Docentlik unvanının sağlık personeline mali bİr getiri sağlayabilmesi icin, ilgilinin yuksekoğretim kurumlarında fiilen iki yıl calıştıktan sonra Ucuncu Basamak Sağlık Tesislerinde (Eğitim Araştırma Hastaneleri) calışmaya başlaması gerekmektedir. SORU: 2018 Nisan ayında Yasal başvuru kriterlerini tamamlayarak docentlik Başvurusu yaptım. Ocak 2019 da docentlik Unvanını aldım. Calıştığım hastane ikinci basamak bir sağlık kuruluşu olup burada docentlik kadrosu bulunmuyor. Ben burada uzman doktor (Aile Hekimliği Uzmanı) kadrosunda calışmaya devam ediyorum. Burada bundan sonra calıştığım surece docentlik Unvanının hangi mali ve ozluk haklarından yararlanabilirim? Maaşıma bir katkısı olur mu? Doner sermayeden docent katsayısına gore faydalanabilir miyim?
CEVAP:
2914 Sayılı Yuksek Oğretim Personel Kanunu'na Tabi Olan Personel
Danıştay Sekizinci Dairesinin vermiş olduğu karara gore; Docentler icin ongorulen odenekler arasında, 2547 sayılı Kanun'un 58. maddesi uyarınca doner sermaye katkı payı, 2914 sayılı Kanun'un 11. maddesinde ek ders ucreti, 12. maddesinde universite odeneği, 14. maddesinde geliştirme odeneği, yine aynı Yasanın Ek 1. maddesinde eğitim oğretim odeneği, Ek 2. maddesinde de makam tazminatı ve 11.06.2008 tarih ve 26903 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Gorev Tazminatı Odenmesi Hakkında Karar" başlıklı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca "gorev tazminatı" gibi odentiler yer almaktadır. 2914 Sayılı Yuksek Oğretim Personel Kanunu'na Tabi Olan Personel bu mali haklardan yararlanır.
Tablo-I
DOCENT UNVANINA BAĞLI ODENEKLER
DOCENT KADROSUNA BAĞLI ODENEKLER
Ek Gosterge
2914 sayılı Kanunun 5. maddesi gereği
Universite Odeneği
2914 sayılı Kanunun 12. maddesi gereği
Ek Dersler
2914 sayılı Kanunun 11. maddesi gereği
Gorev Tazminatı
Gorev Tazminatı Odenmesi Hakkında Karar gereği
Doner Sermaye Katkı Payı
2547 sayılı Kanunun 58. maddesi gereği
Makam Tazminat
2914 sayılı Kanunun ek 2. maddesi gereği
Geliştirme Odeneği
2914 sayılı Kanunun 14. maddesi gereği
Eğitim Oğretim Odeneği
2914 sayılı Kanunun ek 1. maddesi gereği
12.06.2018 tarih 30449 sayılı Oğretim Uyeliğine Yukseltilme Ve Atanma Yonetmeliği'nin 16 maddesinde; "Profesorluk, docentlik veya doktor oğretim uyesi unvanlarını kazananlar, her unvan donemi icinde yuksekoğretim kurumlarında fiilen iki yıl gorev yapmadıkları takdirde yuksekoğretim kurumları dışındaki calışmalarında bu unvanı kullanamazlar." hukmu yer almaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi Olan Turkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Gorevli Personel
KAPAT [X]
28559 sayılı Turkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Gorevli Personele Ek Odeme Yapılmasına Dair Yonetmeliğin Ek.1 de tavan ek odeme tutarına esas katsayıların hesaplanmasında; (Tablo-II) Docent ve Profesorler icin mesai ici tavan ek odeme tutarına esas katsayı 8, mesai dışı tavan ek odeme tutarına esas katsayı 2,40'dır.
Tablo-II
Mesai İci Tavan Ek Odeme Tutarına Esas Katsayılar
Mesai Dışı Tavan Ek Odeme Tutarına Esas Katsayılar
Eğitim gorevlisi ile uzman tabip kadrosuna atanan profesor ve docentler
8
2,40
Yine 28559 sayılı Turkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Gorevli Personele Ek Odeme Yapılmasına Dair Yonetmeliğin Ek.5 de Ek Puan Odeme Tablosunda, Eğitici destekleme Puanı icin, Eğitim sorumlusu, eğitim gorevlisi ile uzman tabip kadrosundaki profesorlere %40, uzman tabip kadrosundaki docentlere %30 oranında Sağlık tesisi puan ortalaması uzerinden ek puan verileceği belirtilmiştir.
209 sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları İle Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Doner Sermaye Hakkında Kanunun Ek Madde 3 'e gore; Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarına (doner sermaye dahil) atanan ve 5 inci madde (altıncı fıkrası haric) gereğince doner sermaye gelirlerinden ek odeme alan eğitim gorevlilerine en yuksek Devlet memuru aylığının (ek gosterge dahil) % 410'u, uzman tabip, tıpta uzmanlık mevzuatına gore uzman olanlar ile uzman diş tabiplerine % 335'i ve pratisyen tabip ve diş tabiplerine ise % 180'i oranında, her ay herhangi bir katkıya bağlı olmaksızın doner sermaye gelirlerinden ek odeme yapılır.
657 sayılı Kanunun 36/A-10 uncu maddesinde "Doktora ustu universite docentliği unvanını universitede gorevli iken kazananlara bir derece, diğer memuriyetlerde iken bu unvanı kazananlara iki kademe ilerlemesi uygulanır." hukmu gereği, 657 sayılı kanuna tabi olarak calışan personelin iki kademe ilerlemesi uygulanmaktadır.
Bu hukumler doğrultusunda; İkinci Basamak Sağlık Tesisinde 657 sayılı kanuna tabi olarak calışmanız nedeniyle ve Docentlik Unvanınızı 2019 yılında almanız "Yuksekoğretim kurumlarında fiilen iki yıl gorev yapmadıkları takdirde yuksekoğretim kurumları dışındaki calışmalarında bu unvanı kullanamazlar." maddesi gereğince docentlik unvanının sadece kademe-derece ilerlemesinden yararlanacağı ve ancak Yuksekoğretim Kurumlarında 2914 Sayılı Yuksek Oğretim Personel Kanunu'na tabi calışmanız durumunda Docentlik Kadro-Unvan durumunuza gore TABLO-I de belirtilen mali haklardan yararlanacağınız veya ilgili madde gereği Yuksekoğretim kurumlarında fiilen iki yıl calıştıktan sonra Ucuncu Basamak Sağlık Tesislerinde (Eğitim Araştırma Hastaneleri) calışmanız durumunda; Ek Odeme Tutarına Esas Katsayılarından (Tablo-II) ve Ek odemenizin eğitim gorevlilerine en yuksek Devlet memuru aylığının (ek gosterge dahil) % 410 ile odenmesi gerektiği ve ek puan olarak eğitici destekleme puanı, uzman tabip kadrosundaki docentlere %30 oranında Sağlık tesisi puan ortalaması uzerinden ek puan verilerek hesaplanarak odenmesi gerektiği duşunulmektedir.