Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı, acıktan gecen surelerin profesor kadrolarına başvuru icin kanunda aranan beş yıllık sureden sayılacağına dair goruş verdi. Bilindiği uzere, 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu'nun "Profesorluğe yukselme ve atama" başlıklı 26 ncı maddesinde; "Profesorluğe yukseltilerek atamada;
1) Docentlik unvanını aldıktan sonra en az beş yıl sureyle, acık bulunan profesorluk kadrosu ile ilgili bilim alanında calışmış olmak,
2) Docentlik unvanını aldıktan sonra, ilgili bilim alanında ozgun yayınlar veya calışmalar yapmış olmak, gerekir."
Duzenlemeleri yer almaktadır.
Bu kapsamda, Universitelerarası Kurul Başkanlığından docentlik unvanı alan kişiler en az beş yıl sureyle ilgili bilim alanında calışmalar yapmaları halinde Profesorluk kadrolarına başvuru icin kanunda aranan asgari koşulları taşımaktadır.
Devlet universitesinde gorev yapmakta olan bir docent oğretim uyesinin 15 Temmuz darbe girişimi surecinde acıkta gecirdiği surelerin kanunda aranan beş yıllık sure kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hakkında Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığına goruş sorulmuştur.
Yuksekoğretim Kurulu tarafından verilen goruşte; ilgililerin acıkta gecirdiği sure zarfında ilgili bilim alanında calışmaları bulunması, uluslararası duzeyde orijinal eserler vermesi ya da uygulama yonelik calışmalarda bulunması kaydıyla bilimsel calışma suresi icerisinde değerlendirilebileceği ifade edilmiştir.
Nitekim bu goruşe paralel olarak, kanun hukmunde kararnamelerle ihrac edildikten sonra Olağanustu Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Kararı ile iade edilen docent unvanlı akademisyenlerin ilgili kanunda istenilen beş yıllık suresinin belirlenmesinde, ihrac edildiği tarihle iade edildiği zaman icerisinde bilimsel faaliyetlerinin devamlılığı sağlanmışsa Profesor kadrolarına başvurmalarında yasal bir engel bulunmamaktadır.
Yavuz Selim KAPLAN