2547 sayılı YükseköÄretim Kanununa göre dekanlıÄa vekalet iÅlemlerinde süre sınırlandırmas 96;± iki türlü yorumlanmalı! Bu yazımızda, Dekanlık görevine vekalet iÅlemlerinde süre sınırlaması olup olmadıÄı hakkında bazı deÄerlendirmelerde bulunacaÄız.
BilindiÄi üzere, dekan atamaları 2547 sayılı YükseköÄretim Kanunu'nun 16 ncı maddesinin (a) fıkrasında düzenlenmiÅtir. İlgili kanun hükmünde; "Atanması: Fakültenin ve birimlerinin temsilcisi olan dekan, rektörün önereceÄi, üniversite içinden veya dıÅından üç profesör arasından YükseköÄretim Kurulunca üç yıl süre ile seçilir ve normal usul ile atanır. Süresi biten dekan yeniden atanabilir. Dekan kendisine çalıÅmaları nda yardımcı olmak üzere fakültenin aylıklı öÄretim üyeleri arasından en çok iki kiÅiyi dekan yardımcısı olarak seçer. Ancak merkezi açıköÄret im yapmakla görevli üniversitelerde, gerekli hallerde açıköÄret im yapmakla görevli fakültenin dekanı tarafından dört dekan yardımcısı seçilebilir. Dekan yardımcıları, dekanca en çok üç yıl için atanır. Dekana, görevi baÅında olmadıÄı zaman yardımcılarından biri vekalet eder. Göreve vekalet altı aydan fazla sürerse yeni bir dekan atanır." ifadesi yer almaktadır.
İlgili kanun hükmünde yer alan vekaleten atama iÅlemine göre asaleten dekan atanmıÅ, ancak bu kiÅi geçerli bir mazereti (yıllık izin, hastalık izni, görevlendirme vb) dolayısıyla görevi baÅında olmaz. Bu durumda vekaleten görevlendirme en fazla altı ay süre ile yapılabilir. Åayet bu süre aÅarsa, asaleten yeni Dekan ataması için gerekli iÅlemler yapılır. Buradaki altı aylık sürenin ise kesintisiz olduÄu deÄerlendirmelidir. Ãzetle, YÃK tarafından asaleten atanan Dekanın kesintisiz bir Åekilde altı aydan fazla bir süre ile görevinden ayrılırsa yeni bir Dekan atanmalıdır.
DiÄer bir Dekanlık görevine vekalet iÅleminde ise, Dekanlık görevi herhangi bir Åekilde boÅalmıŠveya ilgili fakülte yeni kurulmuÅtur. Dolayısıyla, bu görevin asıl sahibi henüz atanmamıÅtır. İdari iÅlemlerin devam etmesi ve asaleten atama sürecinin uzun sürmesi sebebiyle üniversitenin teklifi ve YükseköÄretim Kurulu BaÅkanının onayıyla vekaleten görevlendirme iÅlemi tesis edilmektedir.
Bu iÅlem geçici bir durum olmakla birlikte, kesin olarak ifade edilebilecek süre sınırlandırmas 96;± da bulunmamaktadır.
Ãte yandan, 15 Temmuz sürecinden sonra YükseköÄretim Kurulu tarafından devlet ve vakıf üniversitelerinde görevli 1577 Dekanın istifası istenmiÅ, bu süreçten sonra ilgili Dekanlıklara önce yukarıda belirttiÄimiz üzere vekaleten görevlendirme iÅlemleri yapılmıÅ, akabinde ise üniversitelerin teklifleri üzerine asaleten atanması önerilen adayların atamaları yapılmıÅtır . Ancak, gelinen noktada bazı üniversiteler atanma Åartlarını taÅıyan aday olmasına raÄmen bilerek asaleten atama teklifi yapmayarak vekaleten görevlendirmeyi geçici bir durum olmaktan öteye götürerek uzun süren idari iÅleme dönüÅtürmek tedir.
Bu baÄlamda, fakültelerin ve baÄlı bölümlerin iÅleyiÅinden birinci derece sorumlu olan Dekanlık görevinin uzun yıllar boyunca üniversitelerde vekaleten görevlendirilmesinin saÄlıklı bir durum olmadıÄı göz önüne alınarak, YükseköÄretim Kurulu tarafından Dekanlık görevinin sınırlı bir süreye çekilmesine yönelik tedbir alınmasında fayda bulunmaktadır.
Yavuz Selim KAPLAN