Emniyet Teşkilatı mensuplarından vazife malulu olanların idari polislik gorevini yapmaları nasıl olmaktadır? SORU: İyi gunler sayın yetkili ben polis memuruyken 10 aralıkta Beşiktaş macı sonrası meydana gelen patlamada yaralanarak 3713 sayılı kanunla gazi oldum ve gih memurluğuna aktarıldım. Daha sonrasında karara itiraz ettim cunku gorevde yaralandığım icin beni idari polisliğe aktarmaları lazımdı. Bu itirazıma yuksek sağlık komisyonundan red kararı geldi. Ben gorevimin başında yaralandım benden durumu daha ağır olan devrelerim var idari polis olarak calışan beni genel idari hizmetleri sınıfına aktarmaları doğru bir karar mı bu konu hakkında ne yapabilirim yardımcı olabilirmisiniz
CEVAP: Emniyet Teşkilatı mensuplarından vazife malulu olanların idari polislik gorevini yapmaları nasıl olmaktadır? Sorunuz ozelinde konuyu değerlendirmemiz.
Vazife malulluğu durumlarının tespitini Sosyal Guvenlik Kurumu Sağlık Kurulu yapmaktadır.
Emniyet mensuplarının sağlık durumlarıyla ilgili Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yonetmeliği bulunur.

Bu yonetmelikte: "İdari polis" in vazife malulu olarak calışmaya devam eden Emniyet Hizmetleri Sınıfı personeli olduğu,
"Sağlık şartları" nı da hastalıkların ve yaralanmaların vucuttaki seyrinde gecirdiği safhalarına ve bıraktığı sekellerin derecelerine gore EK-3'te belirtilen hastalık branşlarının sınıflandırılmasındaki A, B, C, D, E dilimlerindeki sağlık durumlarının, olduğu ifade edilmiştir. .
Bu Yonetmeliğin 16. Maddesinde Emniyet Hizmetleri Sınıfında calışan polis amirleri dışındaki personelden;
-Sağlık kurulu raporuna gore, A-B-C dilimi sağlık şartlarını taşıdıkları tespit edilenlerin, aynı hizmet sınıfında calışmaya devam edecekleri,
-D dilimi sağlık şartlarını taşıdıkları tespit edilenlerin ise Emniyet Hizmetleri Sınıfında calışamayacakları ve bu durumda olanların sağlık kurulu raporları ve sağlık dosyaları, sağlık komisyonunun goruşu ile birlikte, maluliyet veya hizmet sınıfı değişikliği yonunden gerekli işlemler yapılmak uzere Sosyal Guvenlik Kurumuna gonderileceği,

17. maddesinde de Sosyal Guvenlik Kurumunca vazife malulluğu ile birlikte vazife malulu olarak calışmaya devam edebileceğine karar verilenlerin talepleri halinde; Emniyet Hizmetleri Sınıfı personel idari polisliğe veya durumlarına uygun kadrolara, Emniyet Hizmetleri Sınıfı harici diğer hizmet sınıflarındaki personelin ise durumlarına uygun kadrolara Genel Mudur onayı ile aktarılacağı, psikiyatrik hastalıklar acısından D dilim sağlık şartlarını, tum branşlar icin E dilimi sağlık şartlarını taşıyan Emniyet Hizmetleri Sınıfı personelin ise idari polisliğe aktarılamayacağı, belirlenmiştir.
Bu hukumlerden anlaşılacağı gibi, Emniyet Hizmetleri Sınıfı personelinden hangi sağlık dilimlerinde olanların yine Emniyet Hizmetleri Sınıfı icerisinde idari polislikte veya sınıf değiştirerek başka hizmet sınıflarında gorev yapabileceği, acık olarak belirtilmiştir.
Sonuc bağlamında değerlendirmemiz:
Hakkınızda duzenlenen rapor iceriği ve hangi sağlık dilimine girdiğiniz onemli olmaktadır. Sağlık diliminizi belirtmediğinizden genel olarak değerlendirmemiz Emniyet personeli hakkında yukarıda belirtilen Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yonetmeliği hukumlerinin hakkınızda uygulanmış olduğunu anlamaktayız. Dolayısıyla yapılan işlemin tıbbi konularla ilgili olduğunu ve belirttiğimiz hukumler kapsamında yapılan bir işlem olduğunu duşunmekteyiz.
Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yonetmeliği ve eki cetvelleri gormek icin tıklayınız. (Resmi Gazete Tarihi: 03.01.2018 Resmi Gazete Sayısı: 30290)