Sağlık personeline ek odeme yapılmasına dair yonetmelik uyarınca, 112 acil sağlık hizmetlerinde calışan personele, il sağlık mudurluğu il birim performans puanı uzerinden %40 oranında ek puan verilmekte olup, calışan personel ifadesi sadece Sağlık Bakanlığı Genelgesi gereğince sadece İl Ambulans Komuta Kontrol Merkezi Baştabipliği bunyesinde fiilen calışan personeli kapsamaktadır. Soru: Merhaba, sağlık mudurluğunde acil sağlık hizmetlerinde paramedik olarak calışıyorum. Ek odeme Yonetmelikte 13.madde Acil sağlık hizmetlerinde calışan personele Sağlık Mudurluğu il birim performans puan ortalamasının % 40 ek puan verilir demesine rağmen bu puandan yararlanmıyorum.
Bu konuda mutemet seni kapsamıyor diyor, ek puanı kimler alır ve ben neden alamıyorum cevap icin saolun şimdiden
Cevap: Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Personeline Ek Odeme Yapılmasına Dair Yonetmeliğin Ucuncu bolumunde İl Sağlık Mudurluğu ve Bağlı Birimlerinde Ek Odeme Hesaplama Usul ve Esasları belirtilmiştir. Aynı Yonetmeliğin 13.madde (m) bendinde ek puan oranları ve personel kriterleri belirtilmiştir.(Tablo-I)
Tablo-I
Ek Puan Verilen Personel
Sure
Sağlık Tesisi Puan Ortalaması Uzerinden Verilecek Oran
1
Muayene ve kabul komisyon uyelerine
Gorevlendirildiği surece
% 5
2
İhale-satın alma komisyon uyelerine
Gorevlendirildiği surece
%10
3
Eğitim faaliyetinde gorevli eğiticilere
Gorevlendirildiği surece
%10
4
Piyasa gozetimi ve denetimi yapan personeller
Gorevlendirildiği surece
%10
5
Performans ve kalite koordinatorluğunde gorevli personele
Gorevlendirildiği surece
%10
6
İl sağlık mudurluğune bağlı birimlerde gorev yapan personele(merkez ilceler dahil)
Gorevlendirildiği surece
%10
7
İlcelerde bulunan birimlerde gore yapan personele( merkez ilceler haric)
Gorevlendirildiği surece
%15
8
112 acil sağlık hizmetlerinde calışan personele
Gorevlendirildiği surece
%40
9
Fiilen ek odeme hesaplamalarını yapan personele
Gorevlendirildiği surece
%20
10
Doner sermaye komisyonunun 2/3 oy cokluğu kararı ile belirlenen tum personelden en fazla %5 personele
Yılda 3 ay
%20
İlgili yonetmelik gereğince 112 acil sağlık hizmetlerinde calışan personele gorevlendirildiği surece il sağlık mudurluğu il birim performans puanı uzerinden %40 oranında ek puan verilmektedir. Fakat Sağlık Bakanlığı Yonetim Hizmetleri Genel Mudurluğu tarafından 76219013 sayılı Genelge de "112 Acil Sağlık Hizmetlerinde calışan personelden" anlaşılması gerekenin ne olduğu acıklanmıştır. Bu Genelge'ye gore; "112 acil sağlık hizmetlerinde calışan personelden anlaşılması gereken, İl Ambulans Komuta Kontrol Merkezi Baştabipliği bunyesinde fiilen calışan personeldir."

Bu hukumler doğrultusunda; İl Ambulans Komuta Kontrol Merkezi Baştabipliği bunyesinde fiilen calışan personel olmadığınızdan, İl sağlık Mudurluğu Acil Sağlık Şube Mudurluğunde fiilen gorev yapmış olduğunuzdan %40 ek puandan yararlanamayacağınız, fakat İl sağlık mudurluğune bağlı bir birimde gorev yapan personel olduğunuzdan dolayı %10 ek puandan yararlanmanız gerektiği duşunulmektedir.
Diğer taraftan yonetmelikte "112 acil sağlık hizmetlerinde calışan personele" demekte olup, bu ifadeden burada calışan tum sağlık personelinin yararlandırılması gerektiği anlamı da cıkmaktadır. ancak, Sağlık Bakanlığı yayımladığı genelgeyle yonetmeliğin hukmunu daraltmıştır. Bu noktada, Genelgenin iptali icin dava acılabilir.