Doğuma bağlı olarak kullanılan izinler, Sozleşmeli personelin, 3+1 hizmet suresinde kısmen değerlendirilmektedir. SORU: Merhaba. 3+1'e tabi sağlık personeliyim. 21 ocak 2019 da goreve başladım erken doğum sebebiyle doğum izni+tek hekim ve heyet raporu kullandım. 21 ocak 2020'de senem doluyor şubat donemi es tayini kurasına başvuracağım. Fakat, doğum izni ve heyet raporlarının da fiili hizmetten sayılıp sayılmadığına dair yonetmelikte rastlamadım. Yardımcı olursanız cok sevinirim. Boyle bir durumda senemden sayılıp tayinim onaylanır mi?
CEVAP:663 sayılı Sağlık Alanında Bazı Duzenlemeler Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin "Sozleşmeli sağlık personeli istihdamı" başlıklı 45/A maddesinin 3. fıkrası aşağıdaki şekildedir.
"(3) Bu madde uyarınca atanan sozleşmeli sağlık personeli uc yıl sureyle başka bir yere atanamaz. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen personelin eşi bu personele tabidir. Ancak sozleşmeli sağlık personelinin bulunduğu ilde bir yıl gorev yapması ve vizeli pozisyon bulunması durumunda; eşlerin her ikisinin de Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında sozleşmeli veya eşlerden birinin sozleşmeli, diğerinin Bakanlık ve bağlı kuruluşla-rında veya diğer bir kamu kurum veya kuruluşunda kadrolu statude istihdam ediliyor olması halinde hizmet ihtiyacının daha fazla olduğu yere atamaları yapılabilir."
663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnameye ekli (II) sayılı cetvelde belirtilen pozisyonlarda istihdam edilen sozleşmeli personele ilişkin hizmet sozleşmesinin 17. maddesinde izin hakları duzenlenmiştir.
663 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 45/A maddesine tabi sozleşmeli personelin hastalık ve mazeret izinlerinde gecen suresinin hizmet suresinden sayılmayacağına yonelik bir hukum bulunmadığından; doğum izni ve heyet raporlarında gecen surenizin de hizmet suresinden sayılması gerektiğini değerlendiriyoruz. Diğer taraftan aylıksız izin surelerinin hizmetten sayılmasına yonelik ozel bir duzenleme yer almamaktadır. Bu nedenle, sozleşmenin askıda olduğu doneme ait aylıksız izin sureleri, 3+1'de değerledirilmeyecektir.