Sonuc olarak, soru cozumu karşılığında alınacak ucretin 5846 sayılı Kanun kapsamında telif ucreti olarak kabul edilmesi gerekeceğinden sozleşmeli personele bu kapsamda yapılacak odemenin kazanc getirici başka iş yapma yasağı kapsamında olmadığını ancak aynı personelin uzaktan eğitim yoluyla da olsa ucretli ders vermesinin yasak kapsamında olduğunu değerlendirmekteyiz Soru: Bir kamu kurumunda 657 4/B sozleşmeli personel olarak calışmaktayım. Ogretmenlik mezunuyum. Oğretmenliği seviyorum bir sosyal platformda YKS, KPSS vb. sınavları icin soru cozumu icin eğitmen ihtiyacı olduğu ve soru başı 50 krş. ucret verildiği belirtilmiş. Ayrıca online ozel ders icin başvuru alınacağı belirtilmiş. Sozleşmemde sozleşmeli personel ikinci bir iş yapamaz yazıyor. Online ozel ders verme başka iş yapma yasağı kapsamında mıdır? Cevap: Sozleşmeli personel calıştırılmasına ilişkin esasların 8. maddesine gore sozleşmeli personelin dışarıda kazanc getirici başka bir iş yapması bazı istisnalar dışında yasaklanmış ancak kazanc getirici faaliyetin kapsamı belirlenmemiştir. Bu noktada kazanc getirici faaliyetlere ilişkin kapsamın belirlenmesinde 657 sayılı Kanunun 28. maddesinin esas alınması gerektiğini duşunuyoruz.
Memurların memuriyet dışında yapabilecekleri ve yapamayacakları işler 657 sayılı Kanunun 28. maddesi ile ozel kanunlarda belirlenmiştir. Mezkur madde hukmunde, "Memurlar Turk Ticaret Kanununa gore (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi muesseselerinde gorev alamaz, ticari mumessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Gorevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları gorevler haric). Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak uzere ofis, buro, muayenehane ve benzeri yerler acamaz; gercek kişilere, ozel hukuk tuzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yuksekoğretim kurumlarında calışamaz.

Memurların uyesi oldukları yapı, kalkınma ve tuketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulmuş yardım sandıklarının yonetim, denetim ve disiplin kurulları uyelikleri ile ozel kanunlarda belirtilen gorevler bu yasaklamanın dışındadır.
Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan cocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gun icinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yukumludurler." denilmektedir. Madde hukmu ile yasaklanan işleri memurun kendisi yapamayacağı gibi eşi, reşit olmayan veya mahcur cocukları bu faaliyetleri yapan memurlar da kurumlarına bildirimde bulunma yukumluluğune tabi tutulmuştur.
28. maddede sayılanlar dışında memurlar ornek olarak 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında telif ucreti alabilmekte, kurumlarının izniyle 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanunu kapsamında ozel oğretim kurumlarında ders verebilmekte, hakemlik ve bilirkişilik yapabilmektedir.
5846 sayılı Kanunun 1/B maddesinde, eser, "Sahibinin hususiyetini taşıyan ve ilim ve edebiyat, musiki, guzel sanatlar veya sinema eserleri olarak sayılan her nevi fikir ve sanat mahsulleri" olarak tanımlanmış, 2. maddesinde ise "Herhangi bir şekilde dil ve yazı ile ifade olunan eserler ve her bicim altında ifade edilen bilgisayar programları ve bir sonraki aşamada program sonucu doğurması koşuluyla bunların hazırlık tasarımları," ilim ve edebiyat eserleri arasında sayılmıştır.
5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanununun 2/b maddesinde Kurum, "Okul oncesi eğitim, ilkoğretim, ortaoğretim, ozel eğitim okulları ile ceşitli kursları, ozel oğretim kurslarını, uzaktan oğretim yapan kuruluşları, motorlu taşıt suruculeri kursları, hizmet ici eğitim merkezleri, ozel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, sosyal etkinlik merkezleri, mesleki eğitim merkezleri ile benzeri ozel oğretim kurumları" şeklinde tanımlanmıştır.

Kanunun 8. maddesinin dorduncu ve beşinci fıkralarında ise, "İhtiyac halinde, resmi okullarda gorevli oğretmenlere asıl gorevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı okutmakla yukumlu bulunduğu haftalık ders saati sayısını doldurmaları kaydı ve calıştıkları kurumların izni ile sadece okullarda, aylık karşılığı okutmakla yukumlu bulunduğu haftalık ders saati sayısının yarısı kadar ucretli ders verilebilir.
Uzman oğretici, usta oğretici ve oğretmenlik yapma nitelik ve şartlarını taşıyan diğer Devlet memurlarına, ilgili birimlerin izniyle haftada on saati gecmemek uzere ucretli ders gorevi verilebilir." denilmektedir.
Yukarıdaki hukme gore Milli Eğitim Bakanlığında gorevli sozleşmeli veya kadrolu oğretmenler kurumlarının izniyle ozel oğretim kurularında ucretli ders gorevi alabilmekteyken, oğretmenler dışındaki ders gorevi verilebilecek personelin Devlet memuru statusunde olması şartı getirilmiştir. Bu kapsamda oğretmen dışındaki sozleşmeli personelin ozel oğretim kurumlarında ders vermesi mumkun bulunmamaktadır.
Sonuc olarak, soru cozumu karşılığında alınacak ucretin 5846 sayılı Kanun kapsamında telif ucreti olarak kabul edilmesi gerekeceğinden sozleşmeli personele bu kapsamda yapılacak odemenin kazanc getirici başka iş yapma yasağı kapsamında olmadığını ancak aynı personelin uzaktan eğitim yoluyla da olsa ucretli ders vermesinin yasak kapsamında olduğunu değerlendirmekteyiz.