YükseköÄretim kurumlarında norm kadro uygulamalarına dair süreçler dört adımda yürüyor. BilindiÄi üzere, yükseköÄretim kurumlarının akademik kadro iÅlemlerinde, CumhurbaÅkanlıÄı na hükümet sisteminden evvel 78 sayılı YükseköÄretim Kurumları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre iÅlem tesis ediliyordu. Ancak, yeni hükümet sistemi ile mezkür KHK'nın yürürlükten kaldırılması yeni bir düzenleme yapılması ihtiyacını doÄurdu.
Bu kapsamda, 2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında CumhurbaÅkanlıÄı Kararnamesinin 11 inci maddesine 4 üncü fıkra olarak eklenen;
"ÃÄretim elemanı kadrolarına, devlet yükseköÄretim kurumları bünyesindeki birimler, ön lisans, lisans ve lisansüstü programların sayısı, niteliÄi ve öÄrenci sayıları ile yükseköÄretim kurumunun eÄitim-öÄretim dıÅında yürüttÃ¼Ä 95;¼ hizmetler dikkate alınarak YükseköÄretim Kurulunca çıkarılan norm kadro yönetmeliÄine göre ilgili devlet yükseköÄretim kurumunca atama yapılır. " düzenlemesi ile birlikte "YükseköÄretimde Norm Kadro Sistemi" hayatımıza girmiÅ oldu. Bu düzenleme çerçevesinde YükseköÄretim Kurulunca hazırlanan Yönetmelik ise 2 Kasım 2018 tarihli Resmi Gazete'de "Devlet YükseköÄretim Kurumlarında ÃÄretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İliÅkin Yönetmelik" ismiyle yayımlanarak uygulamaya konuldu.
Yeni sistemle birlikte, "asgari kadro sayısı", "norm kadro sayısı", "norm içi", "norm dıÅı" ve "2/3 unvan kuralı" terimleri de yükseköÄretimde yerini aldı. YaklaÅık olarak 1 yıl 7 ay gibi bir süreden bu yana uygulanan norm kadro sisteminde zaman içerisinde tedrici düzenlemeler yapılarak üniversitelerde uygulamalar sürmektedir.
DiÄer taraftan, önceki yıllarda sadece öÄretim görevlisi ve araÅtırma görevlisi kadrolarında uygulanan yıllık atama sayısı sınırlaması bu yıl ilk defa öÄretim üyesi kadrolarına da getirilmiÅtir. Haliyle, bu uygulama yükseköÄretim norm kadro sürecini de etkilemektedir. AÅaÄıdaki tabloda daha detaylı açıkladıÄ&# 196;±mız üzere üniversitelerde norm kadro süreci bir yılda dört farklı aÅamadan geçmektedir.
Bunlar;
1- PLANLAMA SÃRECİ:
"Devlet YükseköÄretim Kurumlarında ÃÄretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İliÅkin Yönetmelik"in 4 üncü maddesinin 8 inci fıkrasında; "YükseköÄretim kurumları, bu maddenin ikinci, dördüncü ve beÅinci fıkraları çerçevesinde yapacakları norm kadro planlamalarından bir sonraki yıl ilan edilmesi planlanan kadroları üniversite yönetim kurulu kararıyla birlikte her yıl Aralık ayı içinde YükseköÄretim Kuruluna gönderir ve kendi internet sitesinde yayımlar." hükmü yer almaktadır.
Bu doÄrultuda, her yıl yükseköÄretim kurumları, bir sonraki yıl ilan etmeyi planladıÄı "NORM İÃİ KADRO İHTİYAÃLARINI" internet sitesinden yayımlamakla yükümlüdà 88;r. Burada dikkat edilmesi gereken diÄer bir husus; üniversiteler norm dıÅı kadro ihtiyaçlarını ilan etmek zorunda deÄillerdir. Ãniversiteler yıllık olarak sadece asgari kadro sayısı ve norm içi durumdaki kadroları duyurmalıdır. Ayrıca, araÅtırma görevlileri norm kadro sayısı içerisinde deÄerlendirilmediÄinden, bir sonraki yıl ilanı planlanan kadrolar içerisinde yer almamalıdır.
Son olarak, yıllık planlama tablosunun ilan Åeklinde üniversiteler arasında çok farklı uygulamalar bulunmaktadır. YükseköÄretim kurumlarının bir kısmı sadece ilan edeceÄi birimi, bölümü ve anabilim dalını yazıp adet belirtmezken, bir kısmı da ilgili kadro birimini belirtip unvan belirtmemektedir. Yine yönetmeliÄe raÄmen planlamasını web sitesinde hiç yayımlamayan üniversitelerde oldukça fazla. Buradaki usul, personel alım ilanında olduÄu gibi olmalı yani nasıl ki, öÄretim üyesi ilanında birim, bölüm, anabilim dalı/program ve kadro unvanı ve adedi yazılıyorsa, norm kadro planlamasında da benzer içeriklere ait veriler yayımlanmalıdır.
2- DAÄILIM SÃRECİ
2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında CumhurbaÅkanlıÄı Kararnamesi uyarınca bu yıl ilk kez öÄretim üyesi kadrolarına yıllık sayı sınırlandırmas 96;± getirilmiÅtir. Daha sonra alınan bir CumhurbaÅkanı Kararı ile yükseköÄretim kurumlarında kurum içerisinden akademik yükselme olarak yapılacak doçent ve profesör kadro atamaları bu sayı sınırlandırmas 96;±nın dıÅında tutulmuÅtur. Haliyle, son düzenlemeler çerçevesinde, kurum içerisinden doktor öÄretim üyeliÄine ve bununla birlikte kurum dıÅından doktor öÄretim üyesi, doçent ve profesör kadrolarına yapılacak atamalar YükseköÄretim Kurulu tarafından tahsis edilen atama iznine tabidir.
Bu bakımdan, yükseköÄretim kurumları tarafından gerek öÄretim üyesi, gerek öÄretim görevlisi ve araÅtırma görevlisi kadrolarının kullanılabilmesi için öncelikle mezkür yönetmeliÄin 5 nci maddesinin 6 ncı fıkrası uyarınca kadroların birim, bölüm ve anabilim dalı bazlı daÄılımın&# 196;±n yapılması gerekir.
DaÄılımda yer almayan bir kadronun aktarılması ve kullanılması Yönetmelik gereÄi mümkün deÄildir.
KAPAT [X]
3- AKTARIM SÃRECİ
2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında CumhurbaÅkanlıÄı Kararnamesinin ilgili hükümlerine göre, yükseköÄretim kurumlarında akademik kadroların aktarılabilmesi YükseköÄretim Kurulunun iznine baÄlıdır. Ancak, son iki senedir YükseköÄretim Kurulu norm içi durumda olan birimlerde (bazı istisnalar hariç

YükseköÄretim kurumları norm dıÅı kadrolar, fakültelerde istihdam edilecek ile zorunlu dersler ve uygulamalı birim öÄretim görevlileri, araÅtırma görevlileri, kapanan ya da açılacak bölüm/programlara alınacak öÄretim üyesi/öÄretim görevlileri ile enstitüler altında yer alan anabilim dallarına ve Mühendislik Temel Bilimlerine yapılacak kadro aktarım tekliflerini YükseköÄretim Kurulu BaÅkanlıÄına sunmaktadırlar.
4- KULLANIM SÃRECİ
Planlama, daÄılım ve aktarım süreçleri tamamlanan akademik kadroların son aÅaması kullanım (ilan) aÅamasıdır. Yakın bir tarihte Yönetmelikte düzenlemeye gidilerek, kadroların kullanım (ilan) süreçlerinde bir takım deÄiÅiklikler yapılmıÅtır . Buna göre norm dıÅı ve asgari kadro aÅamasındaki kadrolar, doÄrudan Rektör tarafından ilan edilebilmektedir.
DiÄer taraftan, norm içi olan kadroların kullanımında ilgili Bölüm BaÅkanlıÄınÄ ;±n talebi Yönetmelikten çıkartılmÄ&# 177;Åtır. Bu kadroların kullanımı ise ilgili birim Yönetim Kuruluna baÄlanmıÅtır. Ayrıca, norm içi durumda olan kadroların kullanımı için Ãniversite Yönetim Kurulunun izni zorunlu tutulmuÅtur.
Sonuç olarak, özellikle atamalara bir takım kısıtlamalar getirmesi sebebiyle benimsenmesi oldukça zor olsa da; üniversitelerde norm kadro sistemi doÄrusuyla ya da yanlıÅıyla aÅaÄıdaki Åekilde yürümektedir.