Polis memurunun, 4/B sözleÅmeli personel olarak atanmaya hak kazanması ve tazminat yükümlülà 88;Äünü göze alması halinde, polis memurluÄundan istifa ederek sözleÅmeli personel olarak atanmasına engel bir durum bulunmamaktadır Soru Merhabalar ben polis memuruyum. OkuduÄum bölümün ataması geldi. ... Polislikten istifa edip kendi okuduÄum bölüme uygun bir sözleÅmeli pozisyona geçiÅ yapabilir miyim?
Cevap
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 94. maddesine göre Devlet memuru baÄlı olduÄu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteÄinde bulunabilmekte, mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat Åartı aranmaksızın, memur çekilme isteÄinde bulunmuÅ sayılmaktadır.
Aynı Kanunun 97. maddesinde ise usulüne uygun olarak çekilen memurun altı ay, çekilmiÅ sayılanların ise bir yıl boyunca yeniden memur olmaları engellenmiÅtir. 97. madde hükmünde belirlenen süreler yeniden Devlet memurluÄuna atanma halinde söz konusu olup 4/B sözleÅmeli personel olarak atanacaklar bekleme sürelerine tabi olmaksızın istifayı müteakip atanabilmektedir.
DiÄer taraftan, 3201 sayılı Emniyet TeÅkilatı Kanununun ek 24. maddesinin beÅinci fıkrasında "Polis meslek eÄitim merkezlerinde eÄitimlerini baÅarı ile tamamlayanlar, Emniyet Genel MüdürlÃ¼Ä 95;¼ kadrolarına aday polis memuru olarak atanırlar. Bu Åekilde atananlar, atanma tarihinden itibaren altı yıl süreyle baÅka kurumlara nakil yoluyla atanamazlar. Bu süre zarfında memuriyetten çekilen, çekilmiÅ sayılan, meslekten veya memuriyetten çıkarma cezası alan ve asli memurluÄa atanamayarak iliÅiÄi kesilenler, mecburi hizmet sürelerinin kalan her yılı için, kendilerine yapılmıŠolan öÄretim masraflarını tazminat olarak ödemek zorundadırlar." denilmektedir.
Yukarı yer verilen hüküm cezai Åart düzenleyen bir hüküm olup, öÄrenim süresince yapılan masrafların, altı yıldan eksik kalan yıl sayısı ile çarpılması sonucu bulunan tutarda tazminat yükümlülà 88;Äü doÄurmaktadır.
Sonuç olarak 4/B sözleÅmeli personel olarak atanmaya hak kazanmanız ve tazminat yükümlülà 88;Äünü göze almanız halinde polis memurluÄundan istifa ederek sözleÅmeli personel olarak atanmaya engel bir durum bulunmamaktadır.