
2017 ila 2019 yılları arasında, seyyar görev tazminatını alamayan bir memur, kaç yıl içerisinde nasıl talep edebilir?
SORU: ... ilçe tarım ve orman müdürlÃ¼Ä 95;¼nde teknikerim. 2016'nın temmuz ayından itibaren arazi kontrolüne çıkmaktayım. 2017'nin ocak ayından itibaren seyyanen görev tazminatı alıyorum. Fakat 2017-2018-ve 2019 üçer aylık Åeklinde ödenen arazi tazminatı almadım. Geriye dönük arazi tazminatı alabilir miyim? Alırsam ne gibi evrak ve dokümanlar lazım? Hangi kanunun hangi maddelerini emsal tutmalıyım?
CEVAP: Ãncelikle aÅaÄıdaki hususu vurgulamak gerekmektedir:
BilindiÄi üzere, 6245 sayılı Harcırah Kanununun 49 uncu maddesinde, asli görevleri gereÄi memuriyet mahalli dıÅında ve belirli bir görev bölgesi içinde fiilen gezici olarak görev yapan memur ve hizmetlilere gündelik ve yol masrafı ÃdenmeyeceÄi, bunlardan görev unvanları ile iÅ ve çalıÅma özellikleri uygun görülenlere BakanlıÄımı zca vize edilen cetvellere dayanılarak fiilen gezici görev yaptıkları günler için almakta oldukları aylık/kadro derecelerine göre müstahak oldukları yurtiçi gündeliklerinin üçte birinin günlük tazminat olarak verileceÄi hüküm altına alınmıÅtır .
Dolayısıyla, seyyar görev tazminatının sadece asli görevleri gereÄi memuriyet mahalli dıÅında fiilen gezici olarak görev yapan ve görev unvanları ile iÅ ve çalıÅma özellikleri uygun görülen ve vize edilen cetvellerde unvan ve sayıları belirtilen personele ödenmesi gerekmektedir.
GörüldÃ¼Ä 95;¼ üzere burada 3 Åart aranmaktadır:
-Asli görevleri gereÄi memuriyet mahalli dıÅında olacak,
-Belirli bir görev bölgesi içinde olacak,
-Fiilen gezici olarak görev yapılacak.
ÃrneÄin, herhangi bir Tarım ve Orman İlçe MüdürlÃ¼Ä 95;¼nde 1 ay süre ile geçici olarak görevlendirilen bir personele, geçici görev gündeliÄi almakta iken aynı günleri kapsayan görevlendirilme nedeniyle anılan Kanunun 49 uncu maddesine göre seyyar görev tazminatı ödenmesi mümkün deÄildir. (Hazine Ve Maliye BakanlıÄı Bütçe ve Mali Kontrol Genel MüdürlÃ¼Ä 95;¼nün 27/03/2019 tarihinde BakanlıÄını za verdiÄi görüÅten).
DiÄer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve aynı Kanununun ek geçici 9'uncu maddesi kapsamına giren kurumlardan aylık alanlara, 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüÄe konulan "Devlet Memurlarına Ãdenecek Zam ve Tazminatlara İliÅkin Karar"a ekli II sayılı Cetvelin (E) Teknik Hizmetler Bölümünà 8;n 6'ncı sırasında, Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarda bulunan personel belirli Åartlara ve sınırlamalara uyulması koÅulu ile belli oranlarda ek özel hizmet tazminatı ödeneceÄi ve ödemelerin görevin fiilen yerine getirilmesinden sonra üçer aylık dönem sonlarında yapılacaÄı hükme baÄlanmıÅtır.
"2016 nın temmuz ayından itibaren arazi kontrolüne çıkmaktayım" ibaresinden asli göreviniz gereÄi memuriyet mahalli dıÅında, belirli bir görev bölgesi içinde fiilen gezici olarak görev yaptıÄınız anlaÅılmakta ise (ki bunları kurumunuzdan temin edeceÄiniz görevlendirme belgeleri ile ispat etmeniz gerekmektedir) yapacaÄınız iÅlemler Åu Åekildedir:
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 21 inci maddesinde yer alan, "Devlet memurları kurumlarıyla ilgili resmi ve Åahsi iÅlerinden dolayı müracaat; amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve iÅlemlerden dolayı Åikayet ve dava açma hakkına sahiptirler.
Müracaat ve Åikayetler söz veya yazı ile en yakın amirden baÅlayarak silsile yolu ile Åikayet edilen amirler atlanarak yapılır.
KAPAT [X]
Müracaat ve Åikayetler incelenerek en kısa zamanda ilgiliye bildirilir. Müracaat ve Åikayetlerle ilgili esas ve usuller CumhurbaÅkanınca hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir." hükmü gereÄince yanlıÅlıÄÄ& #177;n düzeltilmesi hususunda "silsile yoluyla" amirlerinize baÅvurmanız gerekmektedir. İlgili Yönetmelikte belirlenen süre zarfında Åahsızını ;za bir cevap verilerek konu açıklıÄa kavuÅturulacaktır.
2- BaÅvurunuz üzerine, yanlıÅlık varsa ek bordro olarak hesaplanıp ödenmesi gerekmektedir. Bu ödeme yapılır iken hesaplanan ek bordroda ödemenin yapılması gerektiÄi gecikme ay ve yıldaki maaÅ katsayıları baz alınması gerekmektedir. Bu konudaki zaman aÅımı süresi ise, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun 34 üncü maddesine göre, hizmetin yapıldıÄı yılı takip eden yıldan baÅlamak üzere 5 yıldır.
İlgili madde Åu Åekildedir:
"İlgili olduÄu mali yılın sonundan baÅlayarak beÅ yıl içinde alacaklıları tarafından geçerli bir mazerete dayanmaksızın, yazılı talep edilmediÄinden veya belgeleri verilmediÄinden dolayı ödenemeyen borçlar zamanaÅımına uÄrayarak kamu idareleri lehine düÅer."
Süre kaçırılmÄ 77;Å ise dava yolu tek seçenektir.
3- BaÅvurunuzun reddedilmesi veya hiç cevap verilmemesi halinde; reddedildiÄi tarihten baÅlayarak 60 gün, Müracaat ve Åikayet yönetmeliÄine göre ise 30 gün içinde cevap verilmeyen dilekçenize 31. Günden baÅlayarak 60 gün içinde dava açmanız gerekmektedir.
İÅlemin eski tarihlerde yapılmıŠolması sizi tereddüde düÅürmesin.
Parasal haklarda, her baÅvuruyla birlikte dava açma süresi yeniden baÅlayacaÄına iliÅkin DanıÅtayın kararları bulunduÄu gibi mali hakların 10 yıllık zamanaÅımı süresi içinde istenebileceÄine iliÅkin kararı da bulunmaktadır.