Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı, COVID-19 salgını nedeniyle uzaktan verilen derslerin ek ders odemeleri hakkında goruş verdi. olarak, 16 Mayıs 2020 tarihli yazımızda, "Universitelerde, Ek Ders Odemeleri İcin Duzenleme" başlıklı yazımızda, yuksekoğretim kurumlarında ek ders odemeleri hakkındaki belirsiz surecin sona ermesi ve odeme işlemlerinde birlikteliğin sağlanması bakımından, pandemiden dolayı yurutulen uzaktan eğitim suresince ek ders odemelerinin nasıl yurutuleceğine dair Hazine ve Maliye Bakanlığınca ilgili usul ve esaslara gecici bir hukmun uygulamaya konması ve konu hakkında universitelere bilgilendirme yapılmasının faydalı olduğunu gundeme getirmiştik.
Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı 18 Eylul 2020 tarihli yazısıyla, konu hakkında Hazine ve Maliye Bakanlığının goruşunu yuksekoğretim kurumlarına bildirmiştir.
Bakanlık goruşunde;
1-Orgun eğitim programlarında verilen dersler ile diğer faaliyetleri dijital teknolojiler kullanarak uzaktan veren oğretim elemanlarına bu ders ve faaliyetlerin haftalık ders programında yer alması ve fiilen yapılması şartıyla Ders Yuku Tespiti ve Ek Ders Ucreti Odemelerinde Uyulacak Esaslar cercevesinde ek ders ucreti odeneceği belirtilmiştir. Ayrıca, bu derslere ilişkin "Yuksekoğretim Kurumlarında Uzaktan Oğretime İlişkin Usul ve Esaslar" cercevesinde herhangi bir odeme ifade edilmiştir.
2- Asenkron (eş zamansız) olarak başlanılan ve daha sonra senkron (eş zamanlı) olarak uzaktan verilen dersler icin ise haftalık ders programında yer alması ve fiilen yapılması şartıyla, fiilen yapılan ders saati uzerinden "Ders Yuku Tespiti ve Ek Ders Ucreti Odemelerinde Uyulacak Esaslar" cercevesinde ek ders ucreti odenebileceğine yonelik goruş verilmiştir.
İŞTE GORUŞ YAZISI