Universiteler tarafından meslek yuksekokulu bunyesinde ilan edilen oğretim gorevlisi kadrolarında dil şartı 70 olarak belirlenemez!
SORU:
Sivas Bilim ve Teknoloji Universitesi tarafından 20 Kasım 2019 gunu ilan edilen Sivas Meslek Yuksekokulu Motorlu Araclar ve Ulaştırma Teknolojileri Bolumu Ucak Teknolojisi programında 70 yabancı dil şartı aramıştır. Tum universiteler meslek yuksekokullarında yabancı dil şartı aramazken bu universite oğretim gorevlisi kadrosunda 70 puan şartı aramasının yasal dayanağı var mıdır?
CEVAP:
Bilindiği uzere, devlet ve vakıf yuksekoğretim kurumlarında ilan edilen oğretim gorevlisi ve araştırma gorevlisi kadrolarına başvuracak adaylarda aranan genel ve ozel şartlar ile muafiyetler, 09 Kasım 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmelik"te duzenlenmiştir.
Soz konusu yonetmelikte GENEL ŞARTLAR;
-657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen şartları taşımak,
- ALES'ten en az 70, Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 50 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak,
Şeklinde yer almıştır.
Aynı yonetmelikte Oğretim Gorevlisi kadrolarına başvuracak adaylarda OZEL ŞARTLAR olarak;
-Oğretim gorevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda en az tezli yuksek lisans derecesine sahip olmak veya lisans ve yuksek lisans derecesini birlikte veren programlardan mezun olmak,
- Meslek yuksekokullarının Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarındaki oğretim gorevlisi kadrolarına başvuracak adaylarda en az tezli yuksek lisans derecesine sahip olmak ya da lisans mezunu olup belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrube sahibi olmak,
-Adaylarda, yabancı dille eğitim ve oğretim yapılan programlardaki oğretim gorevlisi kadrolarına yapılacak atamalarda atama yapılacak programın eğitim dilinde; bilim alanı yabancı dille ilgili kadrolara yapılacak oğretim gorevlisi atamaları ile 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uyarınca zorunlu yabancı dil dersini vermek uzere oğretim gorevlisi kadrolarına yapılacak atamalarda ilgili dilde; yuksekoğretim kurumlarının uluslararası ilişkiler ile yabancı dille ilgili uygulamalı birimlerinde istihdam edilecek oğretim gorevlisi atamalarında, en az bir dilde Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 80 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puana sahip olmak,
Olarak duzenlenmiştir.
Diğer taraftan, mezkur yonetmeliğin "Muafiyet" başlıklı 14 uncu maddesinin ikinci fıkrasında; "Meslek yuksekokullarının, bu Yonetmeliğin 6 ncı maddesinin dorduncu fıkrası kapsamındaki oğretim gorevlisi kadroları haricindeki oğretim elemanı kadrolarına yapılacak başvurularda yabancı dil şartı aranmaz." duzenlemesi yer almaktadır.
KAPAT [X]
Yukarıda yer verilen mevzuat hukumleri birlikte değerlendirildiğinde;
- Kadronun ilan edildiği meslek yuksekokulu programlarında yabancı dil şartı aranmasının istisnai durumunun yonetmeliğin 6 ncı maddesinin 4 uncu fıkrasında duzenlendiği,
- Buna gore; meslek yuksekokulu bunyesinde yabancı dille eğitim ve oğretim yapılan programlardaki oğretim gorevlisi kadrolarına yapılacak atamalarda atama yapılacak programın eğitim dilinde Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 80 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puana sahip olmak şartı aranacağı,
- Dolayısıyla, Sivas Bilim ve Teknoloji Universitesi tarafından Sivas Meslek Yuksekokulu Motorlu Araclar ve Ulaştırma Teknolojileri Bolumu Ucak Teknolojisi programında yabancı dille eğitim oğretim yapılması halinde yabancı dil şartının aranabileceği, ancak bu şartın yonetmelik gereğince 70 yerine 80 olarak belirlenmesi gerektiği,
Değerlendirilmektedir.