Uygulamaya yon veren Devlet Personel Başkanlığı goruşlerine gore, nitelikli suclar arasında yer alan hırsızlık sucundan 1 gun dahi hapis cezası alınırsa, ceza kesinleştikten sonra, memuriyete son verilmesi gerekir. SORU:Merhaba. Ben memur olmadan once ...yılında hırsızlık sucu işledim. Mahkemelerim devam ederken ..yılında memurluğa atandım. ..yılında mahkemem bitti ve 2 yıl aldım. Dosyayı Yargıtay'a temyize gonderdim ve Yargıday da cezamı 2019 yılında onayladı. 2017 deki af dan yararlandığım icin cezam 1 yıl 3 ay oldu. 1 hafta hapis cezası aldım 1 yıl 3 ay denetimli serbestlik verildi. Bu durumda memurluktan cıkarılır mıyım.
CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun devlet memurluğuna alınacaklarda aranan genel şartları duzenleyen 48. maddesinin (A) bendinin 4. ve 5. maddeleri aşağıdaki şekildedir.
"4. Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
5.Turk Ceza Kanununun 53 uncu maddesinde belirtilen sureler gecmiş olsa bile; kasten işlenen bir suctan dolayı bir yıl veya daha fazla sureyle hapis cezasına ya daaffa uğramış olsa bile devletin guvenliğine karşı suclar, Anayasal duzene ve bu duzenin işleyişine karşı suclar, (...) zimmet, irtikap, ruşvet,hırsızlık,dolandırıcılık, sahtecilik, guveni kotuye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suctan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kacakcılık suclarından mahkum olmama."

Soz konusu madde metnine gore hırsızlık sucundan alınacak her hangi bir mahkumiyet kararı memuriyete engeldir.
Yeniden memuriyete donebilmek icin ilgili mahkeme nezdinde yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna başvurulabilir. Yasaklanmış hakların geri verilmesi yolu 5352 sayılı Adli Sicil Kanununun 13/A maddesinde duzenlenmiştir. Mahkemenin yasaklanmış hakların geri verilmesi talebini kabul etmesi durumunda mahkumiyete bağlanan hak yoksunlukları ortadan kalkar. Soz konusu maddeye gore yasaklanmış hakların geri verilmesi icin, mahkum olunan cezanın infazının tamamlandığı tarihten itibaren uc yıllık bir surenin gecmiş olması ve kişinin bu sure zarfında yeni bir suc işlememiş olması ve hayatını iyi halli olarak surdurduğu hususunda mahkemede bir kanaat oluşması gerekir.
Ancak Devlet Personel Başkanlığının 14/7/2015 tarihli ve 4842 sayılı goruşunde; adli sicilde yer alan mahkumiyetin,657 sayılı Kanunun 48/A5 inci maddesinde sayılan nitelikli suclar bakımından memuriyete engel teşkil edeceği, adli sicil kayıtlarında yer alan ve devlet memurluğuna alınmaya ya da devlet memurluğunu surdurmeye engel teşkil eden diğer suclar bakımından (kasten işlenen bir suctan dolayı bir yıl veya daha fazla sureyle hapis cezasına mahkum olmak) ise affa uğramış olmaları veya memnu hakların iadesi kararının alınmış olması kaydıyla atanılacak gorev icin aranan niteliklerin goz ununde bulundurulması suretiyle değerlendirilmesinin başvuruda bulunulacak kamu kurum ve kuruluşlarının takdirinde olduğu yonunde goruş bildirmiştir. Bu goruşun dayanağı ise Danıştay İdari Dava Dairelerinin 17/11/2011 tarihli ve E:2007/2368, K:2011/1214 sayılı kararıdır. Soz konusu Danıştay kararında "Turk Ceza Kanunu karşısında ozel bir kanun olan 657 sayılı Kanunun 48/A5 inci maddesi ile Turk Ceza Kanunu'nun aksine belli suclar acısından, bu suclar affa uğramış olsalar bile, suresiz hak yoksunluğu getirecek bir duzenleme yapıldığından, adli sicil kaydının silinmesi, yuz kızartıcı suctan dolayı ortaya cıkan hak yoksunluğunu ortadan kaldıracak nitelikte bulunmamaktadır" hukmune yer verilmiştir.
Sonuc olarak; hırsızlık sucundan alınan mahkumiyet kararı memuriyete engeldir. Devlet Personel Başkanlığı yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı verilse dahi hırsızlık sucunun memuriyete engel oluşturmaya devam edeceği goruşundedir.
DPB goruşu icin tıklayınız.