğretim elemanı kadrolarına naklen gecişlerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 74 uncu maddesi kapsamında mumkun olmadığı ifade edilmiştir.
Bildiğiniz uzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 74 uncu maddesinin 4 uncu fıkrasında; "13/12/1960 tarihli ve 160 sayılı Kanunun 4 uncu maddesi kapsamına giren kurumlarla bu Kanuna tabi kurumlar arasındaki nakillerde de yukarıdaki hukumler uygulanır. Aynı kanunun 4 uncu maddesi kapsamına giren kurumlarda calışıp 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden, hizmete giriş dereceleri 36 ncı madde ile tespit edilen giriş derecelerinin uzerinde olanların ilk ilerleme ve yukselmeleri icin kanuni bekleme surelerine yukarıda yazılı dereceler arasındaki surelere tekabul eden sure kadar ilave edilir" hukmu yer almaktadır.
Devlet Personel Başkanlığı goruşunde; 243 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 55 inci maddesine gore 160 sayılı Kanunun 4 uncu maddesine yapılan atıfların 8/6/1984 gun ve 217 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin ilgili maddesine yapıldığını; bu bakımdan maddede zikredilen 4 uncu maddenin, 217 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 2 nci maddesi olarak değerlendirmesi gerektiği, bu maddenin; 657 sayılı Kanuna tabi kurumların memur kadrolarında calışanlar ile soz konusu Kanun kapsamında olmayan ancak 217 sayılı Kanun Hukmunde Kararname kapsamında olan kurumlarda memur kadrosunda gorev yapmayanların 657 sayılı Kanuna tabi memurluk kadrolarına naklen atanmalarını duzenlediğini, dolayısıyla 657 sayılı Kanunun 74 uncu maddesi ile adı gecen Kanun kapsamında bulunanların başka personel kanunlarına tabi olarak naklen atanmalarının mumkun olmadığı değerlendirilmiştir.
Ayrıca, mezkur goruşte halen memur olanların istifa etmek suretiyle 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununa tabi kadrolara acıktan atamasının yapılabileceği ifade edilmiştir.

Diğer taraftan, oğretim elemanı kadrolarına atanma ve diğer ozluk işlemlerini duzenleyen 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununda diğer kanunlardan bu kanuna tabi kadrolara atanacakların kurumlararası gecişleri ile ilgili herhangi ozel bir duzenlemeye yer verilmemiştir.
Dolayısıyla, bu kanunun 20 nci maddesinde yer alan; "Bu Kanunda hukum bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hukumleri uygulanır." duzenleme gereğince diğer kanunlara tabi kadrolardan yuksekoğretim kurumları oğretim elemanı kadrolarına naklen atamalar idarelerden kaynaklı diğer sorunlar dışında herhangi bir yasal problem yaşanmaksızın yapılabilmekteydi.
Ancak, Devlet Personel Başkanlığının vermiş olduğu bu goruşe gore; herhangi bir kamu kurumunda oğretmen, hemşire, bilgisayar işletmeni vb. kadrolarda gorev yapan personelin, oğretim elemanı kadrolarına 657 sayılı Kanunun 74 uncu maddesi kapsamında kurumlararası geciş suretiyle naklen atanmaları artık mumkun değildir.
Bu goruşun yayılması ile birlikte şu anda universitelerde oğretim elemanı kadrolarına atanmaya hak kazanan devlet memurları kurumlarından muvafakat alamadığı icin istifa ederek yeniden guvenlik soruşturmalarına tabi tutulmakta ve mevzuat gereğince surekli gorev yolluğu dahi alamamaktadır.
Bu bağlamda; kişilerin oğretim elemanı kadrolarına ilgili goruş cercevesinde naklen atanamamalarının mağduriyet yarattığı acık olduğundan konunun bu boyutlarıyla yeniden ele alınmasının uygun olacağını oneriyoruz...

Yavuz Selim KAPLAN