Doktorasını tamamlamış araştırma gorevlileri kadrosunun bulunduğu birim haricindeki diğer akademik birimlerde ders verebilir mi? Bu yazımızda, doktorasını tamamlamış araştırma gorevlilerinin kadrosunun bulunduğu birimin dışında diğer akademik birimlerde ders verip vermelerinde yasal bir engel bulunup bulunmadığı hususunu inceleyeceğiz.
Hatırlayacağınız uzere, 02 Haziran 2017 tarihli haberimizde; doktora, sanatta yeterlik, tıpta uzmanlık veya diş hekimliğinde uzmanlık eğitimini tamamlamış araştırma gorevlilerinin talepleri halinde, asli işlerini aksatmamak ve haftalık 12 saati aşmamak kaydıyla universitelerin ilgili yonetim kurullarının onayıyla ders vermeleri Yuksekoğretim Kurulu tarafından uygun gorulmuştu.
Bununla birlikte, 6 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 7100 sayılı Kanunla 2547 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde yapılan değişiklikte Yuksekoğretim Kurulunun almış olduğu karar kanuna işlenmiş, hatta derse giren doktora mezunu araştırma gorevlilerine haftada on iki saati aşan ders gorevleri icin haftada on saate kadar 2914 sayılı Kanunun 11 inci maddesinde yer alan esaslar cercevesinde oğretim gorevlileri icin belirlenmiş olan ek ders ucreti, gosterge rakamı uzerinden ek ders ucreti ile sınav ucreti odenmesi hukum altına alınmıştır.
Bu yasal duzenleme sonrasında doktorasını tamamlamış araştırma gorevlilerinin kadrosunun bulunduğu birim haricindeki diğer akademik birimlerde ders vermesinde yasal bir engel olup olmadığı hususunda zaman zaman universitelerde tereddutler oluşmaktadır.

Bildiğiniz gibi, yuksekoğretim kurumlarında ders gorevlendirme işlemleri 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu'nun "Kurumlararası Yardımlaşma" başlıklı 40 ncı maddesinde duzenlenmiştir. Soz konusu maddenin (a) fıkrasında; "Yuksekoğretim kurumlarında gorevli oğretim uyeleri ile oğretim gorevlileri bağlı bulundukları fakulte veya yuksekokulda haftalık ders yukunu dolduramadıkları takdirde, kendi universitelerinin diğer birimlerinde veya o şehirdeki yuksekoğretim kurumlarında ders yukunu doldurmak uzere rektor tarafından gorevlendirilebilirler. Ders yuku icindeki calışmalar karşılığında ek ders ucreti odenmez. Haftalık ders yukunun ustunde başka bir yuksekoğretim kurumunda gorevlendirilen oğretim elemanlarına gorev aldıkları kurum butcesinden ek ders ucreti odenir." ifadesi yer almaktadır.
Mevzuat hukumlerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda; 2547 sayılı Kanunun 40/a maddesinde ders yukunu dolduramayan oğretim elemanları arasında -doktorasını tamamlamış araştırma gorevlileri- her ne kadar yer almasa bile bu kişiler hakkında 2547 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin 3 uncu fıkrası ile ozel bir duzenleme yapıldığı icin kadrosunun bulunduğu birimler haricinde talepleri ve Universite Yonetim Kurulunun uygun gormesi halinde ders vermelerinde yasal bir engel bulunmamaktadır.
Yavuz Selim KAPLAN