
Memuriyetten once ozelde calışılan sureler yıllık izin suresini etkiler mi? Soru: Emniyet Genel Mudurluğunde Carşı ve Mahalle Bekcisi olarak gorev yapıyorum. Memur olmadan once ozel sektorde 7 yıl sigortam var ve dilekce verip hizmet birleştirmesi yaptırdım. Birleştirilen 7 yıllık sure yıllık izin hakkımı etkiler mi? Cevap: 657 sayılı Kanunun yıllık izinlerle ilgili 102. maddesinde "Devlet memurlarının yıllık izin suresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar icin yirmi gun, hizmeti on yıldan fazla olanlar icin 30 gundur. Zorunlu hallerde bu surelere gidiş ve donuş icin en cok ikişer gun eklenebilir." hukmu, 103. maddesinde ise "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca gore kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izliyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir onceki yıl haric, onceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları duşer.
Oğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.
Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla calışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir." hukmu yer almaktadır.
6 Haziran 2002 tarihli ve 24777 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 154 seri numaralı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde ise, yıllık izin surelerinin hesabında hangi statude olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında gecen hizmet sureleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında gecmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet surelerinin dikkate alınması gerektiği hukme bağlanmıştır.
Devlet memurlarının memuriyet dışındaki calışmalarının kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesi ise bir yasa hukmune dayanmak zorundadır. 657 sayılı Kanunun 36. maddesinin "Ortak Hukumler" başlığı altında duzenlenen (C) fıkrasında; memuriyet dışında gecen hangi nitelikteki hizmetlerin kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin değerlendirileceği belirtilmiştir. Bu kapsamda orneğin, Teknik Hizmetler Sınıfı, Sağlık ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı, Avukatlık Hizmetleri Sınıfı, Eğitim Oğretim Hizmetleri Sınıfına girenlerin memuriyet dışında ozelde calıştıkları sureler kısmen kazanılmış hak aylık derece ve kademesinin belirlenmesinde dikkate alınmaktadır. Bu bağlamda, Emniyet Hizmetleri Sınıfı kapsamına giren personelin memuriyet dışında calıştığı surelerin kazanılmış hak aylık derecesinin tespitinde dikkate alınacağına dair bir yasa hukmu mevcut değildir.
Diğer tarafdan memuriyet dışında calışılan sureler icin hizmet birleştirmesi yapılması emekliliğe esas hizmet suresi veya prim gun sayısı tespitiyle ilgili bir durum olup, memurun kazanılmış hak aylık derece ve kademesini etkilememektedir.
Memuriyet dışında calışılan surelerin yıllık izin suresinin belirlenmesinde eşik olan 10 yıllık hizmet suresine dahil edilebilmesi icin bu surelerin;
- İşci, memur veya sozleşmeli farketmeksizin kamu kurum ve kuruluşlarında gecmiş olması,
- Veya memurun kazanılmış hak aylık derece ve kademesinin belirlenmesinde dikkate alınması,
gerekmektedir. Genel olarak, bir kurum veya kuruluş mulga 217 sayılı KHK kapsamında ise kamu kurum ve kuruluşu kabul edilmektedir.
Sonuc olarak Carşı ve Mahalle Bekcisi olarak atanmadan once memuriyet dışında ozelde gecen calışmalarınızın yıllık izin surenizin belirlenmesinde esas alınan on yıllık sureye dahil edilemeyeceğini değerlendirmekteyiz.