Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yonetmeliği'nin 41. maddesine gore, sağlık personeli, kabul edilebilir bir mazeret olmadan, durumu idareye bildirmeden, Baştabiplik veya başhemşire onayıyla değişikliğin nobet cetveline işlenmeden, kendi aralarında nobet değişimi yapamaz. Soru: İyi gunler ben Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir Eğitim Araştırma hastanesinde sağlık hizmetleri personeli olarak gorev yapıyorum. 08-08, 16-08 şeklinde 16 ve 24 nobeti tutmaktayım. İşlerimiz olduğu zamanlarda arkadaşlarımız ile anlaşıp nobet değiştiriyorduk. Hastanemizin Sağlık Bakım Hizmetleri muduru (başhemşire) nobet değişikliği yapılmayacağını sozlu olarak sorumlumuza bildirmiş. Başhemşirenin boyle bir hakkı var mı? Eğer yok ise bu emri yazılı şekilde talep edip hakkımızı aramak icin ne yapabilirim?
Cevap: Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yonetmeliği'nin 41. Maddesinde Sağlık Hizmetleri Personelin, nobet esasları belirtilmiş olup, nobet değişimleri (c) ve (f) bentlerinde belirtilen şu hukumlere bağlanmıştır.
(c)-bendi; Nobet gunleri ancak baştabiplik musaadesiyle değiştirilir. Bu takdirde nobetcinin kabul edilebilir bir mazeretinin bulunması, değişikliğin hastane muduru tarafından daha onceden nobet cetvellerine işlenmesi ve ilgililere duyurulması gerekir.
(f) bendi; Kurum nobet cetvelleri her hizmet bolumu veya meslek grubu icin ayrı ayrı duzenlenir. Nobet listeleri aylık olarak hazırlanır; tabip ve doğrudan baştabipliğe bağlı gorevlilerin listelerini baştabiplik, idareye bağlı personelin listesini hastane mudurluğu, başhemşireliğe bağlı olanların listelerini ise başhemşirelik duzenler ve bunları baştabip onaylar. Nobet listelerinin birer orneği baştabip odasına, nobetci tabip odalarına ve ayrıca kurumun gorulebilen bir yerine asılır. Birer orneği de Sağlık mudurluğune gonderilir. Nobet listeleri normal gunler icin ayrı, Cumartesi, Pazar, bayram ve tatil gunleri icin de ayrı olarak duzenlenir. Nobet listelerinin duzenlenmesinde yıllık izinler dikkate alınır.

DEĞERLENDİRME
Bu hukumler doğrultusunda, Sağlık Hizmetleri Personeli, kabul edilebilir bir mazeret olmadan, durumu idareye bildirmeden, Baştabiplik veya başhemşire tarafından değişikliğin nobet cetveline işlenmeden, kendi aralarında nobet değişimi yapamayacağı duşunulmektedir.