Sozleşmeli personel olarak gorev yaparken, askerlik hizmetini yapmak uzere gorevden ayrılanlar, gorevde olunmayan doneme ait ucretlerini net tutar uzerinden değil brut tutar uzerinden geri oderler. SORU: Sozleşmeli oğretmenim. 02/07/2019 tarihinde bedelli askerlik icin gorevimden ayrıldım. Ay ortasında gorevden ayrılmam sebebi ile 02/07/2019 ve 14/07/2019 tarihleri arasında gorevde olmayacağımdan bu tarihleri kapsayan maaşımı mal mudurluğune geri odemek icin ilce milli eğitim mudurluğune gittiğimde bana gerekli işlemlerin maaşımın brut tutarı uzerinden yapılacağını soylediler. Fakat bazı illerde bu işlemleri maaşın net tutarı uzerinden yapıldığını oğrendim. konu ile ilgili araştırma yaparsanız sevinirim
CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4/B maddesine gore sozleşmeli istihdam edilen personelin almış olduğu aylık ucretinde geri odeme ile ilgili olarak;
6.6.1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Sozleşmeli Personel Calıştırılmasına İlişkin Esasların 11 uncu maddesinde;
"Odemeler her ay başında peşin yapılır. Ay sonundan once ayrılmalarda, 5510 sayılı Kanun hukumlerine gore aylık bağlanması veya olum sebebiyle sozleşmenin sona ermesi halleri dışında, kalan gunlere duşen odemeler doğrudan geri alınır." duzenleme yer almaktadır.

Ancak, fazla odenen ucretin geri alınması hakkında ilgili Esaslarda ozel bir duzenleme yer almadığından genel duzenleme olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Mudurluğunun 16 Sıra No'lu Kişilerden Alacaklar Genel Tebliğe gore işlem yapılması gerekmektedir.
Soz konusu Genelgeye gore kişi borcu cıkarılacak tutar icin hesaplamalar; brut ucret uzerinden odenen ucret kalemler, alması gereken tutar ve fark olarak duzenlenmiştir. Bu nedenle fazla odenen ucretin geri alınmasında brut ucretin dikkate alınması yonundeki uygulamanın doğru olduğunu değerlendirmekteyiz.