Burası MSI GE60-GE70 modellerinin kullanıcı kulubu konusudur. İki model arasında yalnızca ekran boyutunda farklılık olduğu icin iki bilgisayarı ortak alarak konuyu actım. Kullanıcılar hangi modeli kullanıyorsa (GE60 GE70) bana ozel mesajla bildirin ve ben de konuya ekleyeyim. Video oyun testlerini bana ozel mesajla ulaştırırsanız konuya eklerim. Zaten konuda testi olan veya basit oyunların testlerini lutfen gondermeyin. Video incelemeleri yapanlar varsa da bana ulaşabilirler.
GE70 Kullanıcıları:
BuqRi
GE60 Kullanıcıları:
M.CaN
sercan2124
GORUNTULER
MSI GE70:
MSI GE60:
Kendi Hazırladığım Soru-Cevaplar (S.S.S)
1- MSI GE60/GE70 fiyat/performans oranıyla cok iyi gorunuyor. Peki bunun arkasında yatan bir sorun var mı ?
Kesinlikle goze batan bir şey yok. Fiyatlarına gore iyi performans vermelerinin altında hafif eksiklikler olsa da urunun kaliteli olduğu hicbir şeyi değiştirmez. Kasasının plastikten yapılmış olması fiyatının duşuk olmasına katkı sağlıyor ama merak etmeyin bu sert bir plastik yani pek bir sorun cekeceğinizi duşunmuyorum.
2-FreeDos nedir ? Cihazın FreeDos surumunu alsam ne olur ?
FreeDos demek, ucretsiz işletim sistemi demektir. Ornek olarak Linux. Zaten FreeDos surumu Linux işletim sistemi ile geliyor. İsterseniz Windows 7/8 kurabilirsiniz daha sonra hicbir sorun cıkarmaz.
3- Cihaz hangi malzemelerden yapılıyor ve malzemeler kaliteli mi ?
Cihaz tamamen sert plastikten uretilmiş. Resimlerde kasa mat gorunebilir; ama piano black denilen gorunumde kasası var. Bu sayede bilgisayarda parmak izi bırakma ihtimali daha fazla. Parlak olduğundan dolayı boyle bir eksikliği var. Plastikten yapılmış olmasına rağmen sağlam. Zaten ucuz ve hafif olmasında bu da bir etmen.
4- Kullanıcı memnuniyeti nasıl ?
Kullanıcılar urunun performansından gayet memnun. Ozellikle bazılarının yakındıkları durum ısınma. Bunu da bekleneniz gerekiyor zaten dizustu bilgisayarların ısınması oldukca doğal bir durum. Hatta multimedya tuşlarının arasında fan devir hızını artırma tuşu konulmuş. Gayet kullanışlı ve etkili Cok fazla ısınma yok. Cihazı dizinizin ustunde taşımayı da seviyorsanız size soğutucu onerebilirim. Thermaltake Massive ve Zalman NC serisine bakmanızda fayda var.
5- Boost Sorunu nedir ve nasıl cozulur ? (Cok onemli)
Bu Boost sorununu yeni duydum acıkcası. Ben 0NC modelini aldığım icin GT 650M ekran kartı kullanılıyor. Bu sorun 0ND modelinde yani GTX 660M ekran kartına sahip modelde oluyormuş. Core Speed(Saat Hızı) 950 MHz'ye kadar cıkması lazım diyen kullanıcıları anlayamadım. GTX 660M'in Core Speed ve Shader Speed'i en fazla 835 MHz. Yani kullanıcılar 950 MHz değil de 835 MHz oluyor diyor. Yalnız bu şu şekilde gercekleşebilir. MSI'ın ozel Turbo teknolojisi sayesinde oyunlarda devreye girer ve saat hızını ve cekirdek hızını 950MHz'ye kadar cıkarabilir. Zaten bir de şoyle olabilir. En fazla 950MHz'ye kadar cıkabilir diye bir ozellik verilebilir. MSI Afterburner uygulamasıyla bu ozelliği devreye sokup 835 MHz'den 950 MHz'ye cıkarabilirsiniz. Yani olayın garantilik vs. bir durumunun olmadığını duşunuyorum. BIOS surumleri de farklı olabiliyormuş bir de BIOS guncelleyip bakabilirsiniz sorun duzelebilir.
6- SSD bağlamak mumkun mu ?
Kısacası evet diyeyim. Cihazda MSata girişi mevcut. Satın alıp takabilirsiniz. Yanlız fiyatları da pahalı. Onu da goz onune alın. Ayrıca DVD ROM sokulup HDD veya SSD takmak mumkun olabilir ama yine de dikkatli olmak lazım.
7- Driverlar(Suruculer)'ı nereden indirebilirim ?
MSI'ın kendi sitesinden indirmeniz mumkun. Zaten konuda da linkini verdim. Ayrıca ekran kartı suruculerini kesinlikle Nvidia'nın kendi sitesinden indirmenizi oneriyorum. Surucu ne kadar guncel olursa o kadar daha fazla performans alırsınız emin olun.
8- Gaming Mouse Driver'ı urunle birlikte gelmedi, ne yapabilirim ?
Sizin icin internete yukledim. Konuda verdiğim linkten indirebilirsiniz.
9- GE60 ve GE70 arasındaki fark nedir ?
İki model arasında tek fark ekran boyutu. GE60 15.6" ve GE70 17.3". Olay sadece bu.
10- Cihazın modelleri arasındaki fark nedir ?
Cihazların 0NC ve 0ND modelleri piyasada var. Bu modeller de icinde farklılıklar gosterebiliyor. 0NC ve 0ND
arasındaki farklar şunlar:
--0NC'de i7 3610QM bulunurken 0ND'de i7 3630QM işlemci bulunuyor. i5 modelde değişiklik yok
--0NC'de GT 650M bulunurken 0ND'de GTX 660M ekran kartı bulunuyor.
--0NC'de Windows 7 bulunurken 0ND'de Windows 8 işletim sistemi bulunuyor.
Ayrıca 0NC ve 0ND modelleri icinde gruplara ayrılırken yalnızca şunlar değişebiliyor:
--İşlemci i5 modeline duşebiliyor
--İşletim Sistemi FreeDos(ucretsiz) olabiliyor.
11- Multimedya tuşları, fan ve turbo tuşları bilmem gerekenlerin hepsi nedir ?
Cihazda Fn tuşları haricinde GE60 icin 5 adet, GE70 icin 6 adet multimedya tuşu bulunuyor. Bunların ozellikleri şoyle:
Disket cıkarma tuşuyla bilgisayar uzerinden basıp DVD'yi cıkarabiliyorsunuz. Ekran karartma tuşu var. Wi-Fi ac/kapa tuşu var. Fan tuşu var. Fan tuşuna basarsanız fanın devir hızını artırmış olursunuz bu sayede bilgisayarınızın icindeki sıcak havayı dışarıya daha hızlı atar. Turbo tuşu var. Bu Turbo tuşu sayesinde ekran kartı birazcık daha fazla hızlı calışır. Yani MSI'da bulunan bir ozellik bu. Kafanıza gore acıp kapayamıyorsunuz. Nvidia harici ekran kartına gecince bu tuş aktif oluyor. P1 tuşu var. Yalnız bu tuş yalnızca GE70 modelinde bulunuyor ve istediğiniz bir kısayolu acmanız mumkun oluyor..
12- Cihazın yanında ek olarak neler geliyor ?
Surucu DVD'si, kullanıcı klavuzu, bazı kitapcıklar, şarj adaptoru ve oyuncu faresi dışında hicbir şey gelmiyor. Bayağı kısıtlı olmuş ek verilen urunler. Bu benim biraz canımı sıktı.
13- Garanti ile hangi firma ilgileniyor ve nasıllar ?
Garanti ile ServisPoint firması ilgileniyor. Performansı ve durumunun nasıl olduğu hakkında pek bir bilgim yok ama eski firmanın iyi olmadığı soyleniyordu. Yeni firma daha iyiymiş. 79 ilde gorev yapıyorlar bildiğim kadarıyla. Siz de isterseniz sitesine bakıp araştırabilirsiniz.
14- Guvenli olarak nereden alabilirim ?
PCDepo, Sanalmarketim, SadeceNotebook dışında pek bir yerden almanızı tavsiye etmem.
İNCELEMELER
Kendi incelemem:
Urunu gorduğumde cok beğendim. Gorunuşu hakkında sıkıntım olmadı. Yanında verilen aksesuarlar yeterli derecede. Sadece mouse un kablosuz olmasını isterdim. Klavyeyi cok beğendim fakat enter tuşunun kucuk olması, delete ve virgul tuşunun kendilerine yakın yerlere taşınmış olmasına alışmak uzun surmedi. Touchpad i bana gore cok kullanışlı. Alışık değilim fakat yine de beni tatmin etti. Ayrıca ustunde touchpad i kapatıp acmak icin bulunan tuş cok iyi duşunulmuş. Ozellikle sinirlendiğim şey ise P1 komut atama tuşu olmaması ve onun yerine bu ozelliğin Turbo tuşuna atanması cok garip. Normalde bu tuşun MSI G serisinde sadece ekran kartını overclock etmesi ozelliği var. Ne kadar cok fps artışını sağlamasa da (2-3FPS) bu ozelliğin yazısı olmasına karşın bu laptopota kullanılmaması beni cok uzdu. En cok uzulduğum ve sinirlendiğim şey buydu. Ayrıca hızlıca işlemleri yapmak icin S-Bar yazılımı da yuklu. Bu yazılım da hoşuma gitti. Eksiği olarak gorduğum ama beni cok ilgilendirmeyen bir ozelliği Blu-Ray okuyucusunun olmamasıydı. Benim icin sorun değil fakat bunun olasını isteyenler icin sorun olabilir.
Ses kalitesi benim ağzımı acık bıraktı desem yeridir. THX ayarlarıyla oynamadan dahi muhteşem bir sesi ve kalitesi var. Beni bu yonde cok tatmin etti.
Ekranının FullHD ve Mat olması cok iyi ve beni memnun etti. Guneş vursa dahi goruntu cok bozulmuyor ve kotu acılardan baksak bile gayet iyi bir şekilde gorebiliyoruz.
Giriş cıkış portlarında sorun yok ama batarya girişinin fanın yanında olması beni biraz sıktı. Ayrıca dvd kapağında da acma duğmesi var bilgisayarın uzerindeki tuşlarda da var. Gayet gereksiz buldum. En azından kapakta olmayabilir ve sadece uzerinde olabilirdi.
Sıcaklık değerleri beni yukte değilken tatmin etti. Ozellikle internette takılırken ve video izlerken Harddisk en fazla 37 derece, Anakart 28 derece, İşlemci 49 derece oluyor. Fan hızlandırmadan 5 dakika sonra işlemci 45 dereceyi gecemez oldu. Yukteykenki denemelerimi henuz yapmış değilim. Oyun denemelerimi de yapmadım. Ama şu ana kadar tek tuk gereksizlikler haricinde beni tatmin etti.
Disk acma tuşu, ekran karartma tuşu, fan hızlandırma tuşu ve S-Bar yazılımı iyi duşunulmuş. Ancak Turbo tuşunun gorevini yapmaması beni bir hayli sinirlendirdi. Dvd surucusunun sesinden rahatsız olabiliriz. Kullanımda rahatsız etmese de uyurken bilgisayar yanımızda ise sesi belki de rahatsız edebilir. Bunun dışında pek bir şikayetim olmadı.
Genişletmek icin tıkla...
OYUN TESTLERİ
Oyun Testlerim:
GTA IV
Crysis 3
Metro: Last Light
BioShock Infinite
Far Cry 3
Call Of Duty: Black Ops II (PART 1)
Call Of Duty: Black Ops II (PART 2)
METRO 2033
Medal Of Honor: Warfighter
Battlefield 3
Assassins Creed III
NFS: Most Wanted 2012
Crysis 2
Max Payne 3
Just Cause 2
ONEMLİ BİLGİLER
** Kullanıcıların, RAM desteği icin Windows 7 x64 kurmaları gerektiği ve hangisini secebilecekleri >>> Windows 7'yi karşılaştırın - Microsoft Windows
** Urun ile ilgili butun driver, bios ve yazılımlar: MSI Global – Notebook - GE70 0NC veya MSI Global – Notebook - GE60 0NC
** Ayrıca otomatik guncellemeler icin: MSI Global – Download Center
** Bunlara ek olarak Microsoft kampanyası ile Windows 8 cıktığında sadece 15$'a lisans alabiliyorsunuz. Bu kampanya icinde fırsat kacmadan başvuru yapmanızı oneririm. Windows 8 Promo
** 3 ayda bir batarya kalibrasyonu yapılmalıdır.
** Gaming Mouse'un internette bulunmadığını farkettim. Bazı kullanıcılar bilgisayarı aldığında CD'yi bulamamışlar.
Gaming Mouse Driver Linki: Dosya.tc -
Alternatif: MSI Gaming Mouse Driver.rar (20,93 MB) - uploaded.net