Universitelerarası Kurul Başkanlığından docentlik unvanı alan doktor oğretim uyesinin Fakulte Kurul uyeliklerinin yerine secim yapılması gerekmektedir. Bu yazımızda, 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu uyarınca docentlik unvanı alan doktor oğretim uyelerinin, unvan almadan evvel ilgili Kanun hukumlerine gore secildikleri Fakulte Kurulu/Fakulte Yonetim Kurulu uyeliklerinin sona erip ermeyeceği hakkında değerlendirmelerde bulunacağız.
Bilindiği uzere, 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 17 ncı maddesinde "Fakulte Kurulu"; "Fakulte kurulu, dekanın başkanlığında fakulteye bağlı bolumlerin başkanları ile varsa fakulteye bağlı enstitu ve yuksekokul mudurlerinden ve uc yıl icin fakultedeki profesorlerin kendi aralarından sececekleri uc, docentlerin kendi aralarından sececekleri iki, doktor oğretim uyelerinin kendi aralarından sececekleri bir oğretim uyesinden oluşur." şeklinde tanımlanmıştır.
Bununla birlikte, aynı Kanunun 18 inci maddesinin (a) fıkrasında; "Fakulte yonetim kurulu, dekanın başkanlığında fakulte kurulunun uc yıl icin sececeği uc profesor, iki docent ve bir doktor oğretim uyesinden oluşur" olarak duzenlenmiştir.
Diğer taraftan, Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı tarafından 18 Mayıs 2016 gunu alınan kararda; "Hangi kadroda gorev yaparsa yapsın 2547 sayılı Kanunun 24 uncu maddesi kapsamında docentlik unvanını alanların kadro unvanlarının gerektirdiği gorev ve sorumlulukları yerine getirmek şartıyla docentliğin her turlu akademik haklarından yararlanmalarına" karar verilmiştir.

Bu kapsamda değerlendirildiğinde, 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun yururluğe girdiği tarihten bu yana hic değişikliği uğramayan Fakulte Kurulu/Fakulte Yonetim Kurulu duzenlemelerindeki temel amacın akademik unvan (profesor, docent, doktor oğretim uyesi) duzeyinde temsil edilen kitlenin iradesinin mezkur kurullara yansımasını guvence altına almak olduğu acıktır.
Buradan hareketle, doktor oğretim uyesi iken Fakulte Kurulu/Fakulte Yonetim Kuruluna secilmiş kişinin docentlik unvanı alması halinde, bu unvana dair her turlu akademik hakkı kullanmasına izin verildiği duşunulduğunde; kişinin doktor oğretim uyelerini temsil etmesi ve bu kurulda ilgililerin haklarını savunarak iradelerini yansıtmasını beklemek pek mumkun olmayacaktır.
Sonuc olarak, docentlik unvanı alan doktor oğretim uyesinin gorevinin sona ereceğini, bu kişinin yerine doktor oğretim uyelerini temsilen ilgili mevzuatı uyarınca yeni uye seciminin yapılmasının doğru olacağı duşunulmektedir.