KİT'lerde personel sayısının istikrarlı ve surdurulebilir bir seviyede tutulabilmesi icin ataması yapılan sozleşmeli personelin 3 yılını doldurmadan başka kurumlara gecişi kısıtlanmış durumda. Uygulama her yıl yururluğe konulan Cumhurbaşkanı Kararı ile bu Karara dayalı olarak Hazine ve Maliye Bakanlığınca yururluğe konulan Tebliğler ile yurutulmekte. Peki 2021 yılında ataması yapılan sozleşmeli personel icin de bu uygulama devam edecek mi? Bu uygulamanın istisnaları neler? Kamu iktisadi teşebbuslerinin personel rejimi genel olarak 399 sayılı Kanun Hukmunde Kararname ile duzenlenmiştir. KHK kapsamındaki kuruluşlarda uc statude personel istihdam edilmektedir. Bunların ilki aynı zamanda 657 sayılı Kanun hukumlerine tabi olan 1 sayılı cetvel kapsamındaki memurlar, ikincisi sozleşmeli personel, ucuncusu ise işcilerdir. Anılan KHK'de sozleşmeli personel atama yetkisi yonetim kuruluna verilmiş olup, sozleşmeli personelin yarışma ve yeterlik veya sadece yeterlik sınavı ile işe alınması, sınava ilişkin hususların ise yonetmelikle duzenlenmesi ongorulmuştur.
399 sayılı KHK'de personel alımı yukarıda yer verdiğimiz gibi duzenlenmiş olmakla birlikte, genel yatırım ve finansman kararnamelerinde farklı bir usul getirilmiş, sozleşmeli personelin Kamu Gorevlerine İlk Defa Atanacaklar İcin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yonetmelik kapsamındamerkezi yerleştirme ile atanması zorunlu tutulmuştur. Ayrıca kuruluşlar Hazine ve Maliye Bakanlığının uygun goruşunu alarak yururluğe koyacakları yonetmelikler ile ozel niteliği haiz pozisyonlara KPSS puanı bazlı olarak yapacakları kurumsal sınavlar ile sozleşmeli personel alabilmektedir.
16 Ekim 2020 tarihli ve 31276 sayılı Mukerrer Resmi Gazetede yayımlanan Kamu iktisadi teşebbusleri ve bağlı ortaklıklarının 2021 yılına ait Genel Yatırım ve Finansman Programının Tespitine İlişkin Kararın 7/4 maddesinde, "1/1/2021 tarihinden sonra sozleşmeli personel pozisyonlarına atananlar 3 hizmet yılını tamamlamadıkca; mesleğe ozel yarışma sınavıyla yardımcı olarak atanan kadrolar ile bulunulan pozisyondan farklı ve oğrenim durumu itibariyle ihraz ettikleri unvanlı kadro ve pozisyonlara yapılacak atamalar haric olmak uzere halen gorev yaptıkları kuruluşlara veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanamaz. Kamu Gorevlerine İlk Defa Atanacaklar İcin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yonetmelik kapsamında merkezi yerleştirme işlemlerine ve bu maddenin ikinci fıkrası kapsamında yapılacak ilanlara başvuramaz, yerleştirilseler dahi atama işlemleri yapılmaz." denilmektedir. Maddenin ikinci fıkrasında ise, KİT ve bağlı ortaklıkların Hazine ve Maliyle Bakanlığı uygun goruşunu alarak cıkaracakları yonetmeliklerde belirlenecek usul ve esaslar cercevesinde yapılacak kurumsal sınavla personel alımına ilişkin hususlara yer verilmiştir.
16 Aralık 2020 tarihli ve 1336 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2021 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programının Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esasların Belirlenmesine Dair Tebliğin 7. maddesinde ise, "(1) 1/1/2021 tarihinden sonra sozleşmeli personel pozisyonlarına atanan personel, atanmasını takiben 3 yıl gecmedikce halen gorev yaptıkları kuruluşlara ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanamayacaklardır.
a) Kurumsal alım yontemi ile teşebbuslerde sozleşmeli personel pozisyonlarına atananlar,
b) Mesleğe ozel yarışma sınavı ile yardımcı olarak girilen kadrolar (orneğin mufettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı, stajyer kontrolorluk gibi kadrolar) ile bulunulan pozisyondan farklı ve oğrenim durumu itibarıyla ihraz ettikleri unvanlı kadro ve pozisyonlara yapılacak atamalar (orneğin memur unvanlı pozisyona atanmış personelin muhendis unvanlı bir kadro veya pozisyona atanması),
bu sınırlamanın dışındadır." hukumleri yer almaktadır.

Bu hukumlerden uc yıl calışmaksızın başka kadro ve pozisyonlara atanamama uygulamasının 2021 yılında da aynen devam edeceğini anlıyoruz. Duzenlemeler 2020 yılında gecerli olan hukumlerin virgulune kadar aynı. Sadece 2020 yılı yerine 2021 yılı kullanılmış.
Sonuc olarak, 2020 yılında olduğu gibi 2021 yılında da KİT ve bağlı ortaklıklarına ataması yapılacak sozleşmeli personel uc yılını tamamlamadıkca başka kadro ve pozisyonlara atanamayacak. Atama yapılamayacak kadro ve pozisyonlar kamu kurum ve kuruluşlarındaki uc statunun (memur, sozleşmeli personel ve işci) tamamını kapsıyor.
Uc yıl calışma zorunluluğu ise 399 sayılı KHK'nin 3/c maddesi kapsamındaki sozleşmeli personel icin gecerli. 2021 yılında atanacak İşci ve memurlar bu kapsamda değil. Sozleşmeli personel icin de uc istisna soz konusu. Bunlar;
1- Kurumsal alım yontemi ile teşebbuslerde sozleşmeli personel pozisyonlarına atananlar,
2- Mesleğe ozel yarışma sınavı ile yardımcı olarak girilen kadrolar (orneğin mufettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı, stajyer kontrolorluk gibi kadrolar)

3- Bulunulan pozisyondan farklı ve oğrenim durumu itibarıyla ihraz ettikleri unvanlı kadro ve pozisyonlara yapılacak atamalar (orneğin memur unvanlı pozisyona atanmış personelin muhendis unvanlı bir kadro veya pozisyona atanması),
Ayrıca, Devlet memuruyken istifa ederek KİT yonetim kurulu kararı ile doğrudan sozleşmeli olarak atananların da dorduncu istisna olduğunu değerlendirmekteyiz.