Sozleşmeli sağlık personeli atanan bir kişi, daha once ozel bir hastanede sağlık personeli olarak gorev yapmışsa, bu sureler yıllık izninde ve sozleşme ucretinde dikkate alınacak mıdır? Soru: Merhabalar ben ozel bir hastanede 4A lı sigortalı diş teknikeri olarak 12.06.2013 -24.01.2020 tarihleri arasında calıştım. 04.02.2020 tarihinde de sozleşmeli olarak atandığım ağız diş sağlığı merkezinde diş teknikeri olarak işe başladım. 1) Gorev belgemi calıştığım kuruma teslim ettim.6.5 yıllık calışma surem tam olarak sayılacak mı?
2) 1 yılımı doldurmadan yıllık izin kullanabilecek miyim?
3) Yıllık izin gun sayısı konusunda hizmet surem nasıl bir avantaj sağlayacak?
4) Sozleşmeli olduğum icin memur mu yoksa işci mi gorunduğum ve sigortamin 4 B mi yoksa yine 4 a mı olduğu ?konularında sizden bilgi almak istiyorum şimdiden teşekkurler.
Cevap:
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4B maddesi kapsamında calışan sozleşmeli personel sosyal guvenlik bakımından 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalıdır. Yani kamu veya ozel sektorde calışan işcilerle aynı sosyal guvenlik sistemine tabidir. İşcilerden farkı iş sonu tazminatının hesabında ortaya cıkmaktadır. İşcilerin kıdem tazminatında brut ucret esas alınırken 4/B'li personel tazminatını brut ucretinden değil emsali devlet memurunun alabileceği emekli ikramiyesi tutarından almaktadır.
Sosyal guvenlik bakımından aynı kapsamda olduğu icin sozleşmeli personel olarak atanmadan once ozel sektorde calışılan surelerin tamamı herhangi bir hizmet birleştirmesi yapılmaksızın emeklilik bakımından dikkate alınacaktır.
Sozleşmeli Personel Calıştırılmasına İlişkin Esasların 3. maddesinde, "Sozleşmeli personelin ucreti; pozisyon un-va-nı, bu unvana ilişkin eği-tim duzeyi, kamu kurum ve kuruluşlarında aynı kadro veya pozisyon unvanında gecen hizmet suresi dik-ka-te alınarak tespit edilir..." denilmektedir. Bu hukme gore sozleşme ucretinin belirlenmesinde sadece kamuda ve aynı unvanda gecen sureler dikkate alındığından ozel sektorde calıştığınız surelerin ucretinize bir etkisi olmayacaktır. Bırakın ozel sektoru kamuda, hatta sozleşmeli personel statusunde farklı unvanda calışılan sure bile mesleki kıdemde dikkate alınmamaktadır. Bu yuzden buyuk bir caba sonucu farklı pozisyona atanan sozleşmeli personelin mesleki kıdemi sıfırlanmakta ucreti duşebilmektedir.
Esasların 9. maddesinde ise, "217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kurumlarda gecen hizmet suresi, bir yıldan on yıla kadar olan personele yirmi gun, on yıldan fazla olanlara otuz gun ucretli yıllık izin verilir." hukmu yer almaktadır. Bu hukum gereğince sadece kamu kurum ve kuruluşlarında gecen sureleri yıllık izin suresine esas alınan hizmet suresinin hesabında dikkate alındığından ozel sektordeki calışmalarınızın bir faydası olmayacaktır. Aynı maddenin sekizinci fıkrası yıllık izin hakkı bulunmayan sozleşmeli personele mazeretleri nedeniyle bir sozleşme donemi icinde toplamda on gunu gecmemek uzere ucretli mazeret izni verilmesine imkan sağlamaktadır. Bu hukum sayesinde yeni başlayan ve yıllık izne hak kazanamayan sozleşmeli personel mazeret halinde izin kullanabilecektir.
Sozleşmeli personelde durum bu olmakla birlikte memurlarla kıyaslama yapacak olursak memurlar bu konuda daha avantajlıdır. Hangi unvan veya hizmet sınıfında olursa olsun memuriyette gecen butun hizmetler kıdemde dikkate alınmaktadır. Belirli hizmet sınıfları icin bırakın kamuyu ozel sektorde calışılan sureler bile hem yıllık izin icin hem de memuriyet kıdeminde dikkate alınmaktadır.
Sozleşme ucreti belirlenirken sadece kamu kurum ve kuruluşlarında aynı kadro veya pozisyon unvanında gecen hizmet suresinin dik-ka-te alınması sozleşmeli personeli mağdur etmektedir. Sorunun ya Esaslarda değişiklik yapılarak ya da toplu sozleşme surecinde cozume kavuşturulmasının gerekli olduğunu değerlendiriyoruz.