Docentlik Yonetmeliğinde duzenleme yapılarak, docentlik başvurularının Ocak, Mayıs ve Eylul aylarında alınmasına karar verildi.
Bilindiği uzere, 17 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe giren 7243 sayılı Yuksekoğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 2 nci fıkrası ile 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunun 24 uncu maddesinde yapılan duzenleme ile docentlik başvurularının bir yılda ikiden fazla alınmasına imkan verilmişti.
Bu kapsamda, Universitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından hazırlanarak Yuksekoğretim Genel Kurulunun onayıyla yapılan yonetmelik değişiklikleri, 12 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe girdi.
Buna gore; docentlik başvuruları yılda uc kez olmak uzere "OCAK", "MAYIS" ve "EYLUL" ayının yirminci gunu başlayıp, en gec ilgili ayın son calışma gunu mesai saati bitimine kadar yapılabilecek. Ancak, yonetmeliğin yururluk maddesine eklenen hukum ile bu duzenleme 01 Ocak 2021 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak.

Dolayısıyla, 2020 yılı Mart donemi başvurularının pandemi sebebiyle ertelenmesinden oturu birinci donem docentlik başvuruları 15 Haziran-30 Haziran 2020 tarihleri arasında, ikinci donem docentlik başvuruları ise 15 Ekim-30 Ekim 2020 tarihleri arasında yapılacaktır.
Diğer taraftan, yonetmelikte yapılan bir takım onemli duzenlemeler aşağıda sıralanmıştır:
- Oğrenim belgesi, tez ve yabancı dil belgesi eksik/hatalı olan adayların docentlik başvurusu UAK tarafından doğrudan iptal edilebilecektir. Bu durumda olan adaylar, bir sonraki donem yeniden başvurabilecektir.
- Docentlik unvanı alıp, yeniden başka bir alanda docentlik unvanı almak suretiyle başvuran adaylar, daha onceden aldığı unvana esas olan akademik calışmaları yeni muracaatlarında puanlayamayacaklardır.
- 7243 sayılı Kanunda yapılan duzenleme ile uyumlu olarak, UAK tarafından bir adayın jurisinde gorevlendirilen oğretim uyelerin juri uyeliği gorevi ve juri bilgileri sistem uzerinden erişime acıldığı tarihi izleyen beşinci gun ilgililere tebliğ edilmiş sayılacak.

- Docentlik değerlendirilmesi ile ilgili olarak ise, juride gorevlendirilen oğretim uyelerinin adaylar hakkında oncelikle bilimsel araştırma ve yayın etiği hakkında değerlendirme yapmaları hukum altına alınmıştır. Bu noktada, adayların etik ihlali durumları hakkındaki incelemeler ilgili Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Komisyonu tarafından, asgari docentlik kriterlerini taşımadığına yonundeki raporlar ise Docentlik Komisyonunca incelenecektir.
- Docentlik başvurusunda bulunup başarısız olan adaya ait değerlendirmeye esas raporlar, yeni başvuruda juri uyelerinin isimleri gizlenmek suretiyle docentlik değerlendirme juri uyelerinin erişimine acılmasına imkan verilmiştir.
- Adaylar hakkında etik ihlali tespiti yapan juri uyelerinin bildirimi uzerine ilgili bilim bilimsel araştırma ve yayın etiği komisyonu tarafından yapılan inceleme sonucunda aykırılık iddiasının doğru olmadığının tespit edilmesi halinde aykırılık iddiasında bulunan juri uyesinin gorevi sonlandırılmasına karar verilmiştir. Ozellikle, keyfi alınan/ alınabilecek kararları juri uyeleri nezdinde caydırmaya yonelik onemli bir duzenleme olarak değerlendirilmektedir.
- Etik ihlali veya yanıltıcı beyanda bulunduğu tespit edilen adayların başvuruları iptal edilerek, muracaat donemi esas alınmak suretiyle en erken izleyen ucuncu donemde yeniden başvurabilecekleri belirtilmiştir.
İŞTE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER