Universitelerin oğretim gorevlisi ilanlarında başvuruyu sınırlandıran calışma alanı koşulları yazılmamalı ! Bildiğiniz uzere, "Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmelik"in 09 Kasım 2018 gunu değiştirilmesi ile birlikte oğretim elemanı ilanları artık Universitelerimizce doğrudan Resmi Gazete'ye gonderilmek suretiyle verilmeye başladı. Fakat, araştırma gorevlisi ve oğretim gorevlisi ilanlarında Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığının denetim mekanizmasından cıkması Universitelerde gerek mevzuata aykırı ilanlara gerekse kişiye ozel ilanların daha da artmasına sebep oldu.
Ote yandan, 12 Nisan 2019 tarihli haberimizde; Yuksekoğretim Denetleme Kurulu tarafından -Kişiye Ozel Oğretim Uyesi İlanları- icin bilgi notu paylaşıldığını, bu bilgi notunda ozellikle profesor, docent ve doktor oğretim uyesi kadrolarına verilen bazı ilan şartlarında, ek koşulların belirli bir adayı tanımlamaya yonelik olarak ve akademik rekabeti engelleyecek bicimde belirlenebildiği, ataması yapılan kişilerin yayınları ile belirlenen ek koşul arasında buyuk benzerlikler bulunduğu ve hatta bazı atamalar icin doğrudan ataması yapılan kişilerin yuksek lisans ya da doktora tez başlıklarının ek koşul olarak belirlendiği, bazı ilanlarda bilimsel kalite ve bilim disiplinleri arasındaki farklılıklarla acıklanamayacak olcude kısıtlayıcı ve rekabeti engelleyici koşullar belirlendiği, bu durumların dava konusu edilmesi halinde yargı makamları tarafından atama işleminin iptal edileceği, buna bağlı olarak universitenin işleyişi uzerinde olumsuzluk etkiler yaratacağı ve kişiler acısından mağduriyetler yaratacağı, soz konusu atama işleminde rol alan yetkililer acısından idari ve cezai sorumluluklar doğuracağı acık olduğu ifade edilmiştir.
Ancak, bilgi notundan haberdar olamayan yeni kurulmuş Kutahya Sağlık Bilimleri Universitesi bırakın Profesor, Docent ve Doktor Oğretim Uyesi kadrolarına, Oğretim Gorevlisi kadrosuna -sınırlandırıcı- calışma alanını ozel şart olarak koymuştur.
BİRİM
BOLUM
ANABİLİM DALI/PROGRAM
UNVAN
DERECE
ADET
ALES
Y.DİL
OZEL ŞARTLAR
Gediz Sağlık Hizmetleri Meslek Yuksekokulu
Cocuk Bakım ve Sağlık Hizmetleri
Cocuk Gelişimi
Oğr. Gor.
(Ders Verecek)
6
1
70
-
TURKCE OĞRETMENLİĞİ LİSANS MEZUNU OLMAK. DİKSİYON VE KONUŞMA EĞİTİMİ ALANINDA TEZLİ YUKSEK LİSANS YAPMIŞ OLMAK.
İlanda ozel şart olarak yer alan "DİKSİYON VE KONUŞMA EĞİTİMİ" alanı ulkemizde lisansustu duzeyde oğrenci yetiştiren herhangi bir tezli yuksek lisans programı değildir. Bu ancak belirli bir kişinin/kişilerin calıştığı daha da doğrusu tezini yazdığı alan olabilir. Dolayısıyla ilanda boyle bir şartın yer alması cok sınırlı bir başvuruya imkan vermektedir.

Maalesef ulkemizde iyi uygulamalar yerine kotu uygulamalar daha kolay ve suratli bir şekilde genele yayıldığından, bu tip ilanların ornek gosterilmemesi icin Kutahya Sağlık Bilimleri Universitesi tarafından İPTAL EDİLMESİ en uygun olacaktır !